20.10.23

Κοσμήματα, σκάφη, θάλασσα: Τρεις κλαδικές εκθέσεις και ένα συνέδριο στη ΔΕΘ σε τέσσερις μέρες

Με δύο κλαδικές εκθέσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 240 εκθέτες, αλλά και μια μεγάλη εκδήλωση, η ΔΕΘ Helexpo επιστρέφει στη διοργάνωση μεγάλων γεγονότων στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Kosmima», «Thessaloniki Boat & Fishing Show 2023» και «Sea and Tourism Expo», αλλά και το φαρμακευτικό συνέδριο Pharma Point.

Συγκεκριμένα, το τριήμερο 21-23/10 στο περίπτερο 16 θα πραγματοποιηθεί η 37η “Kosmima”, μία Έκθεση Κοσμήματος, Ωρολογιών, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού. Μάλιστα στη φετινή «Kosmima», την οποία συνδιοργανώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου με τη ΔΕΘ, οι εκθέτες θα είναι κατά 10% περισσότεροι από ό,τι στην περσινή και θα προέρχονται μεταξύ άλλων από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ελβετία, αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα.

«Φέτος θέλουμε να αναδείξουμε νέους σχεδιαστές στο κόσμημα», με στόχο «τον δυναμισμό, την εξωστρέφεια και την καινοτομία», είπε παρουσιάζοντας την “Kosmima” ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας.

«Αναδεικνύουμε σχεδιαστές γιατί η Ελλάδα έχει εξαιρετικό design», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Κάνοντας γνωστές αρκετές χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τον χώρο του κοσμήματος αλλά και τη διεξαγωγή της “Kosmima”, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπολών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), Πέτρος Καλπακίδης είπε:

«Εκθέτες από τις Λήμνο, Κω, Ρόδο και Κρήτη αναμένεται να ανεβάσουν τον αριθμό των επισκεπτών στη φετινή ‘’Kosmima’’».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «αγκάθι για τον χώρο μας αποτελεί ο -μνημονιακός- φόρος πολυτελείας ύψους 10% σε κάθε κόσμημα αξίας 1.000 ευρώ και πάνω. Έχουμε εκφράσει το πάγιο αίτημά μας να καταργηθεί ο συγκεκριμένος φόρος, όπως -καλώς- έχει καταργηθεί και σε άλλα εμπορικά είδη».

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ είπε ακόμη ότι «πάγιο αίτημά μας αποτελεί η ένταξη της αργυροχρυσοχοΐας στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως π.χ. στις σχολές καλών τεχνών».

Με πληθώρα εκθετών το μεγάλο γεγονός για τους ανθρώπους της θάλασσας και του τουρισμού
Το τριήμερο 20-22/10, στα περίπτερα 13 και 15 θα φιλοξενηθούν οι εκθέσεις «Thessaloniki Boat & Fishing Show 2023”, και “Sea and Tourism Expo”.
Οι συγκεκριμένες εκθέσεις διοργανώθηκαν και το 2022. «Πέρσι είχε γίνει πανικός και κάτι τέτοιο προβλέπεται να συμβεί και φέτος», είπε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

«Πέρσι ήμασταν στο περίπτερο 13. 
Φέτος, έχουμε και το περίπτερο 15, διότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση από εκθέτες», είπε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Pelagic Expo, Αντώνης Ιωνάς.

Ο κ. Ιωνάς γνωστοποίησε ότι στη Boat and Fishing Show 2023 θα παρουσιαστούν ναυπηγεία σκαφών από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Κύπρο και φυσικά ελληνικά ναυπηγεία με εξαγωγική δραστηριότητα.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ο πιο αποδοτικός τουρισμός», ενώ είπε ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο στις 11:00. «Ελπίζουμε να παρατείνουμε το καλοκαίρι βάζοντας λίγο θάλασσα μέσα στο εκθεσιακό κέντρο», ανέφερε.

Από τη δική του πλευρά ο συνδιοργανωτής των δυο εκθέσεων, Γιώργος Πολυχρονίου, είπε πως «θεωρούμε ότι η θέση της Θεσσαλονίκης έχει πολλά περιθώρια να αναπτυχθεί και έτσι η έκθεσή μας να αποκτήσει έναν αρκετά διεθνή χαρακτήρα».

Σημείωσε ότι στις δυο εκθέσεις θα συμμετάσχουν «197 εκθέτες που αφορούν στον κόσμο του σκάφους, της αλιείας και του θαλάσσιου τουρισμού», ενώ στάθηκε και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που έχει θεσπιστεί για τα σκάφη.

Τέλος, αναφορά στο συνέδριο της Pharma Point το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» έκανε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, λέγοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική διοργάνωση της Βορείου Ελλάδας, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι η Pharma Point συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων, φαρμακοποιών εκπροσώπων του αγοράς του φαρμάκου.