14.11.23

Πώς οι Ιταλοί «κλέβουν» την υπεραξία των μυδιών της Πιερίας

Τα φρέσκα μύδια Πιερίας αποτελούν έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της παραγωγικής δύναμης του νομού. Η μυδοκαλλιέργεια στον Μακρύγιαλο αποφέρει σημαντικά έσοδα στην περιοχή, με την παραγωγή να φτάνει μέχρι και στους 10.500 τόνους/έτος.

Στον Μακρύγιαλο Πιερίας απασχολούνται περισσότεροι από 70 άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν να φθάσουν τα φρέσκα μύδια από τον πάτο της θάλασσας στην επιφάνεια του πιάτου μας. Ο Μακρύγιαλος αποτελεί τη μοναδική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην Ελλάδα και είναι φυσικά η μεγαλύτερη μυδοπαραγωγός περιοχή της χώρας.

Οι μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες και το οξύμωρο

Το μύδια Πιερίας καλύπτουν σε ποσοστό 61,5% την εγχώρια παραγωγή. Με άλλα λόγια, τα 6 από τα 10 μύδια τα οποία καταναλώνουν οι κάτοικοι της Ελλάδας προέρχονται από την Πιερία. Όμως, η δυναμική του ελληνικού μυδιού είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των 10,5 χιλ. τόνων που παράγονται ετησίως στον Μακρύγιαλο, φεύγουν σε χώρες του εξωτερικού προς 1€/κιλό.

Τα μύδια Πιερίας έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύγευστο, ποιοτικό και θρεπτικό προϊόν. Τα συγκεκριμένα μύδια αποτελούν προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Καθίστανται έτσι μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και χοληστερίνη, ενώ είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα. Για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιείται καμία πρόσθετη τροφή, παρά μόνον το νερό της θαλάσσης από το οποίο τα μύδια αντλούν όσα στοιχεία χρειάζονται προκειμένου να ωριμάσουν (η διαδικασία αυτή κρατά έως και 8 μήνες). Ωστόσο, με τον θαλάσσιο θησαυρό της Πιερίας, συμβαίνει το εξής οξύμωρο:

Οι Ιταλοί αγοράζουν προς 1€/κιλό τα μύδια της Πιερίας. Έπειτα τα συσκευάζουν και τα πουλούν πίσω σε περιοχές της Ελλάδας (οι οποίες παρά τη μεγάλη εγχώρια παραγωγή, αναγκάζονται να εισάγουν μύδια). Και μάλιστα τα πουλούν προς 3€-4€/κιλό! Σύμφωνα με τους ντόπιους παραγωγούς αυτό συμβαίνει διότι οι Ιταλοί συσκευάζουν τα μύδια. Η συσκευασία τα βοηθά να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την υψηλή θρεπτική τους αξία, αλλά και την ωραία γεύση τους. Παράλληλα, με τη συσκευασία τα μύδια αποκτούν ακόμη μακρύτερη διάρκεια ζωής, καθώς οι 54 ώρες στις οποίες επιβιώνουν αφότου βγουν από τη θάλασσα, σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνουν ώστε να φτάσουν από την Πιερία σε απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, δίχως πρώτα να έχουν συσκευαστεί.


η συνέχεια και βίντεο εδώ:  VORIA