28.7.23

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συναντά… τον Πολιτισμό (Artificial Intelligence meets… Culture)

Σκηνή πρώτη:
 Ο Νίκος Καζαντζάκης, στο γραφείο του στην Αντίμπ της Γαλλίας, συνομιλεί με κάποιον για τη ζωή και το έργο του.
Σκηνή δεύτερη: Αυτός ο κάποιος φοράει μία μάσκα VR – θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εσάς – και μέσα από την πρωτοποριακή εφαρμογή Memobot – VR, που πρόσφατα παρουσίασε η Αιγαίου Solutions Α.Ε., στην έκθεση “Beyond Expo”, στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να συνομιλήσει με τον Ν. Καζαντζάκη.

Η υψηλή εξειδίκευση της Αιγαίου Solutions, τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια, στην εφαρμογή των Πληροφοριακών Συστημάτων στους τομείς του Πολιτισμού / Τουρισμού αποδίδει καρπούς με ένα εκλεκτό και συνεχώς διευρυνόμενο πελατολόγιο, με σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς και με ένα δίκτυο συνεργατών που καλύπτουν όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Τζωρτζακάκης, Founder και CEO της Αιγαίου Solutions, «το στοιχείο της περιφερειακής διάστασης είναι ένα από τα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά μας, με την έδρα της εταιρείας να βρίσκεται στο Ηράκλειο, ένα υποκατάστημα στη Μυτιλήνη και τα τελευταία δύο χρόνια δύο ακόμα υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».

Εξίσου σημαντικό για την Αιγαίου Solutions είναι η έμφαση στο περιεχόμενο, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Τζωρτζακάκης: «πρόκειται για μία “content oriented” εταιρεία, με πληθώρα από δικούς μας ανθρώπους με ειδίκευση στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, οι οποίοι διαμορφώνουν και αναπτύσσουν το περιεχόμενο για να προβληθεί στη συνέχεια με ψηφιακά μέσα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, μέσα από ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (ΕΠ Κρήτη, ΕΠΑΝΕΚ) επενδύσαμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη και ειδικότερα στην Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας και στην Μηχανική Μάθηση. Συνδυάζοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη με τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας υλοποιήσαμε ένα καινοτόμο έργο σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη, όπου αναπαριστούμε τον Νίκο Καζαντζάκη στο γραφείο του στην Αντίμπ της Γαλλίας. 

Οι χρήστες χρησιμοποιώντας μάσκες εικονικής πραγματικότητας, εισέρχονται στον εικονικό χώρο, όπου μπορούν να συζητήσουν με τον Νίκο Καζαντζάκη, να τον ρωτήσουν με φυσική φωνή πληροφορίες για την ζωή και το έργο του και να λάβουν μία άμεση απάντηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι με την χρήση των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης το ψηφιακό avatar του συγγραφέα μπορεί συνεχώς να εκπαιδεύεται, να μαθαίνει και να τροφοδοτείται με νέες ερωτήσεις και απαντήσεις, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα στην οποία παρουσιάζεται».

Τεχνητή Νοημοσύνη και Chatbots
(Πολιτισμός – Τουρισμός – Επιχειρηματικότητα)

Η Αιγαίου Solutions διαθέτει επιστημονικό προσωπικό, υψηλή εμπειρία και τεχνογνωσία στην καταγραφή και την ανάλυση του περιεχομένου και οργανώνει τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη την αξιοπιστία των πηγών. Παράλληλα, οι προγραμματιστές της Αιγαίου Solutions αξιοποιώντας τις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης όπως η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας και η Μηχανική Μάθηση δημιουργούν Chatbots, που μπορούν να εκπαιδεύονται συνέχεια και να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Chatbots μπορεί να έχει εφαρμογή όχι μόνο σε μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς αλλά και σε πολλά άλλα πεδία, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η ναυτιλία, οι κατασκευές. «Για εμάς η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, που μας βοηθάει να αναπτύξουμε νέα, έξυπνα και αποδοτικά τεχνολογικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να ανανεώνονται συνεχώς με νέο περιεχόμενο και να προσφέρουν στους χρήστες άμεσες απαντήσεις σε κάθε νέα τους απορία» σημειώνει ο Σάββας Βαρυτιμιάδης, Chief Technology Officer της εταιρίας.

«Φανταστείτε έναν ψηφιακό βοηθό (Chatbot), ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί με διάφορες μορφές και σε διάφορα περιβάλλοντα (σε ιστοσελίδες, messenger, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα κ.λπ.) και να προσφέρει διάφορες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, φανταστείτε σε ένα ξενοδοχείο μέσω ενός Chatbot ο πελάτης να μπορεί να ζητήσει διαθέσιμες υπηρεσίες (αλλαγή σεντονιών – μαξιλαριών, πρωινό κ.λπ.) ή να κλείσει ραντεβού (spa, ταξί, μεταφορές κ.λπ.) χωρίς να έχει φυσική επαφή με κάποιον υπάλληλο», συμπληρώνει. Η Αιγαίου Solutions μπορεί να δημιουργήσει τον ψηφιακό βοηθό της δικής σας επιχείρησης εξασφαλίζοντας ανώτερης ποιότητας διαλόγους, υψηλά ποσοστά μετατροπών και πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία χρήσης για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας ανοίγει νέους ξεχωριστούς δρόμους για χρήση της σε νέους τομείς. Οι δρόμοι όμως δεν πρέπει να είναι μόνο εντυπωσιακοί αλλά να έχουν αξιοπιστία και ουσία» αναφέρει o Chief Innovation Officer της εταιρίας Αριστοτέλης Σκαμάγκης.

Πολιτιστικός Τουρισμός

Επενδύοντας στον τομέα του Πολιτιστικού Τουρισμού και αξιοποιώντας το Πολιτιστικό Απόθεμα μιας περιοχής η Αιγαίου Solutions στοχεύει στη δημιουργία μιας τουριστικής εμπειρίας. Το αποτέλεσμα, πέρα από την τουριστική προβολή, εστιάζει επίσης στη διαφύλαξη και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών την κάνει προσιτή και προσβάσιμη σε ευρύτερο κοινό.

Ιδίως, όταν μιλάμε για νεανικά κοινά, όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Τζωρτζακάκης, «Είναι απίστευτη η ανταπόκριση και η επισκεψιμότητα που είχαμε από παιδιά στην έκθεση “Beyond Expo” στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάσαμε το VR με τον Νίκο Καζαντζάκη, γεγονός που μας αποδεικνύει ότι η νέα γενιά λαμβάνει πληροφορίες, μαθαίνει και τελικά ερμηνεύει τον κόσμο μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Χρησιμοποιώντας αυτά τα μέσα με παιγνιώδη τρόπο μπορεί κάποιος να διδάξει στους νέους την ιστορία και τον πολιτισμό, το χθες, το σήμερα και το αύριο».

Στην πάροδο των χρόνων η Αιγαίου Solutions έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (MCF), η οποία ξεκίνησε με την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ιδρύματος και συνεχίζει με την ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του έργου του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, και όχι μόνο. Επίσης, η Αιγαίου Solutions συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις κατά τόπους Εφορίες Αρχαιοτήτων αλλά και με άλλες εταιρείες για την επίτευξη όσο το δυνατόν αρτιότερου αποτελέσματος.

Την τελευταία διετία η Αιγαίου Solutions έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία από τον θεσμό των Tourism Awards για την υλοποίηση καινοτόμων έργων στους τομείς του Πολιτιστικού Τουρισμού (βραβείο για το έργο αρχιτεκτονικών διαδρομών για το Δήμο Πειραιά), του Dark Tourism (βραβείο για το έργο lemnosAnzac για το Δήμο Λήμνου) και πολλά αλλά που θα βρείτε στο site της Αιγαίου Solutions www.aegeansolutions.com