8.9.19

ΕΦΗ ΜΠΑΣΔΡΑ. Μια Κατερινιώτισσα με παγκόσμια ακτινοβολία… 15 ΦΩΤΟ

     Η αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση, δόθηκε από την έκδοση και κυκλοφορία του δίγλωσσου λευκώματος « Flowers Olympus, Terra & Mare” [ Λουλούδια, γη και θάλασσα του Ολύμπου] από

τις Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. ΈΦΗΣ ΜΠΑΣΔΡΑ. 
Ενός καλαίσθητου συλλεκτικού λευκώματος
με φωτογραφίες μοναδικών σπάνιων λουλουδιών, από τους πρόποδες ως τις νεφελοσκέπαστες κορυφές του Ολύμπου.
Για την ίδια η ανάδειξη με κάθε τρόπο του μυθικού βουνού, όπως υπογραμμίζει, δεν ήταν μόνο πρόκληση αλλά και υποχρέωση απέναντι στη μεγάλη κληρονομιά, απέναντι στο φυσικό κάλλος και τον πολιτισμό της Πιερίας.
Αυτή ήταν η αφορμή. Οι αιτίες όμως πολλές!
Άραγε πόσες Ελληνίδες και για την ακρίβεια πόσες Κατερινιώτισσες, έχουν την τιμή το βιογραφικό τους να φιγουράρει στις κορυφαίες εκδόσεις βιογραφικών επιστημόνων όπως το «Who is Who in the World Sixteenth Edition», το «The World Who's Who of Women Fourteenth Edition» αλλά και το «Ελληνικό Who is Who»;
Η ερώτηση είναι ρητορική.

 Η απάντηση: Η κ. ΕΦΗ ΜΠΑΣΔΡΑ, υποψήφια βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, η δράση και η καριέρα της οποίας είναι γεμάτη περγαμηνές, που τιμούν τη χώρα μας και την Πιερία ειδικότερα, έχει τέτοιο βιογραφικό.
 Το βιογραφικό της περιλαμβάνει πολλές σελίδες γι΄ αυτές τις λίγες γραμμές της δημοσίευσης, επιλέξαμε έτσι μόνον αυτά που θεωρούμε κορωνίδες στην επαγγελματική και Ακαδημαϊκή της πορεία.
Ξεκινώντας με τις σπουδές της βλέπουμε ότι είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με διακρίσεις honors και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης, ΗΠΑ, διδακτορικό (με διακρίσεις, magna cum laute) και Υφηγεσία (Priv.Doz.) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης- Γερμανία, στο εξειδικευμένο πεδίο της κυτταρικής και μοριακής εμβιομηχανικής όπου και ανακηρύχτηκε εντεταλμένη Υφηγήτρια. Με πάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και προσκεκλημένα άρθρα ανασκόπησης στα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά έχει τιμηθεί με το μεγαλύτερο βραβείο της Γναθο–ορθοπεδικής Εταιρείας της Γερμανίας το «Arnold Biber Preis, τρείς φορές με το Α’ Έπαθλο Σωτήρης Παπασταμάτης από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, βραβείο από το Ίδρυμα Λάτση και την European Tissue Repair Society, και –χωρίς υπερβολή- δεκάδες βραβεία προφορικών και επιτοίχιων διακρίσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Η λίστα των επιτευγμάτων της δεν έχει τέλος!
Τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε Ακαδημαϊκό επίπεδο, η Έφη Μπάσδρα έχει διδάξει στα περισσότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής ως προσκεκλημένη καθηγήτρια, από το Harvard των ΗΠΑ, το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στο Ιράν, ως το Πανεπιστήμιο του Marmara στην Κωνσταντινούπολη κ.α.
Εργάζεται ως καθηγήτρια A’ βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητικά διευθύνει την Μονάδα Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής.
Διατελεί μέλος Συντακτικών Επιτροπών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και διετέλεσε Εκδότης-Διευθυντής της Παγκόσμιας Επιθεώρησης των Ορθοδοντικών της Παγκόσμιας Ένωσης των Ορθοδοντικών, με πλήθος δημοσιεύσεων και άρθρων.

Θα αναρωτιέστε πότε πρόλαβε να πετύχει όλα αυτά; Μα δεν είναι μόνο αυτά!
Διατέλεσε για μια τετραετία, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Θέσπισε την «Ημέρα Βραβείων και Υποτροφιών» , υλοποίησε νέα προγράμματα υποτροφιών όπως το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Βραχείας Διάρκειας», διαχειριζόμενη κεφάλαια άνω των 350.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα στη θητεία της έχτισε γέφυρες μεταξύ του ΙΚΥ και τα μεγαλύτερα ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού (DAAD, Institute for International Education, China Scholarship Council).
Είναι μέλος του Advisory Board του think tank ΔιαΝΕΟσις, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου (Advisory Board) του Greek Diaspora Fellowship Program του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αυτή λοιπόν η σπουδαία συμπολίτισσά μας, που κοσμεί σήμερα το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Πιερία αποφάσισε –όπως αναφέρει η ίδια στο προσωπικό της ιστολόγιο - να μας κάνει μια πολιτική πρόταση με πυξίδα το προσωπικό της παράδειγμα: «την προσπάθεια, τη σκληρή δουλειά, την επιμονή, τη φυγή προς τα εμπρός, το κυνήγι της αριστείας, πάντα με την ίδια δύναμη που πορεύτηκε ίσαμε με τώρα…»

Οι επιτυχίες και οι μεγάλες διακρίσεις της αποτελούν τα εχέγγυα της αξιοσύνης. Αυτό χρειάζεται σήμερα η Πιερία. Άτομα που όχι μόνο να …θέλουν αλλά και να μπορούν! Άτομα που η προσωπική πορεία αντανακλά τις δυνατότητες. Μια δυναμική γυναίκα, με γνώσεις, πάθος, εργατικότητα και αποφασιστικότητα, που να ξεπερνάει τα στενά όρια του …κεντρικού πεζόδρομου της Κατερίνης, της πλατείας και τα όρια της Πιερίας.

Μια γυναίκα με έντονη παρουσία στα κέντρα αποφάσεων.
Εκεί που οι γνωριμίες και οι παρεμβάσεις της μπορούν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για την Πιερία.
Μια γυναίκα για την οποία ακόμη και οι «αντίπαλοί» της άλλων κομμάτων, δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους.
Αυτή είναι η Έφη Μπάσδρα και μας δείχνει το δρόμο της αριστείας, της αποφασιστικότητας, της προσφοράς.
Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν γι΄ αυτήν την τιμή, οι Πιεριείς είναι η ψήφος τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Αυτό είναι η ελάχιστη αναγνώριση, γιατί τέτοιες πληθωρικές προσωπικότητες, με ουσία, βάθος και ποιότητα λόγων και πράξεων αξίζει να εισέρχονται στην Ελληνική Βουλή…
Αυτή η ξεχωριστή προσωπικότητα ανήκει στην Πιερία.

Αν ίσως όλα αυτά «κάποιοι» τα θεωρούν… «αδυναμία» της, την απουσία της στο Χάρβαντ,  στο Κολούμπια -να μην αναφέρω όλη τη λίστα!- τότε από αυτούς δεν έχουμε να περιμένουμε απολύτως τίποτα για τον τόπο. Ούτε ο τόπος μας από αυτούς. 

Όσο για το κομματικό της βιογραφικό; Αυτό οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν στο ιστολόγιό της…