23.3.24

Έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Καρόζα «Τοπία της Ψυχής μου». Ένας ανατρεπτικός ζωγράφος με το δικό του στίγμα- 40 ΦΩΤΟ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής του Αλέξανδρου Καρόζα, «Τοπία της Ψυχής μου», την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην Αστική Σχολή Κατερίνης
με πλήθος καλλιτεχνών και φιλότεχνων της Πιερίας που παρευρέθηκαν.
Την εκδήλωση προλόγισε η Στέλλα Τζιτζιλή, οδοντίατρος – φωτογράφος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας Φτάρας Παναγιώτης. Η μουσική επένδυση, με ένα υπέροχο ορχηστρικό ροκ κομμάτι με τίτλο «Αργοστόλι», ανήκε στον αδερφό του καλλιτέχνη, τον μουσικό Σάκη Καρόζα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός του προέδρου του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας, Φτάρας Παναγιώτης και πολλοί ζωγράφοι μέλη του Συλλόγου, ο πρόεδρος των Φίλων Μουσείου Πόλης Κατερίνης, Γιάννης Ποικιλίδης και εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, Ράνια Αναστασιάδου.
Η Στέλλα Τζιτζιλή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τοπία της Ψυχής μου» ο τίτλος της έκθεσης του Αλέξανδρου Καρόζα. Μιας έκθεσης λουσμένης στο χρώμα και το φως. Σ’ αυτά που λείπουν από τη ζωή μας και που έρχεται ο Αλέξανδρος να μας θυμίσει πόσο ανάγκη τα έχουμε. Είναι η ψυχή μας που αγαλλιάζει, γιατί τα χρώματα μιλούν στο βαθύτερο είναι μας. Είναι ο τόπος όπου βρίσκει τη χαμένη της χαρά και ευφραίνεται. “Η τέχνη δεν αναπαράγει ότι βλέπουμε, μας κάνει να βλέπουμε”, έλεγε ο Πάουλ Κλέε. Αυτό θέλει να μας κοινωνήσει ο Αλέξανδρος. Να δούμε πέρα από το προφανές. Να συνδεθούμε με την ομορφιά και το φως, αφήνοντας πίσω μας το σκοτάδι και το έρεβος».
Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.
Φωτογραφίες 
OlymposVoice & Θάνος Κόσυβας
Διάρκεια έκθεσης 22/03/24 έως 29/03/24
Ώρες λειτουργίας 11:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00
  

Βιογραφικό
ΚΑΡΟΖΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Γεννήθηκε στην Βρύα Πιερίας, όπου κατοικεί και δημιουργεί. Είναι αυτοδίδακτος. Η αγάπη του για τη ζωγραφική έχει τις ρίζες της στην παιδική του ηλικία. Με επιρροές από τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, το κίνημα Κόμπρα, τον Καντίνσκι, τον Πάουλ Κλεε και τον Γιάννη Μόραλη, ανέπτυξε ένα δικό του ζωγραφικό ύφος.

Αρχικά, εξέθετε τα έργα του σε μικρούς χώρους, όπως διάφορα καφέ της Κατερίνης. Στη συνέχεια και αφού γνωρίστηκε με τον γλύπτη Ιορδάνη Ποιμενίδη, πραγματοποίησαν εκθέσεις στο Γυμνάσιο Ρητίνης και στο Γυμνάσιο Κορινού.
Αργότερα, γνωρίζοντας την αείμνηστη Δέσποινα Ποικιλίδου, πρόεδρο του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας, και μέσω του συλλόγου, συμμετείχε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε πιο οργανωμένους χώρους τέχνης, όπως η Αστική Σχολή Κατερίνης, το Συνεδριακό –Πνευματικό Κέντρο Εκάβη, καθώς και σε εκθέσεις στη Ρώσικη Πρεσβεία, στην Αυστρία και στη Γερμανία. Συμμετείχε επίσης σε διαγωνισμούς του ΣΚΕΤΒΕ, εκθέτοντας τρεις φορές στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Συναντώντας την εικαστικό Χρύσα Μπαρτζόκα, ιδρύτρια της Επίμονης Τέχνης της οποίας γίνεται μέλος, εκθέτει σε χώρους της Θεσσαλονίκης όπως το Bensousan Han, Gallery Miro, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Βίλα Μπιάνκα. Με την Επίμονη Τέχνη συμμετείχε σε εκθέσεις στη Σαντορίνη, την Μύκονο, την Κρήτη, τις Σπέτσες και την Αθήνα. Σημαντική στιγμή στην καλλιτεχνική του πορεία ήταν οι τρεις συμμετοχές του στην Art Θεσσαλονίκης καθώς και η συμμετοχή του σε ομαδική έκθεση στο Παρίσι και στην Biennale των Σκοπίων, ως μέλος της Επίμονης Τέχνης.

Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας συμμετέχοντας σε εκθέσεις, όπως και αυτή η ατομική του έκθεση που γίνεται υπό την αιγίδα του Συλλόγου.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Γερμανία και Αμερική.
Ζει, εργάζεται και ονειρεύεται να είναι καλά και να μπορεί να εκθέτει τα έργα του.