22.8.23

Το προγραμματισμένο σεξ ίσως είναι αυτό που χρειάζεστε, λέει διάσημη σεξολόγος

Ναι, μας αρέσουν οι εκπλήξεις. Οι ευχάριστες. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι για να ανανεώσουμε την ερωτική μας ζωή σε μια μακροχρόνια σχέση θα χρειαστεί να κάνουμε προγραμματισμένο σεξ!

Είναι το προγραμματισμένο σεξ η λύση; Στο The secret to desire in a long-term relationship η βασίλισσα των TEDX και των podcast, ψυχοθεραπεύτρια και relationship expert Έστερ Περέλ, με 20 εκατομμύρια views στο Youtube, λέει το προφανές: στις μακροχρόνιες σχέσεις, περιμένουμε συχνά από τον/τη σύντροφό μας να είναι και φίλος και ερωτικός σύντροφος. Αλλά το καλό και αφοσιωμένο σεξ βασίζεται σε δύο αντικρουόμενες ανάγκες: την ανάγκη μας για ασφάλεια και την ανάγκη μας για έκπληξη. Πώς λοιπόν μπορούμε να διατηρήσουμε την επιθυμία; Η Perel ξεκλειδώνει το μυστήριο της ερωτικής νοημοσύνης και εξηγεί πώς το προγραμματισμένο σεξ είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να ανανεώσουμε τη σεξουαλική μας ζωή.

Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα;
Εάν έχετε μια μακροχρόνια σχέση, αυτό θα σας φαίνεται γνωστό: εσείς και ο σύντροφός σας πέφτετε στο κρεβάτι στο τέλος κάθε μέρας εντελώς εξαντλημένοι, υποσχόμενοι ότι θα κάνετε σεξ αύριο.
Παρόλο που το σεξ είναι σημαντικό για την ευτυχία μιας σχέσης, οι άνθρωποι συχνά το παραμελούν όταν βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση. Το προγραμματισμένο σεξ είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να διατηρήσετε ζωντανή την οικειότητα και την απόλαυση. Εάν μάλιστα το σεξ είναι σημαντικό για τη σχέση του αξίζει σεβασμός και αφοσίωση. Αλλά υπάρχει και αυτός ο πολύ διάχυτος και ενοχλητικός μύθος ότι το σεξ πρέπει απλώς να συμβαίνει. Γιατί, λοιπόν, όταν πρόκειται για σεξ, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι και μόνο το να πούμε «θέλεις να κάνεις σεξ αφού πλύνεις τα πιάτα» είναι μια επαρκής προθέρμανση;
Επειδή μερικές φορές «δεν έχουμε διάθεση», άλλες πάλι επειδή αναρωτιόμαστε αν έχουμε χάσει αυτό που κάποτε μας έκανε επιθυμητούς.
Και τι πρέπει να κάνουμε; Η διάσημη ψυχοθεραπεύτρια προτείνει: «Αλλάξτε τις ρουτίνες σας. Ανεξάρτητα από το πόσο αποτελεσματική είναι, αν δεν την αλλάξετε λίγο, αναπόφευκτα γίνεται βαρετή. Η φαντασία δημιουργεί την πλοκή. Το φλερτ, η λαχτάρα και η προσμονή παίζουν όλα στο μυαλό μας.»

Προγραμματισμένο σεξ: Know how

Αν πιστεύετε ότι το προγραμματισμένο σεξ είναι από μόνο του βαρετό, κάνετε λάθος! Ταράζει για λίγο τα λιμνάζοντα νερά της καθημερινότητας.

1. Υπολογίστε μια ημέρα και ώρα που είναι καλή και για τους δυο σας

Φαίνεται προφανές, αλλά δεν μπορείτε να προγραμματίσετε το σεξ αν δεν έχετε και οι δυο μία μέρα που να είστε πιο χαλαροί. Ορίστε μια ώρα και φροντίστε να είστε πιστοί στο ραντεβού σας.

2. Βάλτε το στο ημερολόγιό σας

Όταν προσθέτετε το σεξ στο ημερολόγιο του κινητού σας, του δίνετε την ίδια βαρύτητα που θα δίνατε σε οποιοδήποτε άλλο σημαντικό ραντεβού. Επομένως, προγραμματίστε το και θα σας έρθει ειδοποίηση!

3. Να είστε ευέλικτοι

Το να έχετε κανονίσετε μία συγκεκριμένη ώρα για σεξ δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή κάθε φορά. Αυτός ο προγραμματισμός ενισχύει την μεταξύ σας οικειότητα. Πολλά —αλλά όχι όλα— τα ζευγάρια συχνά το βιώνουν αυτό μέσω του σεξ. Το θέμα είναι να προγραμματίσετε χρόνο για σας τους δυο και να είστε ευέλικτοι γιατί η ζωή είναι απρόβλεπτη. Για παράδειγμα, δεν περιμένουμε να παραμερίσετε έναν καυγά απλώς και μόνο επειδή βάλατε στο πρόγραμμά σας το σεξ. Το προγραμματισμένο σεξ δεν έχει να κάνει με την επιβολή μιας συγκεκριμένης πράξης, αλλά τη δημιουργία ενός χώρου όπου το σεξ μπορεί να συμβεί εάν και οι δύο είναι διατεθειμένοι εκείνην τη στιγμή.

4. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν τα ζευγάρια με αυτήν τη διαδικασία είναι ότι δεν την ακολουθούν. Εναπόκειται πραγματικά στους δυο σας να αποφασίσετε πόσο αφοσιωμένοι θα είστε σε αυτό το πρόγραμμα με βάση όλα τα άλλα που συμβαίνουν στη ζωή σας.
Ενδέχεται να υπάρχει μια αίσθηση πίεσης όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά το προγραμματισμένο σεξ, κάτι που μπορεί να σας τρομάξει. Αλλά δώστε λίγο χρόνο και στους δυο, αξίζει τον κόπο.

5. Η προσμονή είναι αφροδισιακή

Καταλαβαίνουμε ότι το προγραμματισμένο σεξ μπορεί να φαίνεται ως συνώνυμο του «τόσο βαρετό που θέλω να κλάψω». Δεν είναι. Αν και αυτή η τακτική δεν λειτουργεί σε κάθε σχέση, το προγραμματισμένο σεξ δημιουργεί ενθουσιασμό και προσμονή. Βγάζει το σεξ από τη ρουτίνα και σας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσετε ένα νέο σεξουαλικό έδαφος.
Ο σεξουαλικός ενθουσιασμός βασίζεται στο άγνωστο, στο νέο και στην εξερεύνηση. Εκμεταλλευτείτε το. Μπορεί να σκεφτείτε μια διαφορετική, ενδιαφέρουσα στάση σεξ ή να πάρετε μερικά χαριτωμένα νέα εσώρουχα για την περίσταση. Μπορείτε ακόμη και να στείλετε μήνυμα στον σύντροφό σας κάτι σαν: «Ανυπομονώ για το ραντεβού μας τη Δευτέρα το βράδυ. Αγόρασα κάτι για να δοκιμάσουμε».

Ωστόσο, αν το προγραμματισμένο σεξ δεν λειτουργήσει σε εσάς, δεν σημαίνει αυτόματα ότι η σχέση σας έχει τελειώσει ή έχει πρόβλημα. Μπορεί να μην σας ταιριάζει.

Εξάλλου όπως λέει και η Περέλ: το προγραμματισμένο σεξ μπορεί ακόμα να χρησιμεύσει ως τακτική για να έρθετε πιο κοντά: Καθίστε. Επικοινωνήστε. Και φτιάξτε ένα πρόγραμμα όπου θα περιέχει ποιοτικό χρόνο για τους δύο σας. Το έχετε ανάγκη.

ΦΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΜΑΡΑ


https://www.oloygeia.gr