27.3.24

44 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Θεάτρου Πήγασος. Επετειακή έκθεση στο Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες, στην Κατερίνη. 40 φωτο

Τα 44 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Θεάτρου Πήγασος τιμώνται φέτος με μία επετειακή έκθεση που φιλοξενείται από τις 27 Μαρτίου έως και τις 17 Απριλίου 2024, στο Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες, στην Κατερίνη.
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχουν οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης Κατερίνης, στην κατεύθυνση της προβολής και ανάδειξης της ιστορίας της τέχνης του θεάτρου από δημιουργούς της πόλης μας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μουσείου που θα στεγάζει κάθε πτυχή της τοπικής μας ιστορίας.

Το θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ είναι ένα ιστορικό θεατρικό σχήμα της πόλης που ιδρύθηκε το 1980 και έως σήμερα έχει ανεβάσει περισσότερα από 120 θεατρικά έργα.

Η έκθεση, δομείται σε τέσσερις ενότητες, το σύγχρονο δραματολόγιο, το δραματολόγιο αρχαίου δράματος, τις δράσεις παιδικού θεάτρου και τα αρχειακά δεδομένα και δράσεις μαθητείας. Στην περιήγησή του στην έκθεση, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλη την ιστορική πορεία του Θεάτρου Πήγασος μέσα από τα εκθέματα, όπως κοστούμια από τις θεατρικές παραγωγές, φωτογραφικό και έντυπο υλικό, σκηνικά αντικείμενα και οπτικοακουστικό υλικό.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο συζητήσεις για το θέατρο και τη λογοτεχνία, αφηγήσεις παραμυθιών, αποσπάσματα από θεατρικά έργα με την ερμηνεία ηθοποιών του θιάσου καθώς και αναγνώσεις θεατρικών κειμένων.

Ο ποιητής και φιλόλογος Αντώνης Κάλφας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι σε διάστημα σχεδόν μισού αιώνα, το θέατρο Πήγασος με το ρεπερτόριό του διαπαιδαγώγησε δημοκρατικές συνειδήσεις, καλλιέργησε την κριτική στάση και χάρισε απλόχερα αισθητική απόλαυση σε χιλιάδες θεατές. Επίσης, πρόσθεσε ότι «σήμερα, σε αυτήν την εμπόλεμη εποχή, σε αυτήν την εποχή της απολυτότητας, της αντιπαλότητας, των ιδεολογικών ανατροπών, της κατακρήμνισης όχι μόνο ψευδών και σαθρών σταθερών, ο πολιτισμός, το θέατρο, είναι τροφή επιβίωσης, όχι πολυτέλειας».

Ο κ. Κάλφας αναφέρθηκε ακόμη σε ιστορικά σημεία της πορείας του Θεάτρου Πήγασος, από το 1980 έως σήμερα, τονίζοντας ότι στα χρόνια αυτά η θεατρική ομάδα του Πήγασου έχει παρουσιάσει πάνω από 120 θεατρικά έργα τόσο από την παγκόσμια δραματουργία όσο και από την παλαιότερη και σύγχρονη ελληνική θεατρική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα ο θίασος διακρίθηκε και στην επίδοση σε έντεκα έργα της κλασικής αρχαιότητας, ενώ επτά θεατρικά έργα είχαν αρχαιόθεμο χαρακτήρα. Επίσης, ανέβηκαν παραστάσεις οι οποίες αξιοποιούν με τόλμη ποιοτικά κείμενα ντόπιων δημιουργών και επενδύουν στη σχέση τοπικής ιστορίας και αφηγηματικής δυναμικής.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και σκηνοθέτης του Θεάτρου Πήγασος Χάρης Αμανατίδης μίλησε για τα 44 χρόνια λειτουργίας του θεατρικού σχήματος και ευχαρίστησε τους Φίλους του Μουσείου Πόλης Κατερίνης για τη διοργάνωση της έκθεσης, όλους όσοι συνεργάστηκαν στο παρελθόν ή συνεργάζονται και σήμερα με το Θέατρο Πήγασος, καθώς και το κοινό που αγκαλιάζει διαχρονικά τις παραστάσεις. Όπως τόνισε, «από την πρώτη στιγμή, μόνιμη κι αποκλειστική μας έγνοια είναι να γνωρίσουμε βαθύτερα και να υπηρετήσουμε έντιμα την τέχνη του θεάτρου. Δεν κάναμε θέατρο για το θέατρο. Κάναμε θέατρο για να συνδεθούμε με τη ζωή, τις αλήθειες και την πραγματικότητά μας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τετάρτη 27 Μαρτίου | 19.30 Εγκαίνια έκθεσης
Παρασκευή 29 Μαρτίου | 10.00 Αφήγηση παραμυθιών

Τρίτη 02 Απριλίου | 10.00 Αφήγηση παραμυθιών

Τετάρτη 03 Απριλίου | 20.30 Συζήτηση «Λογοτεχνία και θέατρο» Αντώνης Κάλφας, Νικόλαος Γραίκος, Σοφία Ελευθεριάδου

Παρασκευή 05 Απριλίου | 10.00 Αφήγηση παραμυθιών

Δευτέρα 08 Απριλίου | 19.30 PERFORMANCE με αποσπάσματα από παραστάσεις του ΠΗΓΑΣΟΥ

Τρίτη 09 Απριλίου | 10.00 Αφήγηση παραμυθιών

Παρασκευή 12 Απριλίου | 10.00 Αφήγηση παραμυθιών

Σάββατο 13 Απριλίου | 12.00 Αφήγηση παραμυθιών

Κυριακή 14 Απριλίου | 12.00 Αφήγηση παραμυθιών

Δευτέρα 15 Απριλίου | 20.30 Συζήτηση «Θέατρο-τοπικότητα και παγκοσμιότητα» Γρηγόρης Παπαχρήστος, Δημήτρης Σιακάρας, Γιώργος Χανδόλιας

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης. 
Είσοδος ελεύθερη.