8.3.24

Η Βουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων για το Μουσείο Μακρυγιάλου

Μετά από δημοσίευση και κοινοποίηση του αιτήματος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία με ΑΠ ΥΠΠΟ 93041/04-03-2024 , η Βουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Σία Αναγνωστοπούλου Athanasia-Sia Anagnostopoulou κατέθεσε αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, που είναι η εξής:
"Αναφορά
προς
την Υπουργό Πολιτισμού
Θέμα:
« Με πολλά προβλήματα και χωρίς κρατική υποστήριξη η Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου Πιερίας».
Η βουλευτής Αχαΐας Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου καταθέτει ως αναφορά το από 4/3/2024 αίτημα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία προς
την Υπουργό Πολιτισμού , που αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου Πιερίας.
Σύμφωνα με το εν λόγω αίτημα το κτίριο της Μουσειακής Αποθήκης παραμένει ελλιπές, με πολλά προβλήματα και χωρίς την κρατική υποστήριξη που θα έπρεπε να έχει συγκριτικά με τη σπουδαιότητα των ευρημάτων της βόρειας Πιερίας. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες της Υπηρεσίας και των υπαλλήλων της ΕΦΑ Πιερίας, η ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία αλλά και η προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας είναι αναποτελεσματική.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία ζητά από το αρμόδιο υπουργείο την αναγκαία και επιβεβλημένη στήριξη και συγκεκριμένα αιτείται:
-τοποθέτηση έξω από την είσοδο του κτιρίου της προβλεπόμενης σήμανσης με τον τίτλο του κτιρίου στα ελληνικά και αγγλικά , καθώς και το σημείο για την ΕΙΣΟΔΟ/ΕΞΟΔΟ.
-περιποίηση και διαμόρφωση του εξωτερικού προαύλιου χώρου του κτιρίου
-μεταφορά όλων των αρχαιοτήτων των ανασκαφών της βόρειας Πιερίας στην ΕΜΑΜ και επιστροφή των ευρημάτων που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στη μόνιμη συλλογή «Ο χρυσός των Μακεδόνων»
-αφαίρεση των τραπεζοκαθισμάτων από τους εκθεσιακούς χώρους προκειμένου ν' αποκτήσει ο χώρος μια ξεκάθαρη μουσειακή εικόνα και χρήση της βιβλιοθήκης σαν σημείο συναθροίσεων και πραγματοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων
-προσθήκη προθηκών όπου προβλέπεται βάσει σχετικής μουσειακής μελέτης και τοποθέτηση εκθεμάτων στις ήδη υπάρχουσες.
-άμεση λειτουργία των αιθουσών του επάνω ορόφου του κτιρίου προκειμένου να είναι επισκέψιμες προς το κοινό, αποκτώντας έτσι μουσειακό χαρακτήρα και ρόλο
-τοποθέτηση ως εκθεμάτων προς το κοινό των ευρημάτων από τις ανασκαφές του Νεολιθικού οικισμού του Μακρυγιάλου και των επιγραφών της αρχαίας Μεθώνης, τα οποία αποτελούν σημαντικό αρχαιολογικό υλικό που έχει γίνει αντικείμενο μελέτης της Παγκόσμιας Επιστημονικής Αρχαιολογικής Κοινότητας
-διάθεση και στην αγγλική γλώσσα των γραφικών που υπάρχουν στις αίθουσες
-πρόσθεση του κτιρίου της ΕΜΑΜ στην ιστοσελίδα της ΕΦΑ Πιερίας
-διεύρυνση του ωραρίου επισκεψιμότητας του κοινού κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να είναι ανοιχτό το κτίριο απογεύματα και Σαββατοκύριακα και να φύγει η ρήτρα για την ΕΜΑΜ περί «επισκέψιμη κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας», όπως τώρα αναφέρεται στην ιστοσελίδα.
-άμεσα πρόσληψη υπαλλήλων όλων των σχετικών απαιτούμενων ειδικοτήτων ,έστω εποχιακών και κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή-αίτημα αίτημα των Πολιτών, στόχος είναι η ΕΜΑΜ να γίνει ένας αξιοπρεπής και λειτουργήσιμος χώρος φύλαξης, προστασίας, προβολής, ανάδειξης και αξιοποίησης των ευρημάτων της περιοχής από την Προϊστορική έως τη Βυζαντινή περίοδο, πράγμα που θα βοηθήσει και στην ανάκαμψη του τουρισμού και της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, καλούν την Υπουργό Πολιτισμού να επισκεφθεί τον εν λόγω χώρο για να διαπιστώσει τα προβλήματα του κτιρίου.
Επισυνάπτεται το σχετικό αίτημα
Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά του αιτήματος , για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.
Αθήνα, 7.3.2024
Η καταθέτουσα βουλευτής
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)"

(*Φωτ. με χρυσό βραχιόλι με κεφαλή φιδιού από κιβωτιόσχημο τάφο με παιδική ταφή, από τις Αλυκές Κίτρους- 3ος αι.π.Χ.-από τον τόμο ¨Πιερίδων Στέφανος¨)