4.12.23

«Για μια καλύτερη πόλη» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Τώρα που ο κουρνιαχτός των αντιπαραθέσεων μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων της πόλης μας κατέπεσε και επίκειται η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής, νομίζω ότι μπορώ να καταθέσω κάποιες απόψεις μου, ως παλιός δημότης της Κατερίνης. Προφανώς δεν «προσκομίζω γλαύκα εις Αθήνας». Για αυτό μη θεωρηθεί ότι τα γραφόμενά μου αποτελούν υποδείξεις προς τους νεοεκλεγέντες τοπικούς άρχοντες που ασφαλώς έχουν καταστρώσει τα προγράμματά τους, αλλά απλές σκέψεις ενός καθημερινού πολίτη της επαρχίας μας.

1. Για να πάρει μορφή σύγχρονης πόλης ο τόπος μας ,που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες-παραθεριστές, καλό θα ήταν μια ομάδα ειδικών από τους δημοτικούς συμβούλους να επισκεφθεί κάποιες από τις σύγχρονες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σχηματίσει μια εικόνα για την δομή, την τάξη, την καθαριότητα ,την καλαισθησία, την πειθαρχία και σεβασμό των κατοίκων τους προς τους νόμους κάθε κοινότητας.

2. Η πόλη μας οικοδομήθηκε εν πολλοίς άναρχα, με πολλά αυθαίρετα κτίσματα και κακή ρυμοτομία. Μπορούν όμως να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις, όπως π.χ. η κατεδάφιση ακατοίκητων ετοιμόρροπων κτισμάτων, η ανακατασκευή και βελτίωση των υφισταμένων πεζοδρόμων που έγιναν πριν χρόνια επί Δημαρχίας του Μ.Τερζόπουλου, με μαρμαρόστρωτη και απομάκρυνση σπασμένων γλαστρών και των παραμελημένων κυκλικών «παρτεριών» με τα τεράστια δένδρα, που καλύπτουν την προοπτική του κεντρικού πεζόδρομου, η μεταφορά των ακαλαίσθητων κάδων απορριμμάτων από το κέντρο των πεζοδρόμων με τη δημιουργία βυθισμένων κάδων, που να μη προεξέχουν του καταστρώματος και η αντικατάσταση και ενίσχυση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας

3. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων χρήσης πεζοδρόμων με απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε τροχοφόρου υπό την ολοήμερη επιτήρηση της τάξεως και επιβολής προστίμων από όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας.

4. Η εξάλειψη των αηδιαστικών «γκράφιτι» από τις προσόψεις κτιρίων και μνημείων και τοποθέτηση ενισχυμένου φωτισμού και καμερών ασφαλείας στους δρόμους προς καταγραφή των «βανδαλιστών» και η επιβολή αυστηρών προστίμων στους παρανομούντες.

5. Η υποχρέωση των ιδιοκτητών κατοικιών και καταστημάτων προς τήρηση των κανόνων της πολεοδομίας για την καλαίσθητη όψη των οικοδομών με τις αναγκαίες επισκευές και φρεσκάρισμα με ομοιόμορφο βάψιμο των κτισμάτων. Αναφέρω το παράδειγμα παλαιού Δημάρχου των Τύραννων που ανακαίνισε όλες τις πολυκατοικίες της πόλης με δαπάνες του Δήμου ,επιβάλλοντας ένα μικρό τέλος συνεισφοράς στους ιδιοκτήτες.   

6. Η ανάπλαση της πολύπαθης Πλατείας Ελευθερίας με ένα μόνο κεντρικό σιντριβάνι και απελευθέρωση του χώρου από τις λιμνούλες, τα περιττά τραπεζοκαθίσματα, τις αυθαίρετες κατασκευές και τον περιορισμό του χώρου που καταλαμβάνουν τα θηριώδη περίπτερα με τα παραρτήματά τους. Ασφαλώς χρειάζονται οι καφετέριες στις πλατείες , πλην όμως θα πρέπει να είναι καλαίσθητες με ομοιόμορφες τέντες και συμμαζεμένες ανάλογα με την έκταση που μισθώνουν. Η κεντρική μας πλατεία που περιβάλλεται από κάποια προπολεμικά διώροφα κτίσματα και το πάλαι ποτέ εμβληματικό μέγαρο του Παπαγεωργίου, που σήμερα κατάντησε περιστερώνας, αποτελούν μαζί με το πάρκο τα πρώτα αξιοθέατα των ξένων επισκεπτών και χρήζουν άμεσης συντήρησης και ανακαίνισης.

7. Η ανάπλαση των εισόδων-εξόδων της πόλης που αποτελούν την πρώτη εντύπωση των επισκεπτών, βάσει πολεοδομικού σχεδίου με επαρκή φωτισμό και σήμανση.

8. Η φροντίδα για τα αδέσποτα που κυκλοφορούν μέρα-νύχτα στους δρόμους με την περισυλλογή τους από αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και εγκλεισμό σε ειδικό κυνοτροφείο.

9. Η λειτουργία ειδικού γραφείου ακροάσεων των πολιτών, που θα δέχεται και θα καταγράφει τα αιτήματα, υποδείξεις και παράπονα των δημοτών, υποχρεούμενο να απαντά γραπτώς ή προφορικώς εντός ευλόγου προθεσμίας.

10.Ευνόητη,τέλος, είναι η λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας της πόλης με την κατασκευή και συντήρηση έργων υποδομής έναντι των απρόβλεπτων φυσικών φαινομένων[πλημμυρών, πυρκαγιών, κλπ]

Αυτά προς το παρόν.