5.11.23

7ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας- «Παρέμβαση»-ΚΟΖΑΝΗ-100 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων λογοτεχνών, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Συμποσίου Λογοτεχνίας στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Λογοτεχνικό Περιοδικό «Παρέμβαση», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης), τον Δήμο Κοζάνης, την "Κοβεντάρειο" Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, τον πολιτιστικό φορέα «Κύκλος» και με υποστηρικτές το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και την Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (Περιφ. Τμήμα Β. Ελλάδος), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Εταιρείας Συγγραφέων.
Ο Βασίλης Καραγιάννης με την εκδοτική και λογοτεχνική του δράση, κατόρθωσε -κάνοντας αυτό που αγαπούσε -να ανεβάσει ψηλά τον πήχη της φιλαναγνωσίας στην Κοζάνη και να αποτελεί σήμερα,  σημείο αναφοράς των εκδόσεων στη Δυτική Μακεδονία. Στον ίδιο δρόμο και η κόρη του,  "διάδοχος" των εκδόσεων  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Δήμητρα Καραγιάννη. 
Στο συμπόσιο αναπτύχθηκαν ποικίλα θέματα όπως:
Ταξίδι στον Χρόνο που περνά και χάνεται,
 61 χρόνια Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Στο Εργαστήρι του συγγραφέα, 
Νέοι & λογοτεχνία, 
Αρχαιολογία και Λογοτεχνία, 
2023 Έτος Άλκης Ζέη, 
Εισηγήσεις ευρύτερου λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.
 Τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Συμποσίου ήταν ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες παρεμβαίνοντας συχνά με τον δικό του "αιρετικό" τρόπο τονίζοντας ότι: 
 "Στη ζωή έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τα πάντα. Το μόνο που δεν έχουμε δικαίωμα, είναι να μην μπορούμε να κάνουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι".

Στη μακρά λίστα των ομιλητών-λογοτεχνών μεταξύ των άλλων, ο συντοπίτης μας Αντώνης Κάλφας, ο Αντώνης Παπαβασιλείου, ο Αντώνης Σκιαθάς, ο Κώστας Ακριβός, η Ρένα Αθανασοπούλου, ο Μιχάλης Πιτένης, ο Βαγγέλης Τασιόπουλος,  η Γεωργία Μακρογιώργου, ο Γιάννης Στεφανάκης, η Ευτυχία Λουκίδου, ο Μάκης Καραγιάννης, ο Θανάσης Μαρινόπουλος, ο Πάνος Δημόπουλος, ο Θανάσης Μαρκόπουλος,  ο Πάνος Σταθόγιαννης και ο Χρήστος  
Χωμενίδης που ήταν ο τιμώμενος συγγραφέας του 7 ου Συμποσίου Λογοτεχνίας.   Από την Κατερίνη παρευρέθηκε επίσης και παρακολούθησε τις εργασίες ο ποιητής, συγγραφέας και blogger Θεοχάρης Μπικηρόπουλος.

Σε ανάρτησή της μετά την ολοκλήρωση του Συμποσίου, η κ Δήμητρα Καραγιάννη, γράφει : "Το 7ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας έλαβε τέλος. Δεν ξέρω ακριβώς τι αποτύπωμα αφήνει. Θέλω απλά να ελπίζω πως όσα με κόπο κατέκτησε όλα αυτά τα χρόνια -πολλά ή λίγα- είναι "κάτι"."