8.12.23

Το αιτήμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία στη Βουλή και από τον Κ. Βελόπουλο. Η απάντηση της Μενδώνη

Παραθέτουμε την απάντηση που έδωσε η Υπουργός κ. Λ. Μενδώνη σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο σχετικά με την ανάγκη πρόσληψης υπαλλήλων σε μουσειακούς κι αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας που είναι κλειστοί ή υπολειτουργούν, βάσει του αιτήματος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία.

*Με πρώτη ανάγνωση αντιλαμβανόμαστε ότι το ΥΠΠΟ ρίχνει την ευθύνη διάθεσης των υπαλλήλων στην ΕΦΑ Πιερίας
*Ο αριθμός υπαλλήλων είναι πολύ μικρός συγκριτικά με ανάγκες χώρων
*Το θετικό είναι ότι αρκετοί πολιτικοί θεωρούν σοβαρό το ζήτημα
(φωτ. από το εσωτερικό του Μακεδονικού Τάφου Α στον Κορινό Πιερίας)


¨Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων
Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο
Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 1721/13.11.2023 Ερώτηση με θέμα:
«Πρόσληψη αρχαιοφυλάκων σε χώρους της Πιερίας»
Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 1721/13.11.2023 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Αναφορικά με την πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, επισημαίνεται ότι, δυνάμει του υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡΙ./οικ.17599/9-11-22 εγγράφου του Υπουργείου Εσωτερικών, διαβιβάστηκε στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, στα πλαίσια του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2023, ακριβές αντίγραφο της αριθμ. 31/27-9-22 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε η πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού. Ειδικότερα, εγκρίθηκαν τριακόσιες εξήντα (360) θέσεις για τον κλάδο ΔΕ Φύλαξης- Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων και ενενήντα (90) θέσεις για τον κλάδο ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, από τις οποίες, στην ΕΦΑ Πιερίας, έχουν κατανεμηθεί οι εξής θέσεις: α) Συλλογή και χώρο Δίου Πιερίας, τρεις (3) θέσεις του κλάδου ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και μία (1) θέση του κλάδου ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων β) Κάστρο Πλαταμώνα, δύο (2) θέσεις του κλάδου ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και γ) Μουσειακή Αποθήκη Μακρύγιαλου, μία (1) θέση του κλάδου ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων. Για τις ανωτέρω θέσεις αναμένεται η έκδοση της σχετικής προκήρυξης του ΑΣΕΠ.
Αναφορικά με τις προσλήψεις ΙΔΟΧ προσωπικού φύλαξης για το έτος 2023, με την υπ’
αριθμ. 60969/08-02-2023 (ΑΔΑ: ΡΠΧΩ4653Π4-ΕΤΩ) απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίθηκε η κίνηση της διαδικασίας πρόσληψης χιλίων πεντακοσίων είκοσι εννέα (1.529) ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης, Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων, ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης, Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, ΤΕ Λογιστικού και ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού-Καθαριότητας) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για διάστημα επτά (7) μηνών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στην ΕΦΑ Πιερίας έχουν κατανεμηθεί δεκαεπτά (17) θέσεις ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων και μία (1) θέση ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων. Η κατανομή του ως άνω προσωπικού ανά αρχαιολογικό χώρο, μουσείο ή μνημείο, καθορίζεται στην Ανακοίνωση Πρόσληψης της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού,σύμφωνα με τις ανάγκες των Υπηρεσιών.
Επιπρόσθετα, με την υπ’ αριθμ. 415003/04-09-2023 (ΑΔΑ: 67ΠΛ46ΝΚΟΤ-1ΑΨ) απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίθηκε η κίνηση της διαδικασίας πρόσληψης τριακοσίων ενενήντα πέντε (395) ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης, Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων, ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης, Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, ΤΕ Λογιστικού και ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού-Καθαριότητας) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για διάστημα πέντε (5) μηνών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικότερα, στην ΕΦΑ Πιερίας, έχουν κατανεμηθεί τρεις (3) θέσεις ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων. Η κατανομή του ως άνω προσωπικού ανά αρχαιολογικό χώρο, μουσείο ή μνημείο, καθορίζεται στην Ανακοίνωση Πρόσληψης της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις ανάγκες των Υπηρεσιών.
Τέλος, όσον αφορά στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για το έτος 2024, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υποβάλει αίτημα πρόσληψης χιλίων τετρακοσίων είκοσι εννέα (1.429) υπαλλήλων ειδικότητας ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης Ημερήσιων Φυλάκων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας επτά (7) μηνών, καθώς και τριακοσίων πενήντα τριών (353) υπαλλήλων ειδικότητας ΔΕ Φύλαξης- Πληροφόρησης Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας πέντε (5) μηνών.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, πράττει τα δέοντα τηρώντας τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Η Υπουργός Πολιτισμού 
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ¨