13.7.23

Συγχαρητήρια επιστολή για την έκδοση συλλογικού τόμου ανασκαφών της Αρχαίας Μεθώνης

Η δημοσίευση/έκδοση  των ανασκαφών της αρχαίας Μεθώνης, μιας πόλης που, μαζί με την Πύδνα, υπήρξαν οι σπουδαιότερες στην περιοχή μας, είναι ένα γεγονός που όχι μόνο μας συγκινεί, αλλά και μας κάνει υπερήφανους. Μέσα από ένα ογκώδες και καλαίσθητο δίτομο έργο, που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA), ξεδιπλώνεται όλη η διαδρομή της αρχαίας Μεθώνης, από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι την καταστροφή της από τον Φίλιππο Β΄ (354 π.Χ.) Μια διαδρομή που έφεραν στο φως οι ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, και αναδεικνύεται μέσα από τις μελέτες 32(!) Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Η διεξαγωγή και παρουσίαση ενός τόσο μεγάλου ανασκαφικού και επιστημονικού έργου σίγουρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Απαιτεί χρόνια δουλειάς, πολύ μόχθο, και ποιος ξέρει τί άλλο. Επομένως, το να πούμε συγχαρητήρια σε όλη αυτή την ομάδα είναι λίγο. Αλλά ας το πούμε, έστω και αυτό, ως την ελάχιστη ηθική επιβράβευση. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι μας δείχνουν την ιστορία μας, όχι με λόγια και υποθέσεις, αλλά μέσα από τα ευρήματα και την επιστημονική τεκμηρίωση. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταφέρει η Μεθώνη μας να διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Γιατί αυτοί δουλεύουν οι ίδιοι σιωπηλά, και αφήνουν το έργο τους να μιλήσει. Γιατί μόνο έτσι πάει μπροστά η επιστήμη.

Θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα στους ανασκαφείς Ματθαίο Μπέσιο, Αθηνά Αθανασιάδου και Κωνσταντίνο Νούλα, αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας. Στους επιμελητές της δημοσίευσης Sarah P. Morris και John K. Papadopoulos, καθηγητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Σε όλους τους μελετητές που με τα άρθρα τους μας παρουσιάζουν ευρήματα όλων των ειδών και όλων των φάσεων της αρχαίας Μεθώνης. Και φυσικά σε όλους όσους συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα, που υπερβαίνει τις προσδοκίες όλων μας.

Μαρία Αβραμίδου,

Αντιδήμαρχος Δ. Πύδνας-Κολινδρού