15.7.23

Ιστορική απεργία στο Χόλιγουντ-Ηθοποιοί και σεναριογράφοι μαζί στον αγώνα !!!

Οι διπλές απεργιακές κινητοποιήσεις φέρνουν περισσότερους από 170.000 εργαζόμενους αντιμέτωπους με στούντιο παλαιάς κοπής όπως η Disney και η Sony, καθώς και με εταιρείες κολοσσούς όπως το Netflix και η Amazon.
Το σωματείο των ηθοποιών του Χόλιγουντ ενέκρινε απεργία την Πέμπτη (13/07) για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, παγώνοντας κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές αξίας 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν η αγανάκτηση τους σε σχέση με τις αμοιβές τους και την άδικη κατανομή των κερδών, καθώς και ο διάχυτος φόβος για ένα μέλλον που θα καθορίζεται από την τεχνολογία.

Οι εκπρόσωποι του SAG-AFTRA, του συνδικάτου που εκπροσωπεί 160.000 ηθοποιούς της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, ανακοίνωσαν την απεργία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τα στούντιο για τη σύναψη νέας σύμβασης, με τις υπηρεσίες streaming και την τεχνητή νοημοσύνη να βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Οπως αναφέρουν και οι New York Times, ηθοποιοί και σεναριογράφοι είχαν να απεργήσουν ταυτόχρονα από το 1960, όταν η Μέριλιν Μονρόε εξακολουθούσε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες και ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν επικεφαλής του συνδικάτου των ηθοποιών. Οι διπλές απεργίες φέρνουν περισσότερους από 170.000 εργαζόμενους αντιμέτωπους με στούντιο παλαιάς κοπής, όπως η Disney, η Universal, η Sony και η Paramount, καθώς και με εταιρείες κολοσσούς όπως το Netflix, η Amazon και η Apple.

«Είμαι σοκαρισμένη από τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε» δήλωσε η Fran Drescher, πρόεδρος της SAG-AFTRA και γνωστή από τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά των ’90s «The Nanny», σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στο Λος Άντζελες. «Πόσο μακριά βρισκόμαστε σε τόσα πολλά πράγματα. Πώς επικαλούνται τη φτώχεια, ότι χάνουν χρήματα δεξιά και αριστερά, ενώ δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους CEOs τους; Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους!».