21.3.24

Το μυθιστόρημα "BLACK PEARL" παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και κέρδισε τις εντυπώσεις -50 φωτογραφίες


Μια ιδιαίτερη παρουσίαση που κέρδισε το κοινό της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ με του ομιλητές να παρουσιάζουν το βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, αποκαλύπτοντας όλες τις πτυχές και τα μηνύματα που αναδύονται μέσα στις σελίδες του "BLACΚ  PEARL". 
 Στον χαιρετισμό του ο δικηγόρος, κ. Αθανάσιος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος των Δυτικομακεδονικών Σωματείων και της ιστορικής Λέσχης Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε:
"Το γεγονός ότι το όνομά του ταυτίζεται με τη λογοτεχνία και τα πολιτιστικά γενικότερα, στην Κατερίνη, στην Πιερία, αποκαλύπτει πολλά. Και ναι, κατάφερε να ξεχωρίσει, μέσα από την Ελληνική επαρχία, με τις δικές του δυνάμεις, με την προσωπικότητά του, με το πάθος του γι΄ αυτό που κάνει και με ότι άλλο καταπιάνεται".

Η αρχιτέκτονας, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, εκπαιδευτικός και γνωστή εικαστικός κ. Ειρήνη Μητούδη μεταξύ των άλλων τόνισε:
" Το BLACK PEARL το διάβασα σε δυο μέρες. Δε μπορούσα να το αφήσω από το χέρι μου. Ασχολείται με όλα όσα μας απασχολούν καθημερινά. Και αυτό το κάνει επίκαιρο...Ζωντανό. Μπαίνουμε ως αναγνώστες μέσα στο ρόλο, στην αφήγηση…Ζούμε το "ταξίδι" έντονα.  Ότι συμβαίνει έχει δυο παραμέτρους. Δύο λόγους. Δυο αιτίες. 
Την τύχη και την απόφαση, την επιλογή. 
Οι σελίδες του βιβλίου μου είναι γεμάτες υπογραμμίσεις, καθώς, βρήκα πολύ ενδιαφέροντα μηνύματα, αναφορές, και στοχασμούς, που αγγίζουν τον καθένα μας. Στοχασμούς με φιλοσοφική διάθεση, που εντέχνως ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος τοποθετεί στους διαλόγους των ηρώων του! 
Φτάνεις στην τελευταία σελίδα. Κι ενώ νομίζεις ότι όλα τελειώνουν έρχεται μια ακόμη ανατροπή και μια δεύτερη ανατροπή, αλλάζουν και πάλι το έργο. Κι ενώ πιστεύεις ότι όλα τελείωσαν, διαπιστώνεις, ότι όλα αρχίζουν. Είναι ένα βιβλίο, που καθώς το διάβαζα σχεδόν το «έβλεπα» σαν ταινία, σαν τηλεοπτική σειρά. Οι κριτικές που διαβάζω, συνηγορούν σε όσα σας είπα απόψε, και χαίρομαι που το ΒLACK  PEARL έπιασε λιμάνι στη Θεσσαλονίκη και είμαι εδώ παρούσα, στην προβλήτα, μέρος της διαδρομής".

Ο διευθυντής ειδήσεων της "ΕΓΝΑΤΙΑΣ Τηλεόρασης", δημοσιογράφος και ποιητής κ. Λάζαρος Λαζάρου, εμβάθυνε στα νοήματα αλλά και την τεχνική του συγγραφέα που κάνουν το BLACK PEARL ένα εξαιρετικό βιβλίο, ενώ μέσα στις σελίδες, σε αρκετά σημεία, "θέλει ο συγγραφέας να κρυφτεί και η ποίηση δεν τον αφήνει", υπογραμμίζοντας ότι "αποκαλύπτεται η ποιητική του φλέβα σε πολλά σημεία μες της αφήγηση. Είναι λογικό, έχοντας και 7 ποιητικές συλλογές στην εργογραφία του".
 Τόνισε δε, ότι "ο συγγραφέας "πιάνει" πολλά θέματα,  που από τη μια κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών και από την άλλη εστιάζει πολύ δυνατά στο θέμα της εξάρτησης από τον τζόγο...
Γράφοντας το Black Pearl, ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, πάτησε σε δυο βάρκες και το έκανε επιτυχημένα. Από τη μια, μας έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα γκανγκστερική ιστορία και από την άλλη ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό δράμα. Στο κομμάτι των γκάνγκστερ, ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, κρατά και φέρνει στο σήμερα, όλα τα αρχέτυπα βάσει των οποίων λειτουργούσε η μαφία στις αρχές του 20ου αιώνα, ασχολούμενη με τζόγο, πορνεία και πώληση προστασίας και αργότερα και με διακίνηση ναρκωτικών. Στο μέρος του κοινωνικού δράματος, ο συγγραφέας, τοποθετεί τον μεγεθυντικό του φακό, πάνω από έναν πρώην μεγαλοαστό επιχειρηματία, την περίοδο μετά τη λήξη του πρώτου lock down για τον κορωνοϊό και μας περιγράφει 20 ημέρες της ζωής του. Με ιδιαίτερη μαεστρία, ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, παρουσιάζει τις περιορισμένες επιλογές που έχει ο επιχειρηματίας για να ορθοποδήσει και που τελικά τον οδηγούν στην πολυτελή, παράνομη χαρτοπαιχτική λέσχη που κρύβει μέσα του το “Black Pearl”.»
Καταλήγοντας ο κ. Λάζαρος Λαζάρου, σχολίασε με ποιητική διάθεση τον αριθμό των 613 σελίδων του βιβλίου, λέγοντας πως «Το “Black Pearl”, έχει τον απαιτούμενο όγκο ώστε να μας πάρει μαζί του».
Οι θεατρικές απαγγελίες αποσπασμάτων του βιβλίου, από την  θεατρολόγο, ποιήτρια και εκπαιδευτικό κ. Ρένα Αθανασοπούλου, εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους που "έζησαν" στιγμές μες το BLACK PEARL  και  χειροκρότησαν έντονα κάθε απαγγελία της.

Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος κλείνοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στα "μυστικά" της συγγραφής του βιβλίου και στο κεντρικό ερώτημα "η τύχη ή οι επιλογές μας, είναι αυτό που μας διαμορφώνει σε αυτό που είμαστε ή μας συμβαίνει σήμερα;"
Αναφερόμενος στην πλοκή του μυθιστορήματος μίλησε για τους συμβολισμούς που χρησιμοποιεί και  τέλος υπογράμμισε ότι:
" Μέσα στο BLACK PEARL καταλύεται κάθε εικόνα τάξης, πολιτισμού, σεβασμού, καθωσπρεπισμού. Οι επιβάτες, πίνουν, καπνίζουν, ερωτοτροπούν, τζογάρουν, διεκδικούν το πολύ χάνουν τα πάντα. Η μυρωδιά της αμαρτίας και του θανάτου φτάνει στα ρουθούνια τους, στο πετσί τους. Αποκαλύπτεται το πορτρέτο της κοινωνίας μας, σήμερα. Αυτά που ζούμε. Όλα καλύπτονται από ένα μυστήριο, από το σκοτάδι της νύχτας. Και το μαύρο μαργαριτάρι, BLACKPEARL, μας ταξιδεύει σε αχαρτογράφητα νερά… μέχρι την τελευταία γραμμή του βιβλίου"!
Την εκδήλωση συντόνισε με τον δικό του "δημοσιογραφικό" τρόπο ο Λάζαρος Λαζάρου.