17.8.23

Περισσότεροι από 10.000 συγγραφείς καλούν τους ηγέτες της τεχνητής νοημοσύνης να σεβαστούν τα πνευματικά δικαιώματα

Η Authors Guild, η κο­ρυ­φαία επαγ­γελ­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση συγ­γρα­φέ­ων στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες, υπέ­βα­λε ανοι­χτή επι­στο­λή προς τους διευ­θύ­νο­ντες συμ­βού­λους των ηγέ­τι­δων εται­ριών Τε­χνη­τής Νοη­μο­σύ­νης (ΤΝ), συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI, IBM και Microsoft.

Η επι­στο­λή εφι­στά την προ­σο­χή στην κα­τά­φο­ρη αδι­κία της δη­μιουρ­γί­ας κερ­δο­φό­ρων τε­χνο­λο­γιών τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης με τη χρή­ση έρ­γων που προ­στα­τεύ­ο­νται από πνευ­μα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα και ζη­τά από τους προ­γραμ­μα­τι­στές τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης να λαμ­βά­νουν τη συ­γκα­τά­θε­ση των δη­μιουρ­γών, να τους ανα­φέ­ρουν και να τους απο­ζη­μιώ­νουν δί­καια.

Πε­ρισ­σό­τε­ροι από 10.000 συγ­γρα­φείς και οι υπο­στη­ρι­κτές τους έχουν υπο­γρά­ψει την επι­στο­λή, με­τα­ξύ των οποί­ων προ­σω­πι­κό­τη­τες όπως οι:

 Dan Brown, James Patterson, Jennifer Egan, David Baldacci, Michael Chabon, Nora Roberts, Jesmyn Ward, Jodi Picoult, Ron Chernow, Michael Pollan, Suzanne Collins, Margaret Atwood, Jonathan Franzen, Roxane Gay, Celeste Ng, Louise Erdrich, Viet Thanh Nguyen, George Saunders, Min Jin Lee, Andrew Solomon, Rebecca Makkai, Tobias Wolff και πολ­λοί άλ­λοι.

Η ανοι­χτή επι­στο­λή δί­νει έμ­φα­ση στο γε­γο­νός ότι οι τε­χνο­λο­γί­ες τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης βα­σί­ζο­νται σε με­γά­λο βαθ­μό στη γλώσ­σα, στις ιστο­ρί­ες, στο ύφος και στις ιδέ­ες των συγ­γρα­φέ­ων. Εκα­τομ­μύ­ρια βι­βλία, άρ­θρα, δο­κί­μια και ποι­ή­μα­τα που έχουν κα­το­χυ­ρω­θεί με πνευ­μα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα χρη­σι­μεύ­ουν ως βά­ση για τα συ­στή­μα­τα τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης, ωστό­σο οι συγ­γρα­φείς τους δεν έχουν λά­βει κα­μία απο­ζη­μί­ω­ση για τη συ­νει­σφο­ρά τους. Αυ­τά τα έρ­γα απο­τε­λούν μέ­ρος της δο­μής των γλωσ­σι­κών μο­ντέ­λων που τρο­φο­δο­τούν το ChatGPT, το Bard και τα άλ­λα συ­στή­μα­τα δη­μιουρ­γι­κής τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης. Όταν οι εται­ρί­ες τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης αρέ­σκο­νται να λέ­νε ότι οι μη­χα­νές τους απλώς «δια­βά­ζουν» τα κεί­με­να στα οποία εκ­παι­δεύ­ο­νται, αυ­τό απο­τε­λεί ανα­κρί­βεια. Αντί­θε­τα, αντι­γρά­φουν τα κεί­με­να στο ίδιο το λο­γι­σμι­κό και στη συ­νέ­χεια τα ανα­πα­ρά­γουν ξα­νά και ξα­νά.

Η Maya Shanbhag Lang, πρό­ε­δρος της Authors Guild, δή­λω­σε: 

«Το απο­τέ­λε­σμα της τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης θα εί­ναι πά­ντα από­το­κο. Η τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη ανα­μα­σά ό,τι προ­σλαμ­βά­νει, το οποίο εί­ναι έρ­γο των συγ­γρα­φέ­ων. 
δί­καιο να απο­ζη­μιώ­νο­νται οι συγ­γρα­φείς που έχουν «τρο­φο­δο­τή­σει» την τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη και συ­νε­χί­ζουν να συμ­βάλ­λουν στην εξέ­λι­ξή της. Το έρ­γο μας δεν μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί χω­ρίς συ­γκα­τά­θε­ση, ανα­γνώ­ρι­ση και απο­ζη­μί­ω­ση. Και τα τρία εί­ναι απα­ραί­τη­τα».

Η κο­ρυ­φαία ένω­ση συγ­γρα­φέ­ων στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, η Society of Authors (SoA), υπο­στή­ρι­ξε τό­σο τη νο­μι­κή δρά­ση που ανέ­λα­βαν οι αμε­ρι­κα­νοί συγ­γρα­φείς Mona Awad και Paul Tremblay -οι οποί­οι κα­τέ­θε­σαν αγω­γή τον Ιού­λιο κα­τά του OpenAI ισχυ­ρι­ζό­με­νοι ότι πα­ρα­βί­α­σε τη νο­μο­θε­σία πε­ρί πνευ­μα­τι­κών δι­καιω­μά­των- όσο και την πρω­το­βου­λία της Authors Guild. Η Nicola Solomon, διευ­θύ­νου­σα σύμ­βου­λος της SoA, δή­λω­σε ότι η ίδια και οι συ­νά­δελ­φοί της «υπο­στη­ρί­ζουν πλή­ρως» το πε­ριε­χό­με­νο της ανοι­χτής επι­στο­λής.

 «Οι αρ­χές της συ­ναί­νε­σης, της ανα­φο­ράς της πη­γής και της απο­ζη­μί­ω­σης απο­τε­λούν θε­μέ­λιο λί­θο του συ­στή­μα­τος πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας κα­θώς και απα­ραί­τη­τες προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να μπο­ρούν οι συγ­γρα­φείς να προ­στα­τεύ­ουν το έρ­γο τους και να ζουν από αυ­τό.».

Μπο­ρεί­τε να δια­βά­σε­τε ολό­κλη­ρη την επι­στο­λή και να δεί­τε τα ονό­μα­τα των συγ­γρα­φέ­ων που την υπο­γρά­φουν εδώ.

Πη­γή: Δελ­τίο Τύ­που της Authors Guild και της Society of Authors.