26.8.23

1 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΡΗΤΙΝΗΣ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρητίνης “ΠΙΕΡΙΔΕΣ ΜΟΥΣΕΣ” (παλιό Δημοτικό Σχολείο)-170 Φωτογραφίες

Η Ρητίνη βρίσκεται στην καρδιά των καταπράσινων Πιερίων. Είναι ένας τόπος ορεινός με μοναδική φυσική ομορφιά και διαρκή ανθρώπινη παρουσία που το νήμα της χάνεται στο μύθο των Πιερίδων Μουσών, βρίσκεται στα ίχνη του Μακεδονικού Βασιλείου, στο Βυζάντιο, την περίοδο των κλεφταρματωλών, του Μακεδονικού Αγώνα και φτάνει μέχρι σήμερα.

Οι συλλογικοί Φορείς του χωριού σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Ρητίνης συνδιοργανώνουν το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης το τριήμερο 25-27 Αυγούστου 2023.
Παράλληλα σε μια προσπάθεια θετικής ενεργοποίησης και σύσφιξης των σχέσεων των κατοίκων και όσων κατάγονται από τη Ρητίνη πραγματοποιείται το 1ο Αντάμωμα Ρητινιωτών το διήμερο 26-27 Αυγούστου 2023

Το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρητίνης «Πιερίδες Μούσες» (παλιό Δημοτικό Σχολείο Ρητίνης) και το 1ο Αντάμωμα στο Δημοτικό Γήπεδο Ρητίνης.

Εξαιρετικά αποκαλυπτικές οι εισηγήσεις, ρίχνουν φως στην ιστορία της ορεινής Πιερίας που ξεκινάει από την Νεολιθική(οικισμός Ρητίνης), την Ελληνιστική περίοδο, με ευρήματα στη Ρωμαϊκή εποχή και το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία ως τα σήμερα... Η ιστορία της Πιερίας μαγεύει, χρειάζεται βεβαίως περαιτέρω διερεύνηση και χρηματοδότηση της αρχαιολογικής έρευνας -ανασκαφής.
Οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής Ρητίνης πως βρέθηκαν στα ορεινά..?
Γιατί;
Τα ευρήματα δείχνουν σχέση με τους Θεσσαλούς.
Στη Μακεδονική γη, ανάμεσα στο βουνό των θεών και τις Αιγές, τη Βεργίνα...Δίπλα από το Δίον, κοντά στην Πύδνα...Μακριά από τις ακτές...
Ψηλά στα Πιέρια, με τις 9 Μούσες !!!

Τα ευρήματα πολλά και ποιός ξέρει τι κρύβει μέσα της αυτή η γη. Το αρχαίο λατομείο, οι οικίες, το οινοποιείο, τα νομίσματα, τα αγαλματίδια, τα κεραμικά, τα αγγεία, τα υπολείμματα τροφών και για πρώτη φορά στην Ευρώπη, τα γαλακτοκομικά ίχνη στα αγγεία, οι τάφοι, οι ανάγλυφες επιγραφές. Όλα αυτά "φωνάζουν" να κινητοποιηθούμε και να ψάξουμε.
Θα πείτε, μα ολόκληρη η Ελλάδα, από κάτω της κρύβει πολλές "Ελλάδες" από την αρχαιότητα. Κι αν κάτι φέρουμε στο φως πρέπει και να το προστατεύουμε.
Μπορούμε;
Γίνεται;
Θα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα Πρακτικά του Συνεδρίου σύμφωνα με την υπόσχεση του πρωτεργάτη του Συνεδρίου Γιώργου Κουκουλιάτα.
Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές.
Είθε κάθε χωριό, να αναδεικνύει την ιστορία του, τις ρίζες, τη συνέχειά μας σε αυτόν τον μυθικό τόπο, να γίνονται συνέδρια, να μας φωτίζουνε οι επιστήμονες, 
αλλά και ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Οτιδήποτε ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη, δεν αφορά μόνο τους νυν κατοίκους της Ρητίνης, και  τους Πιεριείς αλλά  όλους τους Μακεδόνες, όλους τους Έλληνες, τον κόσμο όλο. 
Από τις διαφάνειες των ομιλητών, κάτι θα δείτε, κάτι θα μάθετε. Γι΄αυτό και οι δεκάδες φωτογραφίες παρακάτω. 

 Δείτε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ