13.3.24

Ποια είναι η Μαρία Καρανίκα, η Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία;

 

Αρχαιολόγος-Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης
Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία (μία άτυπη, υπερκομματική, μη κερδοσκοπική και χωρίς νομική μορφή ομάδα Πολιτών από όλη την Ελλάδα & το εξωτερικό)


Η Μαρία Καρανίκα, μητέρα δύο παιδιών και αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, κατάγεται από το Μακρύγιαλο Πιερίας, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην Προϊστορική Αρχαιολογία και βαθμό ¨άριστα¨. Είναι υποψήφια Διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εξειδικεύεται στη Νεολιθική κεραμική και στη θεωρητική πλευρά των απαρχών της Τέχνης στην Προϊστορία, με το συνδυασμό της μελέτης της νευροεπιστήμης στη συζήτηση γύρω από το θέμα της ανάγκης για καλλιτεχνική δημιουργία.

Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος σε Εφορείες Αρχαιοτήτων (σε επίβλεψη έργων, ανασκαφές, καταγραφές-αρχειοθέτηση-αποδελτίωση αρχαιολογικού υλικού, μουσειακές εργασίες) σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως στην ΕΦΑ Πιερίας, ΕΦΑ Κοζάνης, ΕΦΑ Ηρακλείου Κρήτης, ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης, Μνημείο Ροτόντα Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και σήμερα στην ΕΦΑ Ημαθίας ως επιβλέπουσα αρχαιολόγος σε έργο που είναι σε εξέλιξη. Ανά περιόδους εργάστηκε και στον τομέα του τουρισμού, όπως και ως υπάλληλος στο αεροδρόμιο ¨Μακεδονία¨ Θεσσαλονίκης.

Συνεργάστηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα με το ΚΕΓ (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας) για τις διαλέκτους της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με κομβική ιστορική σημασία για τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας & πολιτισμικής παράδοσης, καθώς και με το Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια των ΗΠΑ στη μελέτη αρχαιολογικού υλικού της αρχαίας Μεθώνης Πιερίας. 

Έχει αποκτήσει επίσημη πιστοποίηση στη φύλαξη Μουσείων κι Αρχαιολογικών χώρων από τον ΕΟΠΠΕΠ. 

Τα ενδιαφέροντά της κινούνται ωστόσο και γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, έχοντας επιμεληθεί εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ατομικές και ομαδικές.

Έχει πλούσια εθελοντική δράση γύρω από την διάσωση, αξιοποίηση κι ανάδειξη-προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής της Πιερίας, η οποία παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό.

 Είναι η επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία, υπήρξε μέλος στην Εφορεία Λόγου & Τέχνης της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης στην περίοδο 2021-2022, όπως και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των ¨Εαρινών Ημερών¨ της ΕΠΜ 2022 σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης και την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους. 

Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κοινότητας Μεθώνης ¨Βραδιές Αυγούστου στη Μεθώνη Πιερίας¨ (από το 2021 κι έπειτα). 

Είναι επίσης μέλος της διαχειριστικής Επιτροπής της ΑΜΚΕ ¨Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης¨, που έχει στόχο τη λειτουργία Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη.

Είναι συγγραφέας, έχει πρόσφατα δημοσιευτεί το βιβλίο ¨Πιερίας αφήγημα¨ σε συνεργασία με τη Μένη Σεϊρίδου, από τις εκδόσεις Τρι.ενα Πολιτισμού (2023). 

Ασχολείται ακόμη ερασιτεχνικά με την φωτογραφία (απόφοιτος της ¨Ίριδας¨ της ΕΠΜ Κατερίνης) και το θέατρο, έχοντας συμμετάσχει ως μαθήτρια στη θεατρική ομάδα ¨Πήγασος¨ της Κατερίνης. Η Μαρία Καρανίκα είναι υπεύθυνη Πολιτισμού της Δημοτικής παράταξης ¨Υπέρβαση¨ για το Δήμο Κατερίνης, όπως και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς στην Πιερία.

Χαρακτηριστικά της γνωρίσματα αποτελούν η επικοινωνία, η μεθοδικότητα, η οργάνωση, η αυτοπειθαρχία, ο επαγγελματισμός, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες, η πρόβλεψη και αποτελεσματικότητα στην επίτευξη στόχων, όπως κι η εργατικότητα.