19.5.23

ΓΚΟΥΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ)..." Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και θα το αποδείξω, τιμώντας την ψήφο σας.." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ εφ΄όλης της ύλης και 100 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.

Ο 
Γκούνας Αθανάσιος(Σάκης), είναι υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο νομό Πιερίας. Η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο έδωσε δυναμική και ταυτόχρονα μήνυμα ανανέωσης στο χώρο της κεντροαριστεράς στο νομό. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στη μάχη των εθνικών εκλογών.
Η αγάπη του για προσφορά στον τόπο και στους συμπολίτες του, είχε ως αποτέλεσμα την ενεργή ενασχόλησή με τα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση με την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης το 2011 και δεύτερη φορά, από το 2019 ως σήμερα, εκλεγμένος πρώτος δημοτικός σύμβουλος σε σταυρούς προτίμησης.
Η πολιτική, από τη μέχρι τώρα πορεία και δράση του, για πολλούς δεν ήταν έκπληξη αλλά η αναμενόμενη συνέχεια. Ο Σάκης Γκούνας ήταν και είναι πάντα μπροστά σε όλους τους αγώνες όπου συμμετείχε, αποδεικνύοντας από τη μια την αγωνιστικότητά του και από την άλλη το πνεύμα ανανέωσης με τη διαφορετική οπτική με την οποία βλέπει και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής.
Με ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, αξίες, όραμα και προτάσεις για την επόμενη μέρα, για έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στις προκλήσεις και τις εξελίξεις ενεργά, μαζί με τη νέα γενιά, με νέες ιδέες και όχι να παρακολουθούμε ως θεατές. Υπέρμαχος της συλλογικής νοημοσύνης στην πολιτική, πιστεύει ότι όλοι μαζί, μαζί με τους πολίτες, μπορούμε και πρέπει να φέρουμε την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται άμεσα η χώρα απέναντι σε μια οικονομική ελίτ που οδήγησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπηρετεί τα συμφέροντα εις βάρους του ελληνικού λαού, που υποφέρει από την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια.
Σε κάθε γωνιά της Πιερίας, παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση, παράλληλα όμως κατέθεσε τις προτάσεις του για την Πιερία "ώστε επιτέλους ο νομός, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία".
Ως επαγγελματίας, σύμβουλος επιχειρήσεων, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, με ευρωπαϊκά προγράμματα που έδωσαν πνοή στην τοπική επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία με προτάσεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη με εισροή κεφαλαίων στο νομό. Ως λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, με τους φοιτητές του, ζει τον παλμό της νεολαίας, μοιράζεται μαζί τους, την αγωνία και τις ανησυχίες τους για τις ελάχιστες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, την ανεργία, τις χαμηλές αμοιβές. 
Γι΄ αυτή τη νέα γενιά, μαζί με τη νέα γενιά, με τις νέες ιδέες και τον ενθουσιασμό της, ο Σάκης Γκούνας, δίνει τον αγώνα του για την Ελλάδα του αύριο, της νέας εποχής, για την Ελλάδα και την Πιερία που όλοι ονειρευόμαστε…         

 
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κύριε Γκούνα από τον δήμο Κατερίνης, δυο φορές πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού σας, τώρα διεκδικείτε την εκλογή σας στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφιος βουλευτής Πιερίας. Πως κρίνετε την μάχη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά τις δύο θητείες μου ως δημοτικός σύμβουλος, επειδή «δεν πάει άλλο», μπήκα στον αγώνα για να πείσουμε τον κόσμο που είναι θυμωμένος, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Με ένα πρόγραμμα που συγκρούεται με τα προνόμια των λίγων και εξασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολλών και αυτό δείχνει το περιεχόμενο της δικής μας πολιτικής.
Η προεκλογική μάχη είναι ένας αγώνας ταχύτητας, ένας μαραθώνιος, με πολλές εκπλήξεις. Είμαι αποφασισμένος να αγωνιστώ για τον τόπο, να προσφέρω, οπότε αυτό το «τρέξιμο» με γεμίζει δημιουργικά. Δυστυχώς -και είναι λυπηρό- όπου κι αν πάω, καταγράφω μόνο προβλήματα. Τα χωριά μας ερημώνουν... Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί άμεσα, πέρα από κόμματα και χρώματα, για να σώσουμε την ελληνική επαρχία από την ερημοποίηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2 . Το σύνθημα αυτών των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι «δικαιοσύνη παντού».
Που στοχεύει; Πιστεύετε ότι «περνάει» το μήνυμά σας στους ψηφοφόρους;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να καταλάβετε σε ποια κατάσταση έφτασε η χώρα, φωνάζουμε για δικαιοσύνη παντού. Διεκδικούμε το αυτονόητο. Να σταματήσει η αδικία. Την αδικία δεν την ανέχεται κανείς. Ούτε δεξιός, ούτε αριστερός, ούτε κεντρώος. Ως πότε θα κερδίζουν οι λίγοι από τους πολλούς; Ως πότε η αναξιοκρατία θα κυριαρχεί στη χώρα; Ήρθε η ώρα να βροντοφωνάξει ο ελληνικός «φτάνει ως εδώ»… Το μήνυμα αυτό το λαμβάνει ο ελληνικός λαός και είμαι σίγουρος ότι θα καταγραφεί στις κάλπες στις 21 Μαΐου, με τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3. Τι σημαίνει το «φτάνει ως εδώ» ή αν θέλετε τι σημαίνει ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει, αύξηση μισθών, μείωση των χρεών, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος, που θα στηρίζει τον πολίτη. Τώρα πια ξέρουμε. Μάθαμε από τα λάθη μας. Η πλειοψηφία των υποψηφίων είναι επιστήμονες, εκλεκτά μέλη της κοινωνίας, που μαζί με τα έμπειρα στελέχη μας, θα εργασθούν στην επομένη βουλή, με επίκεντρο τον άνθρωπο, στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου, για να αλλάξουμε πορεία. Το πιο σημαντικό όμως είναι το "άνοιγμα" του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο συνέδριό μας, η διεύρυνση, όπως πρέπει να κάνει ένα μεγάλο κόμμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4. Η ΝΔ επικαλείται το επιχείρημα ότι δοκιμαστήκατε και ζητάει από τον λαό να συγκρίνει τις δύο θητείες, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο λαός μπορεί να συγκρίνει την πιο έντιμη κυβέρνηση της χώρας, με την πιο αλαζονική, διεφθαρμένη και ανάλγητη δεξιά κυβέρνηση του τόπου.
Η ΝΔ επίσης, δε λέει όμως ότι η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν «εγκλωβισμένη» με την εποπτεία και την επιτήρηση, με τους Τροικανούς μες τα υπουργεία. Όλοι ήταν κόντρα, απέναντί μας. Παρόλα αυτά κατορθώσαμε ολοκληρώνοντας τη θητεία, να αφήσουμε στα ταμεία 37 δις. που κατασπατάλησε η ΝΔ.
Δε ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμά μας, ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, εφαρμόσιμο, που θα αλλάξει πορεία στη χώρα και θα ανασάνει ο λαός μας.   
ΕΡΩΤΗΣΗ 5. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των γυναικών. Και στην εκδήλωσή σας για τις γυναίκες υπήρχε ενθουσιασμός και ωραίο κλίμα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είπαμε, δικαιοσύνη παντού. Οι γυναίκες είναι ξεχασμένες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Εμείς θα στηρίξουμε τις γυναίκες, αλλάζουμε την πολιτική ένταξης και βάζουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.
• Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια.
• Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί, από 70€ σε 105€.
• Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
• Επεκτείνουμε στους 9 μήνες το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες και καθιερώνουμε άδεια μητρότητας.
• Διασφαλίζουμε δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6. Για τους νέους τι έχετε προνοήσει;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους στην Ε.Ε. .Φυσικά λαμβάνουμε άμεσα μέτρα, που θα στηρίξουν τη νέα γενιά, που το 40% στις εκλογές του 2019 ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η νεολαία βλέπει, ακούει, συγκρίνει, κρίνει. Εμείς είμαστε πάντα κοντά στους νέους γι αυτό στο πρόγραμμά μας:
• Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέους 25-44 ετών.
• Δημιουργούμε Τράπεζας Στέγης για τα νέα ζευγάρια.
• Διπλασιάζουμε το επίδομα ενοικίου.

Απευθύνομαι στη νέα γενιά, που ίσως είναι η πιο μορφωμένη, η πιο χαρισματική, με τα περισσότερα εφόδια από ποτέ ως τώρα: με σπουδές, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, με γνώση.
Με αυτή τη νέα γενιά μπορούμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας για να χαράξουμε πορεία με ένα καινούριο εθνικό όραμα.
Μπήκαμε στον αγώνα με αισιοδοξία και δύναμη για να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη της Κυριακής 21 Μαΐου. Ας δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, με ενθουσιασμό και πίστη. Πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε και θα πετύχουμε. Την Κυριακή να κάνουμε το όνειρο, πραγματικότητα, το όραμα πράξη. Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες, όχι άλλες χαμένες γενιές, όχι άλλα χαμένα όνειρα. Όχι άλλο χαμένο ...τρένο,  ανάπτυξης.  




ΕΡΩΤΗΣΗ 7 :Σε ομιλίες σας προτείνετε στους νέους που διστάζουν να προχωρήσουν στη ζωή τους και να κάνουν οικογένεια, να διαβάσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ . Γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να γνωρίζουν όλα όσα θα κάνουμε για να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια, την οικογένεια, το παιδί, τη μητέρα.
Είναι στο χέρι τους να κρίνουν, να συγκρίνουν και να επιλέξουν πολιτικές που στηρίζουν τους νέους ανθρώπους, να χτίσουν το σπιτικό τους, να αποκτήσουν οικογένεια. Όπως τη θέλουν, όπως την ονειρεύονται.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Λέτε ότι οι ρόλοι στην οικογένεια αλλάζουν.  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αλλάζουν οι ρόλοι στην οικογένεια στην εποχή μας, η παραδοσιακή μορφή οικογένειας αλλάζει μαζί με τις εποχές, τα ήθη και τις επιλογές.
Είναι δικαίωμα του καθένα να αποκτήσει την οικογένεια που ονειρεύεται. Όπως την ονειρεύεται. Καθήκον της πολιτείας, να είναι αρωγός.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Οι πολιτικοί συνήθως δε μιλάνε για τον πολιτισμό και σας κατηγορούν όλους γι΄ αυτό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω αντίθετη άποψη. Πιστεύω ότι όλοι έχουν τις στιγμές που θα διαβάσουν ένα βιβλίο, θα δουν μια θεατρική παράσταση, θα επισκεφθούν μια έκθεση ζωγραφικής. Θα έπρεπε όμως οργανωμένα να στηρίξουμε τον πολιτισμό. Πολιτισμός είναι η Ελλάδα, η ταυτότητά μας, αλλά έχουμε επαναπαυτεί σε όσα βρήκαμε "έτοιμα" από τους προγόνους. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνέχεια. Η Πιερία είναι ένας νομός, που παράγει πολιτισμό. Τα δρώμενα πολλά, με κορυφαίο θεσμό, το Φεστιβάλ Ολύμπου που έφτασε αισίως στο 53ο . Πρέπει να στηρίξουμε άμεσα αυτόν τον φάρο πολιτισμού, όπως και τους πολιτιστικούς συλλόγους, για το πολύπλευρο έργο που παράγουν. Προάγουν τον πολιτισμό μας, αυτό δηλαδή που είμαστε. Προσωπικά παρέχω κάθε στήριξη.
Στο πρόγραμμά μας ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενισχύουμε αποφασιστικά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους της πολιτισμικής δημιουργίας:
• Θωρακίζουμε τον Δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Καταργούμε το ΠΔ 85/2022. Εντάσσουμε τις καλλιτεχνικές ειδικότητες στη βαθμίδα ΤΕ με νόμο.
• Ιδρύουμε Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και ενισχύουμε ήδη υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα.
Θέλω επίσης να πω, να κοιτάξουμε δίπλα μας, γύρω μας, εδώ στην Πιερία, στην Κατερίνη, να εκτιμήσουμε και να τιμήσουμε τους αξιόλογους δημιουργούς, τους μουσικούς, τα θεατρικά σχήματα, τους ποιητές και λογοτέχνες που με το σημαντικό έργο τους, βάζουν το δικό τους λιθαράκι στον σύγχρονο πολιτισμό μας. Είναι η ώρα να στηρίξουμε την τοπική πολιτιστική δημιουργία…Προσωπικά το κάνω σε κάθε ευκαιρία.      
 

ΕΡΩΤΗΣΗ 10.Ποια προβλήματα έχετε καταγράψει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σας, στις συζητήσεις σας στην πόλη και τα χωριά του νομού.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το δήλωσα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Παραφράζοντας τον νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη, «όπου κι αν πάω η …Πιερία με πληγώνει». Τόσα χρόνια, δε βλέπω σε αυτό τον αγαπημένο τόπο, καμιά πρόοδο, καμιά ανάπτυξη. Γιατί η Πιερία δεν είναι σε τροχιά ανάπτυξης; Γιατί η Πιερία με τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ανήκει στους πιο φτωχούς νομούς της χώρας;
Μπορείτε να μου δείξετε ένα μεγάλο έργο, εκτός από έργα βιτρίνας, που έκαναν οι 3 βουλευτές της ΝΔ στο νομό; Δε συναντώ πουθενά πολίτες που ζουν μες τη χαρά και την ανεμελιά, σε μια χώρα «παράδεισο» όπως την περιγράφει ο κ. Μητσοτάκης."Περπάτησα" ολόκληρο το νομό 2 και 3 φορές. Εκεί έξω είναι η πραγματική ζωή όχι αυτή που νομίζουμε. Τα πραγματικά προβλήματα θα μπορούσα να τα ταξινομήσω, όπως τα εισέπραξα από τους συμπρατριώτες μας: οι χαμηλοί μισθοί, η υγεία, η ανεργία, η ακρίβεια, η διαφθορά, η παιδεία, η εγκληματικότητα.
Διαμαρτύρονται για την ακρίβεια, για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ στα ύψη χωρίς έλεγχο στην αγορά, τη βενζίνη στα 2 ευρω, από τις πιο ακριβές στην Ε.Ε.. Έρχονται αυξήσεις τώρα που μιλάμε, σε 200 προϊόντα μες τον Μάιο παραμονές εκλογών, η αισχροκέρδεια συνεχίζεται και ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει απολύτως τίποτα! Για τον κόσμο βέβαια έχει τα κουπόνια!
Μισθοί πείνας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Τα νοικοκυριά δε μπορούν να βγάλουν το μήνα και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ίντερνετ, πανάκριβα.
Ας κάνουμε κάτι εμείς, για μας. Η ώρα του λαού, η ώρα της κάλπης ήρθε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11. Οι νέοι που συναντάτε τι σας λένε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκφράζουν την πικρία τους, την οργή τους, την απογοήτευση για τις αδικίες. Η ανεργία παράλληλα με την ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα συζήτησης. Κυρίως όμως τους ενοχλεί που δεν έχουν ελπίδα και όνειρα για τη ζωή τους. Αυτό είναι συγκλονιστικό. Και αυτοί οι λίγοι νέοι που έμειναν θα φύγουν αν δεν κάνουμε κάτι την επομένη των εκλογών. Τα χωριά μας έχουν ερημώσει. Γι΄ αυτούς τους νέους μας δίνω τον αγώνα και δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση.
       
 ΕΡΩΤΗΣΗ 12. Εκτός από την ακρίβεια, τις συντάξεις, τι προβλήματα σας αναφέρουν, οι πολίτες που συνομιλείτε στα καφενεία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για την υγεία. Για τα ακριβά φάρμακα, για το Νοσοκομείο μας. Κι έχουν δίκιο. Η Πιερία χτυπήθηκε βαριά από την πανδημία. Μπορούμε να ξεχάσουμε τους δεκάδες θανάτους από τον κορωνοιό, την κατάρρευση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και τους «δανεικούς» γιατρούς-νοσηλευτές που ήρθαν από νοσοκομεία των Αθηνών για να λειτουργήσει;
Οι λίστες αναμονής, άλλο τεράστιο θέμα. Καιροφυλακτούν οι ιδιώτες που θέλουν να πατήσουν πόδι στα δημόσια νοσοκομεία.
Να μην ξεχνάμε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε το ΕΣΥ, με τη δημιουργία και τη λειτουργία της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Κατερίνης, με τη δημιουργία και λειτουργία των ΤΟΜΥ στην Κατερίνη που στο πρόγραμμά μας θέλουμε να φτάσουμε στα 380 ΤΟΜΥ και θα το πετύχουμε ως αυριανή κυβέρνηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τα 5 ευρώ εισιτήριο στα νοσοκομεία… Η ΝΔ άφησε στο έλεος του θεού το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Υπολειτουργούν. Κανείς δεν εμπιστεύεται τα νοσοκομεία και με τις πολιτικές της ο κόσμος οδηγείται στις ιδιωτικές κλινικές.
Κι αν δεν μπορεί να πληρώσει -που δεν μπορεί να πληρώσει- τι γίνεται; Πιστεύουμε σε ένα Νέο ΕΣΥ και με την ψήφο του ελληνικού λαού, θα πετύχουμε και θα μιλάμε για δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Σε ποιους τομείς χρειάζεται η στήριξη, οι υποδομές για την επανεκκίνηση του νομού μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας: ο τουρισμός και η γεωργοκτηνοτροφία. Πάνω σε αυτούς τους πυλώνες στηρίζονται δεκάδες επαγγέλματα, δεκάδες καλλιέργειες, δεκάδες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, πρόοδος και ευημερία.
Ποιος άλλος νομός στην Ελλάδα έχει τα χαρακτηριστικά της Πιερίας, «της γης των Θεών», βουνό, θάλασσα, ιστορία, αρχαιότητες και είναι τόσο πίσω και τόσο φτωχός;
Εδώ θέλω να υπογραμμίσω, ότι ως σύμβουλος ΕΣΠΑ και σύμβουλος επιχειρήσεων γνωρίζω πολλούς ιδιώτες που κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν, να χτίσουν ή να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και να καμαρώνουμε πραγματικά για όσα πέτυχαν. Αυτό που γίνεται με τους ιδιώτες, πρέπει να το δούμε συνολικά σε βάθος χρόνο, να δούμε τι μέλλει γενέσθαι, να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Πιερία, ώστε η πρόοδος και η ευημερία να μην είναι όνειρο απατηλό, αλλά μια πραγματικότητα που θα ωθήσει τον τόπο μας, στην ανάπτυξη. Θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, θα ανεβεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, θα κρατήσει τη νεολαία στον τόπο μας. Τι έγινε τόσα χρόνια; Απολύτως τίποτα. Είναι αυτό που λείπει από το Νομό μας. Το όραμα και ο σχεδιασμός.
  
ΕΡΩΤΗΣΗ 14: Εντύπωση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνει το «Συμβόλαιο δικαιοσύνης για τους παλιννοστούντες Ποντίους και τον Ποντιακό Ελληνισμό».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις 19 Μαΐου τιμούμε τον Ελληνισμό του Πόντου που σφαγιάστηκε από τους Νεότουρκους. Είναι ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων.
Δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ότι στην επόμενη Βουλή θα δημιουργήσουμε μια μόνιμη διαρκή διακομματική Επιτροπή που, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.
Η οικογένειά μου, έλκη την καταγωγή της από την Κερασούντα του Πόντου. Με τις ιστορίες των γιαγιάδων μας μεγαλώσαμε για τις αλησμόνητες πατρίδες...
Οι παλιννοστούντες επίσης ακόμη ταλαιπωρούνται. Θεσπίζουμε μια σειρά μέτρων που θα δώσουν λύσεις.
   

ΕΡΩΤΗΣΗ 15. Ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες σας αν γίνετε κυβέρνηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης νομοθετούμε για την αύξηση μισθών και εισοδημάτων για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια.
• Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό σε 880€ από 01.07.2023 στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.
• Ξεπαγώνουμε τις τριετίες για άμεση αύξηση του μέσου μισθού.
• Αυξάνουμε τους μισθούς στο Δημόσιο, από 01.07.23, κατά 10%.
• Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και αποδίδουμε τα αναδρομικά σε 2,5 εκ. συνταξιούχους.
• Χορηγούμε την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως προσωπικής διαφοράς.
• Θεσπίζουμε αφορολόγητο 10.000€ για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
• Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.
Με αυτά τα μέτρα, που εστιάζονται στο λαό μας, θα ανασάνουν όλοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 16. Δίδυμο αδερφάκι της φτώχειας είναι η ακρίβεια. Η ΝΔ λέει ότι η κρίση είναι εισαγόμενη. Τι απαντάτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καθόλου εισαγόμενη δεν είναι η κρίση. Είναι αποτέλεσμα των επιλογών του κ. Μητσοτάκη. Εμείς πάντως έχουμε προβλέψει και δεσμευόμαστε ότι από τις πρώτες μέρες νομοθετούμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση τιμών, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί) στο 0%., μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο ευρωπαϊκό συντελεστή, καταργούμε την απόδοση ΕΦΚ για αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, θεσπίζουμε εντατικούς ελέγχους για να σπάσουμε τα καρτέλ και προχωράμε σε έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών και άλλα πολλά μέτρα ανάσα για το λαό μας...Στο επίκεντρο της ιδεολογίας μας είναι ο άνθρωπος. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά μας με τη ΝΔ και τις πολιτικές της.   



ΕΡΩΤΗΣΗ 17. Ποιο είναι το δίλημμα της κάλπης της 21ης Μαΐου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το δίλημμα της κάλπης είναι: Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, στην αισχροκέρδεια, στις ανισότητες, στην αδικία; Το δίλημμα της κάλπης είναι “Μητσοτάκης ξανά ή Αλλαγή. Αλλαγή σημαίνει νίκη του λαού, νίκη της δημοκρατίας.
Είμαστε ωραίος λαός και περήφανος. Δε μας αξίζει τέτοια συμπεριφορά, δε μας αξίζει αυτή η κατάντια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 18 . «Νέα γενιά, νέες ιδέες, για την Ελλάδα, για την Πιερία». Αυτό είναι το σύνθημα του προεκλογικού σας αγώνα. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μαζί με τους φοιτητές μου, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, μαζί με τη νέα γενιά, συζητάμε πως μπορούμε να χτίσουμε το αύριο. Τις προοπτικές τους στην Ελλάδα, τις εναλλακτικές, τις ευκαιρίες που έχουν. Όποιο στόχο και να βάλουν οι νέοι, για να κάνουν το πρώτο βήμα, πρέπει να υπάρχουν επιλογές κι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Και αξιοκρατία. Ακουμπάω στο σφυγμό τους, νοιώθω τις αγωνίες τους, αναζητούμε λύσεις με νέες ιδέες. Οι νέοι μας είναι εργατικοί, τολμηροί, με υψηλού επιπέδου γνώσεις. Μπορούν να τα καταφέρουν παντού. Εμπιστεύομαι τη νέα γενιά. Είναι επιτακτική ανάγκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου να συμμετέχουν οι νέοι μας, να αποφασίσουν για το μέλλον τους, γιατί το μέλλον διαμορφώνεται από αυτούς που συμμετέχουν και όχι από αυτούς που απέχουν από τα κοινά. Η ιστορία γράφεται με τους παρόντες. Με τη νέα γενιά, με τις νέες ιδέες, μπορούμε να δημιουργήσουμε, να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο…Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των νέων. Είμαι πολύ αισιόδοξος και πιστεύω ότι οι νέοι μας, θα φέρουν την αλλαγή που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Για την επανεκκίνηση που χρειάζεται η χώρα. Αγωνίζομαι μαζί τους. Μετά την τραγωδία των Τεμπών, οι νέοι μας έδειξαν το δρόμο.    

ΕΡΩΤΗΣΗ 19. Τι έχετε να πείτε στους 17χρονους που ψηφίζουν πρώτη φορά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόσφατα απέκτησα το πρώτο μου παιδί, την κορούλα μου. Νοιώθω τεράστια ευθύνη τώρα για το παιδί μου και για όλα τα παιδιά του κόσμου. Είναι συγκλονιστικό το συναίσθημα. Τους 17χρονους, τους κοιτώ στα μάτια, όπως και τους φοιτητές μου και τους λέω: Εσύ που είσαι πάνω από 17 χρονών, εσύ που ψηφίζεις πρώτη φορά, κοίτα τη ζωή κατάματα, κοίταξε το μέλλον. Τι ονειρεύεσαι; Τι θέλεις; Πως το θέλεις; Κάτι πρέπει να κάνεις γι΄ αυτό. Διεκδίκησέ το. Βάλε την σφραγίδα σου στο μέλλον. Πρέπει να ψηφίσεις, να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Εσύ να μας δείξεις πως θέλεις τη ζωή. Εσύ να αποφασίσεις για τη ζωή σου. Σκέψου τη δύναμη που έχεις με την ψήφο σου, να αλλάξεις τον κόσμο.
Στις 21 Μαΐου, να ψηφίσεις.
Να αποφασίσεις για σένα, εσύ.
Ψήφισε για τη ζωή σου.
Είμαι ο Σάκης Γκούνας και είμαι δίπλα σου. Γιατί πιστεύω σε σένα.
Πιστεύω στη νέα γενιά, στις νέες ιδέες.
Μαζί θα τα καταφέρουμε.
Μαζί θα προχωρήσουμε.
Για την Ελλάδα, για την Πιερία μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 20. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες της Πιερίας;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα σε κάθε γωνιά της Πιερίας, μίλησα, άκουσα τις αγωνίες των συμπατριωτών μας και γέμισα την καρδιά μου από την αγάπη τους. Θέλω τα βλέμματα αγωνίας που συνάντησα, μετά τις εκλογές να τα αντικρύσω γεμάτα ελπίδα και αισιοδοξία. Να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους. Δίνω τον αγώνα μου, με πάθος και ενθουσιασμό, γιατί ελπίζω και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα. Έφτασε η ώρα. Την Κυριακή 21 Μαΐου είναι η ώρα της ευθύνης όλων μας. Ήρθε η ώρα της ψήφου. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε.
Ο πρόεδρός μας ο Αλέξης Τσίπρας με εμπιστεύτηκε σε αυτή τη μάχη και με τίμησε με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πιερία. Ζητάω να με τιμήσετε το ίδιο κι εσείς.
Είμαι ένας από εσάς, εδώ και 46 χρόνια. Αφουγκραζόμαστε ο ένας τον άλλον. Κοιταζόμαστε κάθε μέρα στα μάτια. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα εδώ μαζί σας. Με τη δική σας εντολή, με τη νέα γενιά, με νέες ιδέες, όλοι μαζί, αλλάζουμε την Ελλάδα, αλλάζουμε την Πιερία.
Ζητώ τον έναν από τους δύο σταυρούς προτίμησης και δεσμεύομαι να αγωνιστώ στη νέα βουλή για να έχει η Πιερία μια δυνατή φωνή με τη δική σας δύναμη, να κάνουμε νέα αρχή. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα ανάπτυξης, να αλλάξουμε την εικόνα της Πιερίας. Να έχουμε δουλειές, να έχουμε όλοι καλύτερη ζωή, να κρατήσουμε τα παιδιά μας να εργασθούν στη γη που γεννήθηκαν και αγαπούν, χωρίς να ξενιτευτούν.
Στις 21 Μαΐου, ο καθένας ας θέσει ένα ερώτημα στον εαυτό του πριν ψηφίσει:
«Είμαι ευχαριστημένος από αυτά που ζω, με αυτή την κυβέρνηση και αυτές τις πολιτικές; Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες αγωνίες, τις αδικίες, την αναξιοκρατία, την ακρίβεια, την φτώχεια, την εγκατάλειψη ή θα αλλάξουμε πορεία για μια νέα αρχή και δικαιοσύνη παντού; Ποια κυβέρνηση εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο έντιμη και τόσο κοντά στο λαό;»
Ας σκεφτούμε όλοι συνετά, με αίσθημα ευθύνης, γιατί η ψήφος στις 21 Μαΐου θα καθορίσει την πορεία της Ελλάδας και όλων μας, στις επόμενες δεκαετίες. Δεσμεύομαι ότι θα σας κάνω περήφανους, δεσμεύομαι ότι θα σας δικαιώσω.
Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να βοηθήσω τον τόπο μου. Για την Πιερία που αξίζουμε. Για την Ελλάδα μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 21. Και μια προσωπική ερώτηση. Αποκτήσατε μες τον προεκλογικό αγώνα, το πρώτο σας παιδί. Την κόρη σας! Στερηθήκατε τις πρώτες μέρες της...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό το παιδί, η κόρη μου, μου άλλαξε την κοσμοθεωρία! Στο πρόσωπο της μικρής αγαπώ όλα τα παιδιά και θέλω να προσφέρω, να συμβάλλω ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο… Αξίζουν οι θυσίες όταν γίνονται για καλό σκοπό, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, τη νεολαία μας,  τους συνανθρώπους μας, τον τόπο μας. Μπήκα στη μάχη για να νικήσουμε. 
Μαζί με τη νίκη θα χαίρομαι την οικογένειά μου, τη σύζυγό μου, την κορούλα μου και όλους όσους θα γυρίσουν τα  χαμόγελα της ελπίδας στο πρόσωπό τους.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
O Αθανάσιος (Σάκης) Γκούνας, γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1976. Γονείς του, ο Σωτήρης Γκούνας από τον Μοσχοπόταμο και η Σοφία το γένος Γρηγοριάδη από την Καστοριά.
· Φοίτησε στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Κατερίνης.
· Πτυχιούχος οικονομικών του Πανεπιστημίου Σάντερλαντ της Αγγλίας.
· Καθηγητής εφαρμογών με ειδικότητα Μάρκετινγκ με εξειδίκευση στην διαφήμιση του Τομέα Μάρκετινγκ του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ & Τουρισμού Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
· Διδάκτωρ PhD από το Πανεπιστήμιο «St.Kliment Ohridski» της Σόφιας, στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.
· Κάτοχος διπλώματος Μάρκετινγκ – Επίλυσης Επιχειρησιακών Προβλημάτων, του Πανεπιστημίου Massachusetts Institute of Technology (Μ.Ι.Τ.) Βοστώνης ΗΠΑ.
· Κάτοχος Μεταπτυχιακού ΜΒΑ από το Roosevelt University του Σικάγου (ΗΠΑ)
· Κάτοχος Μεταπτυχιακού ΜΒΑ στο Διεθνές Μάρκετινγκ από το University of Sunderland (Αγγλία).
· Κάτοχος πτυχίου Bachelor of Arts στα Οικονομικά από το University of Sunderland (Αγγλία).
Διετέλεσε
· Λέκτορας με ειδικότητα Μάρκετινγκ με εξειδίκευση στην Διαφήμιση του Τομέα Μάρκετινγκ του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ & Τουρισμού Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
· Εκτ. καθηγητής – Εργαστηριακός Συνεργάτης με πλήρη προσόντα, στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Παράρτημα Κατερίνης).
· Εκτ. καθηγητής – εργαστηριακός συνεργάτης, στα ΤΕΙ Σίνδου (Θεσ/νικη)
· Επιστημονικός συνεργάτης – Σύμβουλος - Manager της Βουλής των Ελλήνων, από 1η Νοεμβρίου 2002 έως 20 Μαρτίου 2004.
· Μάνατζερ Διαφήμισης στην Εφημερίδα «The Torch» του Roosevelt University.
· Βοηθός Καθηγητή Ψυχολογίας – Προώθηση Μάρκετινγκ στο Roosevelt University του Σικάγο.
· Βραβείο-μετάλλιο από το πανεπιστήμιο Roosevelt του Σικάγου, μέλος τις Green Key Society, ως υπόδειγμα φοιτητή, το έτος 1999.
Έχει στο ενεργητικό του 33 επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, 6 δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, ομιλίες σε 7 επιστημονικά συνέδρια ενώ συμμετέχει σε 4 εκδόσεις έχοντας την επιστημονική επιμέλεια των βιβλίων.
Στον τομέα της διδασκαλίας έχει συμμετοχές σε σεμινάρια και 7 τουλάχιστον συμμετοχές σε επιστημονικά Workshops ως Υπεύθυνος ομάδων.

Διακρίσεις και Δεξιότητες

· Διετέλεσε Γερουσιαστής (Senator) στο συμβούλιο καθηγητών του Roosevelt University από το Νοέμβριο 1998 έως το Δεκέμβριο 1999.
· Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Θεωρητικού και Πρακτικού μέρους Σ.Ε.Κ. του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.
· Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής ΟΑΕΔ/ΛΑΕΚ
· Διετέλεσε Πρόεδρος όλων των Φοιτητικών Ενώσεων (Student Government Association, SGA), Πρόεδρος των Αλλοδαπών Φοιτητών (International Student Union, ISU) στο Roosevelt University στο Σικάγο (Δύναμη Πανεπιστημίου 13.000 Φοιτητές)
· Συμμετείχε ως ομιλητής στο συνέδριο (COSGA) όλων των Προέδρων των Αμερικανικών Πανεπιστημίων, στο Τέξας των ΗΠΑ, τον Μάρτιο 1999.
· Έλαβε χρηματική επιβράβευση (scholarships $2,500) λόγω βαθμών και λόγω καλού Μάνατζμεντ στο Roosevelt University του Σικάγου.
· Πρόεδρος Νομαρχιακής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ν.Ο.Κ.Ε.) Ν. Πιερίας από 19-12-2007 έως 19-12-2009.
· Αντιπρόεδρος 4ου Περιφερειακού Τμήματος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από 01/09/2019 έως σήμερα.
· Αντιπρόεδρος Α.Ε. Συνεταιρισμού Ξυλουργών Πιερίας από 22/12//2010 έως 31/12/2015.
· Μέλος της Organizing Committee του International Conference on Contemporary Marketing Issues (ICCMI) 2012-2019.
· Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Mελετητής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων & Σχεδιασμού Διαφημιστικών Εκστρατειών. Ως Οικονομολόγος είναι Διευθυντής Προώθησης και Διαφήμισης στην οικογενειακή επιχείρηση.
Αθλητισμός
· Πρωταθλητής Βόρειας Αγγλίας, με την πανεπιστημιακή ομάδα καλαθοσφαίρισης του Sunderland.
· Μέλος της ομάδας χειροσφαίρισης (Handball) ΟΡΦΕΑ Κατερίνης (Πρωταθλητής Ελλάδος Β΄ Εθνικής Κατηγορίας 2004).
· Αντιπρόεδρος Παλαιστικής Ομάδας «Οι Ολύμπιοι».
Υπηρέτησε την θητεία του στον Ελληνικό Στρατό ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Σώματος Υλικού Πολέμου(ΣΥΠ) και ως Γενικός Διαχειριστής Μονάδας ενώ τον Απρίλιο 2018 προήχθη στον Βαθμό του Λοχαγού.
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης από το 2011
Εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, με τον συνδυασμό «Ανανέωση τώρα» στις εκλογές του 2019.
Γνωρίζει άριστα την Αγγλική γλώσσα και λειτουργικά συστήματα Η/Υ.
Είναι έγγαμος κι απέκτησε πρόσφατα το πρώτο του παιδί.