
Φτάνοντας στον επίλογο της καλλιεργητικής περιόδου του ακτινιδίου, ο γεωπόνος Βασίλης Έξαρχος με Intergraded Master και Μεταπτυχιακό στην Αειφορική Γεωργία καθώς και υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, απευθύνει στους παραγωγούς χρήσιμες συμβουλές για μια σωστή διαδικασία συγκομιδής.
Ο ίδιος εύχεται καλή και επιτυχημένη σοδιά στους Έλληνες ακτινιδιοπαραγωγούς, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η συγκομιδή είναι ένα σημαντικό και συνάμα παρεξηγημένο στάδιο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα και η εμπορική αξία των καρπών.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Όπως τονίζει ο κ. Έξαρχος, οι εργάτες που μαζεύουν ακτινίδια πρέπει να φορούν οπωσδήποτε βαμβακερά γάντια, ώστε να αποφεύγεται έτσι τόσο η υπερβολική πίεση των καρπών όσο και οι μικρές εκδορές που προκαλούνται συνήθως από τα νύχια τους. Παράλληλα, δίνει έμφαση στη σωστή χρήση τόσο των κουβάδων όσο και των πλαστικών κιβωτίων(κλούβες), προτείνοντας οι καρποί να τοποθετούνται προσεκτικά και να αδειάζονται με υπομονή, προκειμένου να αποφευχθούν χτυπήματα και μικροτραυματισμοί.
Σε περιπτώσεις που η συλλογή πραγματοποιείται απευθείας μέσα στα πλαστικά τελάρα (κλούβες)και όχι στους κουβάδες… συνίσταται να τοποθετούνται από κάτω δύο άλλα άδεια πλαστικά τελάρα(κλούβες)ανάποδα τοποθετημένα, ώστε το ύψος να διευκολύνει τους εργάτες και να μειώνεται ο κίνδυνος ζημιάς που μπορεί να προκληθεί πέφτοντας οι καρποί από ψηλά.
Τη μεγάλη διαφορά αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση είναι και πάλι οι Νεοζηλανδοί, οι οποίοι συγκομίζουν με τον ειδικό σάκο (μάρσιππος) όπως βλέπουμε στη φωτογραφία Νο.1.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ
Στο σημείο αυτό ο κ. Έξαρχος μας θυμίζει τα εξής:
1) Εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων 10 μέρες πριν τη συγκομιδή.
2) Εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων αμέσως μετά τη συγκομιδή.
3)Άμεση απολύμανση μηχανημάτων, τρακτέρ, εργαλείων, πλαστικών τελάρων (κλούβες), κουβάδων και ψεκασμό αυτών με διάλυμα υποχλωριώδες νατρίου (χλωρίνη), για την αποφυγή μεταφοράς παθογόνων από άλλα κτήματα.
4) Οι εργαζόμενοι όπως προαναφέραμε πρέπει να φορούν βαμβακερά γάντια και ειδικά ποδονάρια.
5)Το πιο σημαντικό βέβαια όπως έχουμε πει και σε άλλα άρθρα, είναι οι καρποί να πληρούν τα κατάλληλα οργανοληπτικά κριτήρια της συγκομιδής(κατάλληλα σάκχαρα, ξηρή ουσία, πίεση, χρώμα κ.α.).
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΠΡΟΪΟΝ – ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Το ακτινίδιο είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο φρούτο και όπως σημειώνει ο κ. Έξαρχος, η παραμικρή μηχανική καταπόνηση προκαλεί σημαντικές βλάβες. Ένας καρπός που έχει χτυπηθεί, μπορεί κατά τη συντήρηση στο ψυγείο, να εκλύσει αιθυλένιο (μια αέρια ορμόνη)η οποία επιταχύνει το μαλάκωμα όχι μόνο του ίδιου, αλλά και των καρπών που βρίσκονται κοντά του.
Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
“Η προσεκτική συγκομιδή δεν είναι απλώς θέμα καλής πρακτικής, αλλά προϋπόθεση για να φτάνουν οι καρποί ποιοτικοί και ασφαλείς στον καταναλωτή”, υπογραμμίζει ο κ. Έξαρχος.
ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ