14.4.24

Γιάννης Φέρτης: Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Γιάννης Φέρτης. Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ο Σπύρος Μπιμπίλας έγραψε: «Πριν από λίγο η αγαπημένη φίλη Μαρίνα Ψάλτη με ενημέρωσε για το θλιβερό νέο της αποχώρησης από την ζωή του μοναδικού συντρόφου της, του σπουδαίου μας θεατράνθρωπου, φάρου πολιτισμού και ανθρωπιάς του αγαπημένου φίλου μας Γιάννη Φέρτη που για 65 χρόνια υπηρέτησε το θέατρο μας, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μας, μέσα από αμέτρητους υπέροχους ρόλους και μάγεψε το ελληνικό κοινό και τις καρδιές μας.

Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο αλλά η αύρα του ταλέντου του και της ψυχής του θα μείνουν σαν οδηγοί για όλους μας… Είχα την τύχη να τον θαυμάζω από παιδί όταν τον παρακολουθούσα στις ταινίες του και στο θέατρο με την υπέροχη τότε σύντροφο του Ξένια Καλογεροπούλου (3 φορές τους είχα δει στις “Πεταλούδες είναι ελεύθερες”), είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στις αρχές της καριέρας μου το 80 σε ένα από τα πρώτα μου σίριαλ στους “Aθλιους των Αθηνών” του Κονδυλάκη κι από τότε με τίμησε με μια υπέροχη φιλία μαζί με την τότε σύντροφο του Μιμή Ντενίση και μέχρι τώρα μαζί με την μοναδική Μαρίνα Ψάλτη μας έδεσε μια ειλικρινής αγάπη.Κουράγιο Μαρίνα μου κ μπράβο που στάθηκες πλάι στις δύσκολες στιγμές του Γιάννη μας. Όλο το ελληνικό θέατρο πενθεί για τον χαμό του σπουδαίου μας ηθοποιού. Αντί στεφάνων σύμφωνα με επιθυμία του, όσοι θελήσουν να ενισχύσουν το έργο κ τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ). Ο Γιάννης πάντα νοιαζόταν για τους συναδέλφους του με κάθε τρόπο. Θα υπάρξει ενημέρωση για ώρα κ μέρα της εξόδιου ακολουθίας που θα γίνει στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας. Καλό ταξίδι πολυτάλαντη αγαπημένε μας».

   


Η σπουδαία καριέρα

Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο το 1959 στο έργο “Η ηλικία της νύχτας” του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Κατά την διάρκεια της καριέρας του στην υποκριτική έπαιξε σε δεκάδες επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ αυτών: “Όρνιθες”, “Γλυκό πουλί της νιότης”, “Άσκηση πέντε δακτύλων”, “Πεγκ, καρδούλα μου”, “Ένας μήνας στην εξοχή”, “Η μάνα του Μπέρτολτ Μπρεχτ”, “Ο γλάρος”, “Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος”, “Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες”, “Φτωχέ φονιά”, “Ο δάσκαλος του Μπέρτολτ Μπρεχτ”, “Βρικόλακες”, “Νυφικό κρεβάτι”, “Γλυκό πουλί της νιότης”, “Ξενοδοχείο ο παράδεισος”, “Άμλετ, “Δον Ζουάν”, “Ο θαυματοποιός”, “Τρεις αδελφές”, “Ο θεός της σφαγής”, “Ηλέκτρα”, “Πέρσες” και “Άλκηστις”.

Σημαντική ήταν η παρουσία του και στην μεγάλη οθόνη, αλλά και στην τηλεόραση. Δείγμα της δουλειάς του στην μεγάλη οθόνη, είναι οι ταινίες: “Ποια είναι η Μαργαρίτα”, “Ο ανήφορος”, “Εγκατάλειψη”, “Ο μεγάλος διχασμός”, “Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο”, “Αντάρτες των πόλεων”, “Αδιόρθωτη Έλσα’ και “Σκλάβοι στα δεσμά τους”.

Μεταξύ άλλων, έχει συμμετάσχει στις σειρές: “Ο συμβολαιογράφος”, “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια”, “Το τυχερό μου αστέρι”, “Σκιές πάνω από την πόλη”, “Προδοσία”, “Βίος ανθόσπαρτος”, “Μου λείπεις” και “Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα”.

Έχει κερδίσει το Βραβείο Ερμηνείας Αιμίλιος Βεάκης για την ερμηνεία του στην παράσταση “Ο θαυματοποιός” του Μπράιαν Φρίελ, στην οποία πρωταγωνίστησε την περίοδο 2000-2001. Ακόμα, έχει τιμηθεί με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού για την ερμηνεία του στην παράσταση “Επιστροφή” του Τζόζεφ Κόνραντ, στην οποία πρωταγωνίστησε το 2007.
Οι τρεις γάμοι

Υπήρξε παντρεμένος από το 1963 έως το 1972 με την ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου. Το 1981 παντρεύτηκε με την ηθοποιό Μιμή Ντενίση, με την οποία χώρισαν το 1988.

Από το 2001 μέχρι και το τέλος της ζωής του ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό “Λοιπόν” το 2018, η Μαρίνα Ψάλτη είχε μιλήσει για τον Γιάννη Φέρτη.



«Ο Γιάννης Φέρτης είναι τεράστιο «σχολείο», έχω γίνει καλύτερη δίπλα στον Γιάννη. Είναι ένας υγιής, ισορροπημένος άνθρωπος, εξαιρετικά δίκαιος, καθόλου «ψώνιο, είναι ένας κανονικός άντρας. Εγώ ήθελα άντρα, δεν ήθελα πρωταγωνιστή στη ζωή μου.




Στη σκηνή θέλω πρωταγωνιστή. Στη ζωή μου θέλω έναν κανονικό άντρα, που να βλέπει ποδόσφαιρο, κι έτσι είναι ο Γιάννης. Φέρεται κανονικά στη γυναίκα που έχει δίπλα του και δεν παίζει κανένα ρόλο στο σπίτι. Το ότι είμαστε μαζί με τον Γιάννη 25 χρόνια είναι εκρηκτικό και για τους δυο μας. Τόσα χρόνια σχέσης είναι πρώτη φορά και για εκείνον και για εμένα», είχε αναφέρει.
«Ξέρω ότι πλησιάζει το τέλος»

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΗ και βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής ο Σπύρος Μπιμπίλας έγραψε: «Πριν από λίγο η αγαπημένη φίλη Μαρίνα Ψάλτη με ενημέρωσε για το θλιβερό νέο της αποχώρησης από την ζωή του μοναδικού συντρόφου της, του σπουδαίου μας θεατράνθρωπου, φάρου πολιτισμού και ανθρωπιάς του αγαπημένου φίλου μας Γιάννη Φέρτη που για 65 χρόνια υπηρέτησε το θέατρο μας, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μας, μέσα από αμέτρητους υπέροχους ρόλους και μάγεψε το ελληνικό κοινό και τις καρδιές μας.

Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο αλλά η αύρα του ταλέντου του και της ψυχής του θα μείνουν σαν οδηγοί για όλους μας… Είχα την τύχη να τον θαυμάζω από παιδί όταν τον παρακολουθούσα στις ταινίες του και στο θέατρο με την υπέροχη τότε σύντροφο του Ξένια Καλογεροπούλου (3 φορές τους είχα δει στις “Πεταλούδες είναι ελεύθερες”), είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στις αρχές της καριέρας μου το 80 σε ένα από τα πρώτα μου σίριαλ στους “Aθλιους των Αθηνών” του Κονδυλάκη κι από τότε με τίμησε με μια υπέροχη φιλία μαζί με την τότε σύντροφο του Μιμή Ντενίση και μέχρι τώρα μαζί με την μοναδική Μαρίνα Ψάλτη μας έδεσε μια ειλικρινής αγάπη.

Κουράγιο Μαρίνα μου κ μπράβο που στάθηκες πλάι στις δύσκολες στιγμές του Γιάννη μας. Όλο το ελληνικό θέατρο πενθεί για τον χαμό του σπουδαίου μας ηθοποιού. Αντί στεφάνων σύμφωνα με επιθυμία του, όσοι θελήσουν να ενισχύσουν το έργο κ τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ). Ο Γιάννης πάντα νοιαζόταν για τους συναδέλφους του με κάθε τρόπο. Θα υπάρξει ενημέρωση για ώρα κ μέρα της εξόδιου ακολουθίας που θα γίνει στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας. Καλό ταξίδι πολυτάλαντη αγαπημένε μας».

«Έχω φτάσει σε μια ηλικία που έζησα αρκετά καλά στη ζωή μου. Μια χαρά από όλες τις πλευρές. Δεν μπορώ να πω. Είμαι σε μια ηλικία που ξέρω ότι πλησιάζει το τέλος και σε αυτή τη δουλειά που κάνω και στη ζωή», είχε δηλώσει.