19.6.24

Η κατανάλωση τυριού μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, δείχνει έρευνα.

Η ψυχική ευεξία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στη μακροζωία, όμως υπάρχει μία ακόμα ισχυρή παράμετρος που σχετίζεται με την υγιή γήρανση και αφορά την κατανάλωση τυριού. Αυτό προκύπτει από μελέτη μεγάλης κλίμακας που διεξήχθη σε 2,3 εκατομμύρια άτομα από ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong και παρουσιάζει η nypost.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Tian-Ge Wang, έδειξε επίσης ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κακή ψυχική υγεία συνδέεται με συμπεριφορές και ασθένειες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη διάρκεια ζωής. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, όσοι ανέφεραν τα πιο υψηλά επίπεδα ψυχικής υγείας και ανθεκτικότητας στο στρες φαίνεται να τρώνε περισσότερο τυρί.

Χρησιμοποιώντας 33 παράγοντες για να συνδέσουν την ψυχική υγεία με τη σωματική γήρανση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ το τυρί δεν ήταν άμεσα υπεύθυνο για τη μακροζωία, η υψηλότερη πρόσληψη τυριού και φρούτων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε σε υψηλές βαθμολογίες ευημερίας. Μάλιστα, όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν καμαμπέρ και άλλα παρόμοια είδη τυριών είχαν 3,67% θετικό αντίκτυπο στους εν λόγω παράγοντες υγιούς γήρανσης.

Οι συμπεριφορές και οι επιλογές τρόπου ζωής που μείωσαν σημαντικά τη βαθμολογία υγιούς γήρανσης περιλαμβάνουν την παρακολούθηση τηλεόρασης, το κάπνισμα, τη χρήση φαρμάκων, τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη στεφανιαία αθηροσκλήρωση και την ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «Μεντελιανή τυχαιοποίηση» – η οποία χρησιμοποιεί DNA για να διαπιστώσει αν ένα γεγονός προκαλεί ένα άλλο – οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα με καλύτερη ψυχική ευεξία έτειναν να είναι πιο υγιή καθώς γερνούσαν.

Ωστόσο, δεν ήταν η κατανάλωση των γαλακτοκομικών η μόνη έκπληξη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πλούσιοι άνθρωποι δεν ζουν απαραίτητα περισσότερο ή καλύτερα. Ενώ η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει την πρόσβαση σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη καθώς και τα ποσοστά εργασιακού στρες, η μακροζωία δεν καθορίζεται απόλυτα από τον πλούτο.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι «αν θέλετε να ζήσετε πολύ και να τρώτε καλύτερα, ανεξάρτητα από τις εισοδηματικές σας δυνατότητες, η μοτσαρέλα είναι το πιο υγιεινό τυρί για την καρδιά σας».

Ο Dr. Cheng-Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος, δήλωσε ότι «είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου και μάλιστα περιέχει προβιοτικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού. Η φρέσκια μοτσαρέλα είναι επίσης χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο από άλλα τυριά».