1.10.23

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΡΑΦΑΗΛ ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ: "η γενιά μας όχι απλώς συμμετέχει αλλά αγωνίζεται για να χτίσει τον κόσμο στον οποίο ζει". 25 ΦΩΤΟ

Ο Ραφαήλ Μετενίδης αποτελεί ιδανικό «μίγμα» ανθρώπου που ως φιλόλογος διαθέτει «ρητορικό λόγο», μιλάει πολύ καλά ελληνικά και ως νομικός, είναι «οπλισμένος» με γνώσεις απαραίτητες για τη χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση.Μπαίνει στην πολιτική από την…πύλη της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς αποτελεί όχι μόνο δική του επιλογή, αλλά και επιλογή ανανέωσης στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Κουκοδήμου, ως πολλά υποσχόμενου φέρελπι νέου για τη μελλοντική του πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ευγενικός, ετοιμόλογος, συγκροτημένος και εργατικός, ζει και κινείται στο πεδίο του πολιτισμού δίνοντας αγώνα για την ανατροφοδότηση της πολιτιστικής δημιουργίας με όρους σύγχρονών απαιτήσεων και εργαλείων.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Κατερίνης. Οι ρίζες του, από τη μεριά του πατέρα του, φτάνουν στον Πόντο κι από τη μεριά της μητέρας του στα Πιέρια. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει επίσης δίπλωμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, πόλη στην οποία εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε τομείς του Πολιτισμού.
Την άνοιξη του 2020 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ασχολείται εντατικά με τον εκσυγχρονισμό της οικογενειακής εμπορικής επιχείρησης αλλά και με το Φεστιβάλ Ολύμπου, από τη θέση του Υπευθύνου χορηγιών, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και Διεθνών Συνεργασιών.
Πρόσφατα απέκτησε μάστερ στο Εταιρικό Δίκαιο και στοχεύει στην πληρέστερη δυνατή εξειδίκευση και ενασχόλησή του με ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για τις τοπικές αγροτικές, τουριστικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δημάρχου ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ, να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, κάνει τη δική του «Εκκίνηση».
Μία εκκίνηση που βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες πρέπει να διεκδικούνε θεσμικές θέσεις ευθύνης για να συνδιαμορφώνουνε με συστηματικότητα την εικόνα της πόλης, του Δήμου και της Κοινότητας όπου ζούνε και εργάζονται.
Ο Ραφαήλ Μετενίδης, μπήκε στην μάχη των εκλογών, με ενθουσιασμό και διάθεση να προσφέρει αλλά και να αξιοποιήσει τις εμπειρίες του από το εξωτερικό στο δήμο Κατερίνης, φέρνοντας ευρωπαϊκό αέρα, βλέποντας την πολιτική με σύγχρονη οπτική, προσπερνώντας παλαιοκομματικές τακτικές. 
Ο Ραφαήλ Μετενίδης, είναι ένα όνομα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον στο πεδίο του πολιτισμού, που είναι για την Πιερία πολύτιμος θησαυρός. Ότι μέλλει γενέσθαι στον πολιτισμό της Πιερίας και του δήμου Κατερίνης, μπορεί να γίνει με νέα δεδομένα, σε άλλη βάση και με άλλη οπτική. Με απώτερο στόχο την ποιότητα ζωής, αντίστοιχη των ευρωπαϊκών πόλεων που έζησε. Αυτό άραγε δεν είναι διακαής πόθος όλων μας;
 
1. Τι σε οδήγησε στην απόφαση να είσαι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές;

Θεωρώ πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα μας. Η αλλαγή που θέλουμε να δούμε δεν μπορεί να μας βρει ως απλούς παρατηρητές, αλλά ως ενεργά μέλη της κοινωνίας! Όλοι όσοι ζούμε στην πόλη πρέπει να έχουμε λόγο και όραμα για την επόμενη μέρα. Η εικόνα της πόλης μετά από 20 χρόνια θα είναι το αποτέλεσμα του σχεδιασμού που κάνουμε εμείς σήμερα.


2. Ποιά ήταν τα κριτήρια ώστε να επιλέξεις να είσαι υποψήφιος με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου, Κώστα Κουκοδήμου;

Ο Κώστας Κουκοδήμος έχει επιλέξει μία ομάδα ανθρώπων αξιόλογων οι οποίοι εργάζονται σκληρά για το Δήμο και έχουν παράξει έργο. Στις προεκλογικές συναντήσεις μου, προσπαθώ να επικοινωνήσω το μεγάλο έργο που έγινε. Μάλιστα στο φυλλάδιο του συνδυασμού μας ο απολογισμός έργου εκπλήσσει! Έχουν γίνει πάρα πολλά έργα σε κάθε πεδίο (ύδρευση, άρδευση, οδοποιοί, στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, έργα υποδομών κ.α.). Δεν είναι ούτε αυτονόητα ούτε δεδομένα. Έγιναν με σκληρή δουλειά και αποφάσεις.
Βλέποντας τον απολογισμό ο συνδημότης μας και γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρώσει ένας δήμος όλα αυτά τα μεγάλα ποσά χρηματοδότησης τα οποία κατάφερε να κάνει ο δήμαρχος μας τότε θα καταλάβει το μέγεθος του έργου που έγινε και γίνεται.
Γιατί μεγάλο μέρος των έργων βρίσκεται σε εξέλιξη, και άλλα τόσα έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό της επόμενης πενταετίας.
Βλέποντας λοιπόν αυτή την προσπάθεια και τη στόχευση για την αλλαγή εικόνας του δήμου, αποφάσισα να κάνω και εγώ την δική μου εκκίνηση και να συνεισφέρω, να εργαστώ, να προσφέρω όσο μπορώ στην τοπική κοινωνία με τα εφόδια τα οποία έχω.
    
3. Αν και μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχει ένα σκηνικό πόλωσης μεταξύ δύο εκ των τεσσάρων συνδυασμών. Πως εξηγείς αυτό το προεκλογικό σκηνικό;
Ποια είναι η δική σου στάση;


Πράγματι υπάρχει μία πόλωση η οποία θεωρώ ότι είναι επιφανειακή. Όταν υπάρχουν ουσιαστικά δύο παρατάξεις αυτομάτως ο κόσμος διχάζεται και επιλέγει τη μία ή την άλλη πλευρά. Η όξυνση που υπάρχει εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς και στρατηγική. Στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές καθώς δεν ψηφίζουμε ούτε κόμματα, ούτε αποφασίζουμε για την …εξωτερική μας πολιτική. Δεν λαμβάνουμε αποφάσεις μεγάλης πολιτικής κλίμακας. Αντιθέτως στις τοπικές εκλογές έχουμε να κάνουμε με την αυτοδιοίκηση και όπως το λέει η λέξη με την διοίκηση. Δεν χωρούν λοιπόν πολιτικές και παραταξιακές διαφορές άλλα επιχειρήματα ουσιαστικά, δομημένα και κοστολογημένα.
Προσωπικά δεν αναλώνομαι σε ίντριγκες και πιστεύω ότι ούτε ο κόσμος χρειάζεται κάτι τέτοιο. Με επιχειρήματα και αξιοπρέπεια επιχειρώ να συστήσω τον εαυτό μου στους συμπολίτες μου και να ζητήσω την στήριξή τους για αυτά που μπορώ να προσφέρω εγώ προσωπικά. Πάντως εύχομαι ολόψυχα καλή προσωπική επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους από όλους τους συνδυασμούς γιατί όλοι κάνουν τον αγώνα τους. Κανένας αγώνας δεν είναι εύκολος…

4. Είσαι ο πιο νεαρός ή από τους πιο νέους σε ηλικία υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Πως ονειρεύεσαι την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς υπάρχει η εμπειρία από το εξωτερικό;


Ένας από τους λόγους τους οποίους αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές είχε να κάνει με το γεγονός ότι έχω δει κάποιες πρακτικές στο εξωτερικό τις οποίες θα ήθελα να τις εφαρμόσουμε εμείς σε ένα τοπικό επίπεδο. Το νεαρό της ηλικίας σίγουρα βοηθάει στο να φέρει μία «φρεσκάδα» στο συνδυασμό και ορισμένες νέες ιδέες. Πάντοτε όμως χρειάζεται για λογική στήριξη η πείρα των μεγαλύτερων. Πέρα όμως από τις πρακτικές οι οποίες πρέπει να υιοθετηθούν υπάρχει μία τεράστια ανάγκη εξευγενισμού του πολιτικού διαλόγου. Η πολιτική αντιπαράθεση είναι πάντοτε καλοπροαίρετη, καλοδεχούμενη και θεμιτή, θα πρέπει όμως να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο και ελπίζω στο μέλλον να το καταφέρουμε καθώς βλέπω ότι ως κοινωνία έχουμε κουραστεί από την πόλωση τόσων εκλογών ειδικά φέτος.

5. Η νεολαία ίσως να αδιαφορεί για την πολιτική. Για την τοπική αυτοδιοίκηση πως σχολιάζουν οι νέοι την υποψηφίοτητά σας;

Η νέα γενιά δυστυχώς είναι απογοητευμένη από την πολιτική. Και η πρώτη αντίδραση προς τον υποψήφιο όταν ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους είναι ο… σκεπτικισμός. Είναι όλοι επιφυλακτικοί. Ακούνε και κοσκινίζουν κάθε σου λέξη. Η νέα γενιά δεν είναι αδιάφορη. Με τα κατάλληλα ερεθίσματα και ένα κίνητρο βλέπουμε ότι η νεολαία μας, όχι απλώς συμμετέχει αλλά αγωνίζεται για να χτίσει τον κόσμο στον οποίο ζει. Γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες και δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Ένας τριαντάρης σήμερα τελείωσε το λύκειο μέσα στην οικονομική κρίση η οποία ξεκίνησε το 2009 και αγωνίζεται καθημερινά να βιοποριστεί σε μία κοινωνία η οποία ακόμη δεν ξεπέρασε τον κορονοϊό!
Η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και τώρα οι τεράστιες καταστροφές στη χώρα από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
Δεν υπάρχουν πλέον αυταπάτες, υπάρχει όμως ελπίδα πως με σωστή στοχευμένη δουλειά και σχεδιασμό θα αλλάξουμε τα μικρά  και τα μεγάλα πράγματα και την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο.
   


6. Ποιο είναι το όραμά σου για την Κατερίνη και το δήμο γενικότερα;

Προσωπικά θα ήθελα να ζω σε μία πόλη για την οποία είμαι υπερήφανος. Η φυσική ομορφιά της περιοχής μας, είναι μοναδική όπως και η θέση μας. Πόσοι δήμοι στη χώρα διαθέτουν βουνό και θάλασσα, σε μια ακτίνα διαδρομής 20 λεπτών που μπορείς να είσαι σε διαφορετικό τοπίο, πάνω στην αμμουδιά ή πάνω στο χιόνι;
Όλα όσα έχει σχεδιάσει ο δήμαρχός μας Κώστας Κουκοδήμος, προσανατολίζονται σε ένα πλάνο, ώστε να μιλάμε για μια πόλη με άρτιες υποδομές η οποία θα παρέχει στους πολίτες της ένα υψηλό πολιτιστικό και βιοτικό επίπεδο. Η οποία θα σέβεται τους επιχειρηματίες, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε επενδύσεις, θα δημιουργεί και θα στηρίζει κοινωνικές δομές, θα διευρύνει το χρονικό όριο της τουριστικής περιόδου και θα εστιάσει στην κυκλική οικονομία.
Μία πόλη, ένας δήμος, που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τους άλλους. Πιστεύω ότι στην επόμενη πενταετία, με την ανανέωση της θητείας του δημάρχου όλα αυτά δε θα είναι ένας σχεδιασμός αλλά μια πραγματικότητα. Θα μιλάμε πλέον για ευρωπαϊκή πόλη όπως την οραματιζόμαστε.

7. Ο προεκλογικός αγώνας απαιτεί κάποια πράγματα που ίσως θεωρείς παλαιοκομματικά. Ποια εργαλεία χρησιμοποιείται εσείς οι νέοι υποψήφιοι για την προσέγγιση των ψηφοφόρων;

Σίγουρα οι εκλογές για όσους ασχολούμαστε πρώτη φορά είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Δεν έχουμε προσωπικές σχέσεις,ούτε «πελατειακές» σχέσεις, ούτε έργο να παρουσιάσουμε. Υπάρχουν πρακτικές οι οποίες οι παλαιότεροι τις γνωρίζουν καλύτερα.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται θάρρος για να συστηθούμε ως υποψήφιοι στους συμπολίτες μας. Όπως λένε πολλές φορές οι παλαιότεροι χρειάζεται «να αλωνίσουμε όλον τον Δήμο» και θα το κάνουμε με περηφάνια γιατί ξέρουμε για ποιο λόγο το κάνουν.
Οφείλουμε να συστηθούμε γι’ αυτό επισκεφτόμαστε τις γειτονιές, τα χωριά, φορείς και επιχειρήσεις και θα μιλάμε με τον κόσμο στο δρόμο για να μας γνωρίσουν να μας ακούσουν να μας κρίνουν και μακάρι να μας επιλέξουν ως δημοτικούς συμβούλους για την επόμενη πενταετία.
   

8. Στις συναντήσεις σε όλα τα χωριά, τις γειτονιές, την πόλη, ανταλλάσσεις απόψεις, γνώμες, με τους δημότες. Τι αφουγκράζεσαι από τους πολίτες; Είναι ικανοποιημένοι από τον σημερινό Δήμαρχο και το έργο του;

Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το γεγονός πως ο κόσμος, μας υποδέχεται εγκάρδια. Μας εκφράζει τους προβληματισμούς του, προτείνει λύσεις και πολλές φορές κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για καταστάσεις τις οποίες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Οι συμβουλές και κριτική είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα. Χαίρομαι ιδιαίτερα από το γεγονός πως όταν αναφέρω ότι είμαι υποψήφιος δημοτικό σύμβουλος με τον Κώστα Κουκοδήμο, ο κόσμος με υποδέχεται μεγάλη χαρά. Ακόμη και όταν εκφράζουν κάποιους προβληματισμούς στην συζήτηση αντιλαμβάνονται όλο το έργο το οποίο έχει πραγματοποιηθεί και όταν τους εξηγώ τα κολλήματα και τις αδυναμίες τις οποίες συναντάει ο δήμος και τους αιτιολογούμε τους λόγους καθυστερήσεων, ορισμένα θέματα βλέπω πραγματικά ότι μας ακούν, μας καταλαβαίνουν και μας εκφράζουν την στήριξή τους.

9. Βλέποντας το βιογραφικό σου ως νομικός και φιλόλογος, συνδυάζεις τόσο τον ορθό και εμπνευσμένο λόγο όσο και το νομικό. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένας σπάνιος συνδυασμός, για έναν νέο και για την πορεία του που μπαίνει στην πολιτική. Παιδεία, πολιτική, πολιτισμός, πολιτικός πολιτισμός. Αντιλαμβάνεστε αυτό το συγκριτικό σου πλεονέκτημα;

Όλοι μας έχουμε να προσφέρουμε κάτι στο δήμο και όπως λέει παροιμία έκαστος στο είδος του. Οι σπουδές μου, τόσο της φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και της νομικής του Στρασβούργου μου επιτρέπουν να ασχοληθώ με ένα αρκετά ευρύ φάσμα θεμάτων. Αυτό το φάσμα εκτείνεται από τον πολιτισμό και φτάνει σε περισσότερο τεχνοκρατικές διαδικασίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι. Είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε μία σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων και να θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Η φιλολογία και η νομική επιτρέπουν στο να θέσουμε εύγλωττα αυτά τα ερωτήματα και να σχεδιάσουμε άρτια τις λύσεις οι οποίες απαιτούνται.
  



10. Σε γνωρίσαμε με την παρουσίασή σου σε θέματα πολιτισμού. Στην ΕΚΑΒΗ παρουσιάσατε με την ομάδα σου, πολλά πράγματα για τον πολιτισμό αλλά και τη λανθασμένη άποψη που έχουμε για το πώς «λειτουργεί»… Μπορείς να μας υπενθυμίσεις το περιεχόμενο εκείνης της παρουσίασης, που έχει να κάνει με τον πολιτισμό;

Η παρουσίαση στην “Εκάβη” είχε ως θέμα την ενημέρωση όλων των πολιτιστικών συλλόγων για τα προγράμματα χρηματοδότησης τα οποία τους προσφέρει το υπουργείο πολιτισμού.
Δυστυχώς οι περισσότεροι σύλλογοι λόγω της οργανωτικής τους δομής στηρίζονται στον εθελοντισμό και δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία να διεκδικήσουν πόρους χρηματοδότησης. Είναι πολιτιστικοί σύλλογοι που έχουν δημιουργηθεί με πολύ αγάπη και μεράκι αλλά αυτό δεν αρκεί για τη βιωσιμότητά τους.
Η παρουσίαση είχε ως στόχο να τους συστήσει αυτά τα προγράμματα και να τους προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος από το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων παρευρέθηκε στις δύο παρουσιάσεις στις οποίες έγινε κάτι το οποίο δείχνει πόσο η τοπική κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη και θέλει να συνεισφέρει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. 
Να αναφέρω πως συνεργαστήκαμε με αρκετούς συλλόγους για την εγγραφή τους στην πύλη πολιτιστικών φορέων του υπουργείου με επιτυχία καθώς συγκεντρώσαμε ένα μεγάλο ποσό επιχορηγήσεων.

11. Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι αγαπημένη σου «δραστηριότητα» ως νομικός ή ο πολιτισμός είναι κάτι που εστιάζεις, που σε αφορά για «πολιτιστικούς –πολιτισμικούς λόγους;»

Το φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο, προσωπικό κεφάλαιο. Η ενασχόληση μου ξεκίνησε από την αγάπη μου για τον πολιτισμό και την θέληση μου να συνεισφέρω με κάποιον τρόπο σ’ αυτό το μεγάλο οργανισμό ο όποιος λέγεται φεστιβάλ Ολύμπου. Είναι πραγματικά εκπληκτικό πως αυτός οργανισμός έχει διατηρηθεί για περισσότερο από μισό αιώνα και έχει υποστηριχθεί από ανθρώπους με πάθος και μεράκι για να υπάρχει σήμερα το φεστιβάλ, ενώ αυτοί δεν είναι πλέον εν ζωή!
Στην επαρχία οφείλουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τις πολιτιστικές δράσεις και να δίνουμε σε όλους την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με όλα τα είδη τέχνης!
Θεωρώ πως η συνεισφορά στον πολιτισμό είναι τρόπος ζωής !




                           GALLERY