15.12.23

Ορκίστηκε για τη νέα θητεία Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι-Οι 4 της Πιερίας/20 ΦΩΤΟ

Με τα λόγια του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη «σ' αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν' αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε το στίγμα της αλληλεγγύης στην πολιτική της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια, μιλώντας κατά την τελετή ορκωμοσίας του ιδίου και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2024.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, δίπλα σε κάθε επαγγελματία, δίπλα σε κάθε επιχείρηση, με έργα, με δράσεις, με πράξεις» είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «όπως δεν αφήσαμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω μέσα στην κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα στην πορεία προόδου και ανάπτυξης που έχουμε βάλει την Κεντρική Μακεδονία».

Ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής της Περιφέρειας επισημαίνοντας ότι αυτή θα τρέξει πιο γρήγορα για τη Μακεδονία του 2030, μια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη Μακεδονία.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, επιδίωξή του είναι μια σύγχρονη Μακεδονία με έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, νέες επενδύσεις στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στην καινοτομία, στις εξαγωγές, με νέα σχολεία και έργα αναβάθμισης σε όλα τα νοσοκομεία, το πόσιμο νερό, με δράσεις υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που, όπως είπε, θα μπει σε τροχιά υλοποίησης με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος εντός του 2024.
Παράλληλα σημείωσε ότι χτίζεται η έξυπνη Μακεδονία με νέες τεχνολογίες, ψηφιακές υπηρεσίες, κίνητρα έρευνας, χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και προβολή των μακεδονικών προϊόντων. Οι προσπάθειες της Περιφέρειας στον τομέα του πρασίνου θα περιλαμβάνουν νέα αντιπλημμυρικά έργα, περισσότερα πάρκα και χώρους πρασίνου, την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα και επένδυση στην Κυκλική Οικονομία. Στον κοινωνικό τομέα προβλέπονται δράσεις για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, η λειτουργία 150 Κοινωνικών δομών, η διανομή τροφίμων σε απόρους και η μέριμνα για γυναίκες, έφηβους και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα είναι «Περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων», τόνισε ότι στο νέο Συμβούλιο όλες οι δυνάμεις είναι χρήσιμες, δήλωσε περήφανος που αγωνίζεται για τη Μακεδονία και πρόσθεσε: «σε αυτή την πορεία, δεν μας κινητοποιεί μόνο το καθήκον και η ευθύνη αλλά και η αγάπη για τον τόπο μας και ο πατριωτισμός μας, ο σύγχρονος πατριωτισμός». 
«Είμαι περήφανος για αυτόν εδώ τον τόπο. Όπως περήφανοι είναι οι Μακεδόνες, που δεν λύγισαν στα δύσκολα, που δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία, που μαζί ονειρευτήκαμε μία Μακεδονία πιο ισχυρή» υπογράμμισε.  
   




















Σε έναν μίνι απολογισμό του έργου του στη διοίκηση της Περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: 
«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε διανύσει πολύ και μεγάλο δρόμο. Είναι γεγονός ότι ποτέ άλλοτε ο τόπος μας δεν αντιμετώπισε τόσες μεγάλες και διαδοχικές κρίσεις. Όμως μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον η Κεντρική Μακεδονία όχι μόνο έμεινε όρθια, αλλά έκανε και μεγάλα και σταθερά βήματα μπροστά. Και αυτή η νέα θητεία βρίσκει τη Μακεδονία ακόμα πιο δυνατή. Με σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Με δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Με τις εξαγωγές και τα έσοδα του τουρισμού να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Με την είσοδο στην πρώτη δεκάδα των Περιφερειών της Ευρώπης στην ανάπτυξη της καινοτομίας. Με διπλάσιες επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με παγκόσμιες κινηματογραφικές παραγωγές που διαφημίζουν σε όλο τον κόσμο τον τόπο μας. Με την ψηφιακή πλέον Περιφέρεια να εξυπηρετεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με νέα σχολεία. Με πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα στα νοσοκομεία. Με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Με πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους. Με περισσότερα πάρκα και χώρους πρασίνου στις γειτονιές μας. Με κοινωνικές δομές που υποστηρίζουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Με παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς που εμπιστεύονται τον τόπο, τους ανθρώπους και το σχέδιο μας για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας».

Αναφέρθηκε όμως και στο μέλλον, την επόμενη πενταετία: «Ο πήχης είναι ψηλά, θα τον κρατήσουμε ψηλά και θα περάσουμε γι’ ακόμα μία φορά από πάνω. Θα τρέξουμε πιο γρήγορα στο δρόμο της προόδου, πιο γρήγορα στο δρόμο των έργων, στο δρόμο των επενδύσεων. Για περισσότερες θέσεις εργασίας. Για καλύτερους μισθούς. Για καλύτερα νοσοκομεία και σχολεία. Για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες. Με περισσότερη αλληλεγγύη. Για τη Μακεδονία στην πρωτοπορία της Ελλάδας. Για τη Μακεδονία στην κορυφή της Ευρώπης. Για τη Μακεδονία του 2030. Μια σύγχρονη, έξυπνη πράσινη και ανθρώπινη Μακεδονία. Σε αυτούς τους τέσσερεις άξονες, με δύναμη μας την εμπιστοσύνη, την εμπειρία, τη συνέπεια, το σχέδιο, την ομάδα και την όρεξη για πολλή δουλειά και χωρίς να χαθεί ούτε μία μέρα, συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στα γερά θεμέλια που βάλαμε».

Οι βασικοί άξονες για τη Μακεδονία του 2030, όπως τους περιέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας, με αναλυτική αναφορά στους τομείς έργου, είναι σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη Μακεδονία. Μεταξύ άλλων μάλιστα αναφέρθηκε στο παραλιακό μέτωπο, το προεδρικό διάταγμα για την ενοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη αναμένεται να εκδοθεί, όπως είπε ο περιφερειάρχης, μέσα στο 2024.

«Οι δεκαετίες των ανεκπλήρωτων προσδοκιών ανήκουν πια οριστικά στο παρελθόν. Έργα που φάνταζαν ουτοπικά, είναι σήμερα πιο ορατά από ποτέ. Και είμαστε πια στο σύνορο μιας σημαντικής και δημιουργικής περιόδου για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Έχω τη βαθιά πίστη ότι αυτός εδώ ο τόπος μπορεί να κάνει ένα ακόμα άλμα μπροστά. Και γνωρίζω καλά ότι για να κάνουμε αυτό το άλμα δεν αρκούν τα λόγια, οι ευχές και οι καλές προθέσεις. Άλλωστε οι Μακεδόνες δεν ακούν τα πολλά λόγια. Δεν θέλουν υποσχέσεις αλλά έργα και αποτελέσματα. Θέλουν ασφάλεια, δουλειές, καλύτερη καθημερινότητα. Θέλουν να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους. Θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν καλύτερα από τους ίδιους. Για όλα αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με αποφασιστικότητα και ισχυρή βούληση, με σύνθεση και συνεργασία, με πολλή δουλειά, θα συνεχίσουμε παντού στην Ημαθία, στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Πιερία, στην Πέλλα, στις Σέρρες, στη Χαλκιδική, σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας να παλεύουμε για τον τόπο μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, δίπλα σε κάθε επαγγελματία, δίπλα σε κάθε επιχείρηση, με έργα, με δράσεις, με πράξεις. Και όπως δεν αφήσαμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω μέσα στην κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα στην πορεία προόδου και ανάπτυξης που έχουμε βάλει την Κεντρική Μακεδονία. Γιατί εμείς έχουμε ένα θεμέλιο, την Αλληλεγγύη. Και πιστεύουμε ότι χωρίς κοινωνική συνοχή, πρόοδος και ανάπτυξη δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο μήνυμά του ο περιφερειάρχης ανέφερε: «Ο κόσμος αλλάζει και θα συνεχίσει να γεννάει νέες προκλήσεις, στις οποίες θα είμαστε πάντα παρόντες. Θα είμαστε μαζί με όλους εκείνους, που θέλουν να κινήσει μπροστά ο τροχός, μαζί με εκείνους που θέλουν μια κοινωνία προόδου, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, μαζί με εκείνους που θέλουν τη Μακεδονία ισχυρή. Τη Μακεδονία που μπορεί να κοιτάζει και να στέκεται ψηλά, που είναι φιλόδοξη, που διεκδικεί και πετυχαίνει. Και σε αυτή την πορεία, δεν μας κινητοποιεί μόνο το καθήκον και η ευθύνη αλλά και η αγάπη για τον τόπο μας και ο πατριωτισμός μας, ο σύγχρονος πατριωτισμός. Και είμαι πραγματικά περήφανος που αγωνίζομαι για τη Μακεδονία. Είμαι περήφανος για αυτόν εδώ τον τόπο. Όπως περήφανοι είναι οι Μακεδόνες, που δεν λύγισαν στα δύσκολα, που δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία, που μαζί ονειρευτήκαμε μία Μακεδονία πιο ισχυρή, τη Μακεδονία Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα, τη Μακεδονία των μεγάλων έργων, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού, της παιδείας. Τη Μακεδονία που αντλεί δύναμη από το σπουδαίο παρελθόν της, αλλά σχεδιάζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον της. Τη Μακεδονία που κοιτώντας πίσω, παίρνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη για να κάνει ένα ακόμα άλμα μπροστά. Τη Μακεδονία που είναι στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αυτή τη Μακεδονία χτίζουμε λοιπόν, όλοι μαζί, τη Μακεδονία του 2030. Τη Μακεδονία που αντανακλά των καλύτερο μας εαυτό και τις αστείρευτες δυνατότητες των Μακεδόνων. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το καταφέρουμε και ενωμένοι θα το καταφέρουμε. Καλή αρχή, καλή θητεία, καλή δύναμη στο έργο μας».

Την ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και των περιφερειακών συμβούλων, τέλεσε ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο μητροπολίτης Φιλόθεος ευχήθηκε στον κ. Τζιτζικώστα και στους περιφερειακούς συμβούλους καλή δύναμη στην άσκηση των καθηκόντων τους και να συνεχίσουν να εργάζονται και να αγωνίζονται υπέρ του λαού και του καλού της Περιφέρειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το OlymposVoice εύχεται στην Αντιπεριφερειάρχη και τα νέα πρόσωπα του Περιφερειακού Συμβουλίου από την ΠΙΕΡΙΑ καλή και δημιουργική πενταετία. 

Στις εκλογές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκλέχθηκαν  στην Πιερία :
1.Σοφία Μαυρίδου (15.861)
2.Θανάσης Λιακόπουλος (12.966)
3.Χρυσαυγή Δρίστα-Λαφατζή (7.868)
4. Άννα Τζήκα (6.604)