27.4.24

Επίσκεψη στην Κατερίνη πραγματοποίησε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Ανδρέας Σταλίδης

Επίσκεψη στην Κατερίνη πραγματοποίησε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Ανδρέας Σταλίδης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ κ. Κ. Δελβερούδη.

Άξονες σκέψεις – ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Πρώτα η επιβίωση του συλλογικού μας υποκειμένου, δηλαδή του έθνους. Συνδεδεμένα ζητήματα: Δημογραφικό και μεταναστευτικό.

Μετά η διατήρηση της ταυτότητας και συνείδησης. Συνδεδεμένα ζητήματα: Παιδεία, Ιστορία, Εξωτερική Πολιτική, Θρησκεία, Παράδοση.

Μετά οι θεσμοί. Ανεξαρτησία εξουσιών, ελευθερία έκφρασης, ήθος.

Και τέλος η οικονομική ευμάρεια. Ελεύθερη αγορά με ρυθμιστικές αρχές να ελέγχουν τον ανταγωνισμό.

Από αυτήν την ιεράρχηση παράγονται οι πολιτικές μου θέσεις, πχ:

•      Δημογραφικό: η Ελλάδα σβήνει αν αδρανήσουμε. Δείγματα μικρής κλίμακας και διεθνείς πρακτικές δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια στήριξης της οικογένειας ανάκαμψης των δημογραφικών δεικτών.

•      Μεταναστευτικό: 350 εκατομμύρια στην ΕΕ και άλλοι τόσοι διεκδικούν να εισέλθουν. Να αντιστραφεί η εικόνα του ξέφραγφου αμπελιού.

•      Εξωτερική πολιτική: κλωτσοσκούφι η εθνική μας αξιοπρέπεια.

345 παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια.

Ακύρωση συμφωνίας ΑΟΖ και εξευτελισμός της Ελλάδας από την Αλβανία με την υπόθεση Μπελέρη από τον Έντι Ρμα.

Περίγελος η ελληνική υπογραφή στη Διακήρυξη των Αθηνών με τις αναφορές στη Γαλάζια Πατρίδα, επαναφορά του Τουρκο-λιβυκού, απανωτές αντι-NAVTEX και δηλώσεις για «ρίξιμο στη θάλασσα» από τον Ερντογάν της Τουρκίας

•      Προτάσεις: καταγγελία των παραβιάσεων στα 5 κλιμακωτά βήματα που ορίζει η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 19(2), επιβολή μέτρων κατά της Αλβανίας για την αποθέωση του τυραννικού καθεστώτος Ράμα, ανακήρυξη χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο με πλήρη επήρεια του συμπλέγματος του Καστελλορίζου.

•      Παιδεία: επαναθεώρηση της σχολικής ύλης ώστε να απαλειφθούν οι αποδομητικές αναφορές. Εισαγωγή νέου μαθήματος «Λογικής» από την Α Δημοτικού έως την Γ Λυκείου (με ύλη: παζλ, σκάκι, προβλήματα λογικής, προγραμματισμό, δομή λόγου, ρητορική τέχνη), με σκοπό το χτίσιμο κριτικής σκέψης στις επόμενες γενιές και την προετοιμασία της εποχής τεχνητής νοημοσύνης.


Πολιτική δράση

  •      1996-98. Γραμματέας και πρόεδρος της o κοινότητας του Reading. Οργάνωση ομιλιών (Κ. Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Jim Karygiannis), έκδοση εφημερίδας, οργάνωση εβδομάδας ελληνικού πολιτισμού.
  •         1997. Επιτροπή οργάνωσης Ημέρα Παρθενώνα (5.12.1997) στο Λονδίνο
  •         1999. Ιστοχώρος για διεθνή άρθρα για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.
  •         2001. Δημιουργία του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο. Μέχρι σήμερα 12000 άρθρα από 450 συγγραφείς. Αφιερώματα: Σχέδιο Ανάν,  η Ελλάς του ΟΧΙΚρυφό ΣχολειόΑντίκρουση στην εκπομπή για το 1821.
  •        2006/07. Οργάνωση της επιτυχημένης εκστρατείας για την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού. Η πρώτη και μόνη ήττα των αποδομιστών και εθνομηδενιστών στην Ελλάδα.
  •        2015-σήμερα. Άρθρα γνώμης στην Εστία.
  •       Βιβλία: Πρόλογος στο βιβλίο του Γ. Κεκαυμένου για το Κρυφό Σχολειό (2012), έκδοση βιβλίου «Μακεδονία. Αντίβαρο στην Ηττοπάθεια» (2019), και 2 βιβλίων εκμάθησης σκακιού (2021).

Ο Ανδρέας Σταλίδης γεννήθηκε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης  τον Δεκέμβριο του 1972. Στα μαθητικά του χρόνια διακρίθηκε σε Ολυμπιάδες Μαθηματικών και Πληροφορικής με αποκορύφωμα την κατάκτηση χάλκινου μεταλλίου στην 7η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα στη Βουλγαρία το 1990. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1996) και απέκτησε τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών: MSc στην Πληροφορική στο πανεπιστήμιο του Reading (1997), MA στις Διεθνείς Σχέσεις στο Reading (1998), και MPhil στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Imperial College του Λονδίνου (2000) με υποτροφία.


Εργάζεται από το 2001 στον χώρο της ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία διαδοχικά σε τρεις διαφορετικές εταιρείες, με μία διακοπή την περίοδο 2004/05 για την πλήρη στρατιωτική του θητεία. Το αντικείμενο της εργασίας του είναι η ανάπτυξη και επικύρωση μαθηματικών μοντέλων (development και validation) για την διαχείριση κινδύνων (risk management) στις διεθνείς αγορές ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων (commotidies) όπως φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και άλλα.

Το 2001 δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό Αντίβαρο (antibaro.gr), που έγινε ιδιαίτερα γνωστό από την επιτυχημένη πρωτοβουλία του να συλλέξει υπογραφές με αίτημα την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού. Από το 2015 γράφει άρθρα γνώμης και στην Εστία, την αρχαιότερη ελληνική εφημερίδα. Είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του της Επιτροπής Ελληνισμού.

Τον Ιανουάριο του 2019 εξέδωσε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο «Μακεδονία. Αντίβαρο στην ηττοπάθεια». 

Τον Ιούλιο του 2021 εξέδωσε έναν πλήρη οδηγό για σκάκι στα αγγλικά, το οποίο πωλείται στο Amazon. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Ο Ανδρέας Σταλίδης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κϊνημα ΝΙΚΗ τον Ιούνιο του 2024.