20.2.24

ΣΗΜΕΡΑ τα τρακτέρ στο Σύνταγμα

Ο σχεδιασμός των αγροτών προβλέπει το απόγευμα της Τρίτης τα τρακτέρ να έχουν φτάσει στο Σύνταγμα, επιδιώκοντας ένα ειρηνικό, αλλά με παλμό και ισχυρή συμμετοχή συλλαλητήριο.

Οι αγρότες στόχο έχουν να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, θέλοντας να αναδείξουν και συμβολικά τη σημασία όχι μόνο της επιβίωσης και της ενδυνάμωσης του πρωτογενούς τομέα αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ικανοποίηση των αιτημάτων τους στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ράφι και στην ισχυροποίηση της προστασίας των καταναλωτών με το κλείσιμο της αντιαναπτυξιακής ψαλίδας από το χωράφι στο πιάτο.

Η κορωνίδα των διεκδικήσεων

Η βασικότερη αιτία για την οποία τα τρακτέρ θα φτάσουν αύριο μέχρι το Σύνταγμα είναι η διεκδίκηση που αφορά το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Εφόσον ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα από την κυβέρνηση, θα αποκλιμακωθεί η ένταση και οι αγρότες θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, λένε οι ίδιοι στη LiFO.

Στο αίτημα αυτό η κυβέρνηση απάντησε με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, αυτά τα 83 εκατ. ευρώ τα χαρακτηρίζουν «ψίχουλα».