11.5.24

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ -ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Στη σκιά των αναμνήσεων» Ελευθέριος Ζήση Μακρής, ενός πονήματος στο οποίο ξετυλίγονται οι αναμνήσεις μιας αλλοτινής Κατερίνης των μεταπολεμικών και μετέπειτα χρόνων, συναντήθηκε με τον φιλόλογο και συγγραφέα, Αντώνη Κάλφα, ο οποίος θα παρουσιάσει το περίγραμμα του συγγράμματος, ασφαλώς για τον συντονισμό της παρουσίασης του εγχειρήματος.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στις 7:00 μ μ στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, εξιστορεί τα όσα βίωσε ο Ελευθέριος Μακρής μαζί με την οικογένειά του στην Κατερίνη των πολεμικών χρόνων, τις μεταπολεμικές δυσκολίες, την καθημερινότητα, τη νιότη, τις γειτονιές, τα στέκια της πόλης, τις αγροτικές εργασίες και τις δημιουργικές επιλογές, τα μαθησιακά βήματα, τους χώρους συνάντησης και τα παρτάκια των νέων, το σφαιριστήριο του, τους φίλους συντοπίτες, την αγάπη για τη φύση, τις σπουδές, την επαγγελματική σταδιοδρομία, την οικογένεια.

Στο περίγραμμα του βιβλίου των αναμνήσεων, στις σελίδες του οποίου αναδεικνύεται μοναδικό φωτογραφικό υλικό με πρόσωπα και εικόνες των άλλων χρόνων, ο συγγραφέας, εστιάζει: «Η ζωή είναι ένα ποτήρι δροσερό νερό. Πίνεις, πίνεις, αλλά δεν ξεδιψάς, Οι νεότεροι θα μάθουν τις πτυχές της ζωής μου, αλλά και τα γεγονότα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.»

Ο πολυγραφότατος Αντώνης Κάλφας, επισημαίνει: «Ο Λευτέρης Μακρής αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για όσα είδε και έζησε στα όντως δύσκολα χρόνια της περιόδου 1940-1960, αλλά και μετέπειτα. Και τα περιγράφει με απλότητα, σοβαρότητα και χιούμορ, φροντίζοντας να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα την οποία περιγράφει (χρονιές, άνθρωποι, σπίτια, δρόμοι και πλατείες της πόλης).

Στο σύγγραμμα «Στη σκιά των αναμνήσεων», ο Ελευθέριος Μακρής ξεδιπλώνει βιωματικά μια κατάθεση ψυχής και μας αναμένει συνταξιδιώτες στην Κατερίνη του ρομαντικού χτες.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης