9.12.23

Παραίτηση με σοβαρές αιχμές του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΣΑΚΗ) ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, από τη θέση του Ταμία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Την παραίτησή του από την θέση του Ταμία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, υπέβαλλε με επιστολή του ο δικηγόρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της ιστορικής Λέσχης Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος (Σάκης) Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, (υπηρετεί για δεύτερη συνεχή θητεία με την ιδιότητα του Ταμία την Ε.Μ.Σ.), «αναγκάζεται» όπως αναφέρει στην επιστολή του, «εξαιτίας των συμπεριφορών και ενεργειών ορισμένων προσώπων της διοίκησης της Εταιρείας, που κινούνται από ιδιοτελείς σκοπούς και προσωπικές φιλοδοξίες, να παραιτηθώ από τη θέση του Ταμία, διατηρώντας όμως τη θέση του απλού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως με υποχρεώνει η εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει τα μέλη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, οι ηθικές μου αρχές, η αξιοπρέπειά μου, κυρίως όμως η μακροχρόνια προσφορά μου στην Εταιρεία και η αποδεδειγμένη αγάπη μου για όσα αυτή πρεσβεύει».

Ο κ. Μιχαηλίδης στην επιστολή παραίτησης, αναφέρεται σε «ενέργειες και τη συμπεριφορά της διοίκησης της Εταιρείας που έχουν καταστήσει δυσχερέστατη την εκ μέρους μου άσκηση των καθηκόντων του Ταμία, με τον τρόπο που η θέση αυτή απαιτεί και παρά τα αισθήματα ανιδιοτελούς προσφοράς που συνεχίζω να τρέφω για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών…Ως εκ τούτου, αναγκάζομαι, εξαιτίας των συμπεριφορών και ενεργειών ορισμένων προσώπων της διοίκησης της Εταιρείας, που κινούνται από ιδιοτελείς σκοπούς και προσωπικές φιλοδοξίες, να παραιτηθώ διά του παρόντος από τη θέση του Ταμία, διατηρώντας όμως τη θέση του απλού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως με υποχρεώνει η εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει τα μέλη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, οι ηθικές μου αρχές, η αξιοπρέπειά μου, κυρίως όμως η μακροχρόνια προσφορά μου στην Εταιρεία και η αποδεδειγμένη αγάπη μου για όσα αυτή πρεσβεύει».

Δηλώνει επίσης ότι "η διοίκηση της Εταιρείας παρακάμπτοντας την ήδη εκφρασμένη άποψη των μελών της Ε.Μ.Σ. για την τροποποίηση του Καταστατικού επιχείρησε για δεύτερη φορά εντός του ιδίου έτους και πέτυχε στις 12 Νοεμβρίου 2023 κατά την έκτακτη γενική συνέλευση τη μετά από 84 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Μ.Σ. την αλλαγή μεταξύ άλλων του καταστατικού σκοπού της εταιρείας και την προσαρμογή του στα όσα όρισε η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. κυριος Β. Πάππας την χορήγηση 3.000.000 ευρώ για το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου, της βιβλιοθήκης και της πινακοθήκης της Ε.Μ.Σ.!"

Ο κ. Μιχαηλίδης συνεχίζει τις αιχμές του τονίζοντας: 
"Αναρωτιέμαι μήπως είναι ασέβεια προς τους Ιστορικούς Ιδρυτές, Ευεργέτες και τα χιλιάδες μέλη που είχε η Ε.Μ.Σ. στην ιστορία της να ζητείται να αλλάξει τον πυρήνα της ίδιας της δημιουργίας και ύπαρξής της;
Μήπως τελικά η υποτιθέμενη ανάγκη προσθήκης της ψηφιοποίησης στους καταστατικούς σκοπούς ήταν ο μανδύας για να διαλάθει της προσοχής των μελών η άλλη προτεινόμενη και επικίνδυνη τροποποίηση του σκοπού η αλλαγή της αναφοράς του καταστατικού από Μακεδονικό Λαό σε Μακεδονικό Ελληνισμό;
Ενδεχομένως να χρειάζεται και δικαστικός έλεγχος της διενεργηθείσας στις 12 Νοεμβρίου 2023 έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ε.Μ.Σ. από άποψη τήρησης των ρυθμίσεων του καταστατικού περί της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Σίγουρα όμως προβληματίζει η εμμονή κάποιων μελών της διοίκησης που συμμετέχουν και σε άλλα διοικητικά συμβούλια ιστορικών σωματείων της πόλης μας όπως το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» κλπ, να απαλειφθεί η απαγόρευση του καταστατικού της Ε.Μ.Σ., περισσότερων των τριών συνεχόμενων θητειών του διοικητικού συμβουλίου όταν ο πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. διανύει την τρίτη συνεχή θητεία του στο Δ.Σ. ώστε να μην δύναται να επανεκλεγεί υπό την ισχύουσα απαγόρευση! "