27.5.23

Ιωάννη Κ. Δημητριάδη «Έφεσος - Κιρκιντζές - Στουπί - Νέα Έφεσος, Ιστορία - Λαογραφία - Πολιτισμός»- 30 ΦΩΤΟ

Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας-Βlogger
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή και συγγραφέα Ιωάννη Κ. Δημητριάδη «Έφεσος - Κιρκιντζές - Στουπί - Νέα Έφεσος, Ιστορία - Λαογραφία - Πολιτισμός», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Νέας Εφέσου, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Α. Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εντοπίων Νέας Εφέσου «Το Στουπί».
Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, Ουρανία Κατσαμάκα, ενώ τον συγγραφέα και το βιβλίο παρουσίασαν οι φιλόλογοι Πηνελόπη Τζιώκα, Νεκταρία Χάρη και Παναγιώτα Τρύπου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι χορωδίες των παραπάνω Πολιτιστικών Συλλόγων, με χοράρχη τη Μαρίκα Φωτοπούλου.  O δήμαρχος Δίου Ολύμπου κ. Γερολιόλιος, απένεμε τιμητική πλακέτα στον κ. Δημητριάδη για την προσφορά και το έργο του. 
Το βιβλίο που χαρακτήρισε "μνήμη και μνημείο λόγου" η κ Τζιώκα, "επιχειρεί τη συνάντηση με τις ρίζες, επιδιώκοντας την ιστορική αλήθεια, με ζωντανές μαρτυρίες καθημερινών ανθρώπων, με ιστορικές αναφορές για τους διχασμούς και τις πρακτικές των εξουσιών "όλο δόλο και απάτη" κατά τον ποιητή. 
Ο ξεριζωμός των Εφεσίων και του Ελληνισμού ευρύτερα, αποτέλεσε όρο υπάρξεώς τους, μετουσιώσεως του χαμού σε συνέχεια, εξαγοράς της συνέχειας με αίμα, προσπάθεια, αγώνα. Το 570 σελίδων βιβλίο, καταγράφει την ιστορία της Νέας Εφέσου, των προσφύγων από την μετανάστευση ως σήμερα, με πλήθος ντοκουμέντων και φωτογραφιών.
Ήταν μια συγκινητική βραδιά με τη συμμετοχή πλήθος Εφεσίων, "ντόπιων και προσφύγων" καθώς και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.