3.4.23

ΓΚΟΥΝΑΣ ΣΑΚΗΣ: « Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάσχει από το σύνδρομο έλλειψης ενσυναίσθησης: δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην κοινωνία και προσπαθεί να πείσει το λαό, ότι όσα ζει, δεν είναι πραγματικότητα!»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Αθανασίου (Σάκη) Γκούνα, υποψήφιου βουλευτή Πιερίας  του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ
****
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κύριε Γκούνα οι εκλογές προκηρύχθηκαν. Ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας. Από τον δήμο Κατερίνης και πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού σας κάνατε τώρα στροφή προς την κεντρική πολιτική σκηνή, υποψήφιος βουλευτής Πιερίας.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα και τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την τιμή να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του νομού, για την πολιτική αλλαγή. Μετά τις δύο θητείες μου ως δημοτικός σύμβουλος, επειδή «δεν πάει άλλο», μπήκα στον αγώνα για να πείσουμε τον κόσμο που είναι αγανακτισμένος, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Με ένα πρόγραμμα που συγκρούεται με τα προνόμια των λίγων και εξασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολλών και αυτό δείχνει το περιεχόμενο της δικής μας πολιτικής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2 : Οδεύουμε προς τις εκλογές έχοντας στο μυαλό μας την τραγωδία των Τεμπών.
Δυστυχώς η τραγωδία στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς –μεταξύ των οποίων και γνωστών συμπολιτών μας – καθόρισε τόσο την ημερομηνία των εκλογών όσο και όπως φαίνεται, θα καθορίσει και το αποτέλεσμα των εκλογών.
Γιατί η τραγωδία στα Τέμπη έφερε στο προσκήνιο τα αποτελέσματα της διάλυσης των δημόσιων υποδομών. Δε θέλω να πω κάτι περισσότερο, παρά μόνο, σεβασμό στους αθώους νεκρούς. Και σεβασμό θα αποτίσουμε μόνο αν βγει η αλήθεια στο φως.
Βέβαια, πως θα γίνει αυτό όταν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ψήφισε μόνη της το ακαταδίωκτο της επιτροπής που η ίδια όρισε για να βρει τους… υπεύθυνους. Πιστεύω ότι ο λαός τα βλέπει αυτά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3 : Η τραγωδία των Τεμπών έβγαλε τον κόσμο από τα σπίτια στους δρόμους και στις πλατείες; Με μπροστάρηδες τη νέα γενιά…

Η τραγωδία των Τεμπών ξεχείλισε το ποτήρι. Η αδικία, η αγανάκτηση, η φτώχια, η ακρίβεια, οι ανισότητες, η ανεργία, όλα αυτά και πολλά άλλα, οδήγησαν τον κόσμο στη διαμαρτυρία. Η οργή και ο θυμός, εύχομαι να μεταφραστεί σε ψύχραιμη και ώριμη ψήφο απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο μας βλέπει ως αριθμούς, ως κέρδος και όχι ως ανθρώπους. Και τι δεν ακούσαμε στα κανάλια από τα φερέφωνα της κυβέρνησης! Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι πάσχουν από το σύνδρομο έλλειψης ενσυναίσθησης. Δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην κοινωνία. Προσπαθούν να πείσουν το λαό, στους πολίτες, ότι όσα ζούνε, δεν είναι είναι έτσι, δεν είναι πραγματικότητα! Ότι δεν υπάρχει φτώχια, ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, ότι όλοι είχαμε οικονομική πρόσβαση στο πετρέλαιο θέρμανσης ή το αέριο. Ότι η βενζίνη, δεν είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη και ότι δεν πηγαίνουν οι Έλληνες στα σύνορα της Βουλγαρίας για να βάλουν βενζίνη στη μισή τιμή.
Δείτε μες στα σούπερ μάρκετ τις τιμές, δείτε τι ψωνίζουν οι πολίτες: τα απολύτως απαραίτητα. Άραγε δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει τίποτα για όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης;

ΕΡΩΤΗΣΗ 4 : Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη ως τον πρωθυπουργό του «δεν ήξερα».

Μα ο ίδιος το είπε, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ!
Δεν ήξερε για τους νεκρούς στα ράντζα εκτός ΜΕΘ…
Δεν ήξερε για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις…
Δεν ήξερε για το χάος του ΟΣΕ …
Δεν ήξερε για τον Λιγνάδη…
Δεν ήξερε τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός, τι βιώνει ο λαός, που δεν μπορεί να πάρει ανάσα με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.
Ο λαός κατάλαβε καλά ποιοι κυβερνάνε και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν και στέλνει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής με τη νέα κυβέρνηση, την προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ. Το «άνοιγμα» στην κοινωνία το αγκάλιασε ο κόσμος και στις 21 Μαΐου η χώρα θα γυρίσει σελίδα με «δικαιοσύνη παντού».
Ο καθένας ας θέσει ένα ερώτημα στον εαυτό του πριν ψηφίσει στις 21 Μαΐου: «Είμαι ευχαριστημένος από αυτά που ζω, με αυτή την κυβέρνηση και αυτές τις πολιτικές; Ποια κυβέρνηση εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι τόσο έντιμη και κοντά στο λαό;»

ΕΡΩΤΗΣΗ 5 : Τι είναι αυτά που θα αλλάξετε αν προκύψει προοδευτική κυβέρνηση μετά την Κυριακή της 21ης Μαΐου όπως πιστεύετε;


Την ακρίβεια που τη νοιώθει ο έλληνας σε όλη την καθημερινότητά του, δηλαδή, στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο φυσικό αέριο με μια σειρά άμεσων μέτρων, με μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αύξηση μισθών. Το 8ωρο, τις τριετίες και τις συλλογικές συμβάσεις, τη μείωση της έμμεσης φορολογίας και την ουσιαστική αύξηση μισθών στο 10%, καθώς και την ανασύσταση του ΣΕΠΕ που η Ν.Δ. κατήργησε.
Θα συγκρουστούμε με την αισχροκέρδεια, παρεμβαίνοντας στην αγορά, όπου λειτουργούν καρτέλ, φορολογώντας το σύνολο των υπερκερδών που σωρεύτηκαν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Προεκλογικά όλα τα κόμματα παρουσιάζουν θέσεις και προτάσεις που ακούγονται εξαιρετικά ωραίες, για να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα λίγο πριν ψηφίσουν. Ο κόσμος δεν παρακολουθεί με σκεπτικισμό τα όσα λέγονται απ΄ όλους;

Ο κόσμος κουράστηκε από τις υποσχέσεις, κουράστηκε όμως και από την αδιαφορία. Θα έπρεπε οι ψηφοφόροι να πάρουν τα προγράμματα όλων των δημοκρατικών κομμάτων, και να δουν ποιο κόμμα μπορεί να εφαρμόσει αυτά που προτείνει. Να κάνω μια παρένθεση σ΄αυτό το σημείο: τα ακραία κόμματα, πέρα από τις κραυγές και τις φωνές αντίδρασης, τι μπορούν να προσφέρουν; Τίποτα. Μόνο φωνές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ έχει καταθέσει εδώ και επτά μήνες το πρόγραμμά του ένα Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης και αναγέννησης, με «Δικαιοσύνη παντού», τις έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες δομείται το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Πρόγραμμα ρεαλιστικό, σαφές , κοστολογημένο, εφαρμόσιμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7 : Μπορείτε να μας αναφέρεται ποιες είναι οι κατευθύνσεις αυτού του προγράμματος;

Βεβαίως. Άλλωστε στον προεκλογικό αγώνα από άκρη σε άκρη της Πιερίας, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να εξηγήσω τις 6 εθνικές προτεραιότητες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, στους συμπατριώτες μου, σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα τι ψηφίσανε πριν, να δουν, τι σημαίνει πολιτική αλλαγή, τι σημαίνει δικαιοσύνη παντού, πως θα κυβερνήσουμε.

1η εθνική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

2η εθνική προτεραιότητα η ενίσχυση του εισοδήματος – Αύξηση κατώτατου στα 880€ – Αφορολόγητο στις 10.000€ για όλους

3η εθνική προτεραιότητα είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους

4η εθνική προτεραιότητα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση

5η εθνική προτεραιότητα είναι ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος – Νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία»

6η εθνική προτεραιότητα είναι η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Κύριε Γκούνα, αυτές οι προτεραιότητες για τη διακυβέρνηση της χώρας. Εσείς είστε υποψήφιος βουλευτής Πιερίας. Πως μπορείτε να βοηθήσετε την Πιερία;

Η Πιερία όπως και η ελληνική επαρχία γενικότερα, είναι παραμελημένη από το βαθύ κράτος των Αθηνών. Ευτυχώς, δίνει τον αγώνα της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να επιβιώσει. Πείτε εσείς ποιος κυβερνητικός βουλευτής έχει βάλει την υπογραφή του σε ένα μεγάλο έργο υποδομής και ανάπτυξης για την Πιερία. Κανείς! Τελευταίο έργο στο νομό, ήταν το Νοσοκομείο Κατερίνης από το 2004, πριν 2 δεκαετίες !
Καθημερινά γίνομαι αποδέκτης των προβλημάτων από άκρη σε άκρη στην Πιερία. Δεν είναι δυνατόν να απαριθμήσω σε μια συνέντευξη όλα τα προβλήματα της Πιερίας. Το γεγονός ότι η Πιερία είναι ο 7ος πιο φτωχός νομός της Ελλάδας, καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει. Αυτά τα άλυτα προβλήματα και το «φτιάνει πια» στέλνουν μήνυμα νίκης και από την Πιερία.
Την αδικία δεν την ανέχεται ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός, ούτε ο κεντρώος. Η Ελλάδα αυτή μας πληγώνει όλους. Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Ο λαός πλέον στρέφεται πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ . Είναι η μόνη ελπίδα που του έχει απομείνει. Κι αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς. Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ γι’ αυτό.
 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9 : Σε ποιους τομείς χρειάζεται η στήριξη, οι υποδομές για την επανεκκίνηση του νομού μας;

Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας: ο τουρισμός και η γεωργοκτηνοτροφία. Πάνω σε αυτούς τους πυλώνες στηρίζονται δεκάδες επαγγέλματα, δεκάδες καλλιέργειες, δεκάδες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, πρόοδος και ευημερία. Σε ένα νομό μάλιστα, πρώτος για τους τουρίστες που μπαίνουν από τα Βαλκάνια στη θάλασσα, σε κομβικό σημείο στην εθνική οδό, κοντά στη Θεσσαλονίκη, δίπλα από τα μεγάλα λιμάνια και το αεροδρόμιο, σε ένα νομό με το πιο γνωστό Brand name παγκοσμίως τον Όλυμπο, 75 χλμ ακτές, τα Πιέρια όρη, την ιστορία από την αρχαιότητα ως τα σήμερα, με πλήθος μνημείων, με εύφορη πεδιάδα και καλλιέργειες.
Ποιος άλλος νομός στην Ελλάδα έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι τόσο πίσω και τόσο φτωχός;
Εδώ θέλω να υπογραμμίσω, ότι ως σύμβουλος ΕΣΠΑ και σύμβουλος επιχειρήσεων γνωρίζω πολλούς ιδιώτες που κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν, να χτίσουν ή να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και να καμαρώνουμε πραγματικά για ότι πέτυχαν. Αυτό ανήκει όμως στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία. Και μπράβο τους που στηρίζουν το Νομό μας. Ασχολούμαι είκοσι και πλέον χρόνια με τις επιδοτήσεις ΕΣΠΑ και γνωρίζω πολύ καλά όλα τα σχετικά επενδυτικά προγράμματα που άλλες φορές βοήθησαν το Νομό μας και άλλες φορές τον απέκλισαν.
Αυτό που γίνεται με τους ιδιώτες, πρέπει να το δούμε συνολικά σε βάθος χρόνο, να δούμε τι μέλλει γενέσθαι, να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ώστε η πρόοδος και η ευημερία να μην είναι όνειρο απατηλό, αλλά μια πραγματικότητα που θα ωθήσει τον τόπο μας, στην ανάπτυξη, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, θα ανεβεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, θα κρατήσει τη νεολαία στον τόπο της.
Τι έγινε τόσα χρόνια; Απολύτως τίποτα. Είναι αυτό που λείπει από το Νομό μας. Το όραμα και ο σχεδιασμός.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Το ρώτησα στην αρχή, το ξαναρωτάω αλλά θα ήθελα μια ποιο προσωπική απάντηση: ποιοι λόγοι σας οδήγησαν κ. Γκούνα να διεκδικήσετε μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στην Πιερία;

Με ρώτησαν και οι φοιτητές μου στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, για ποιο λόγο είμαι υποψήφιος βουλευτής. Τι με οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσω μια θέση στην ελληνική βουλή.
Με αιφνιδίασαν με το ενδιαφέρον τους αυτό, -η νέα γενιά στρέφεται προς την πολιτική και διεκδικεί-, αλλά η απάντηση ήταν πολύ εύκολη και αυθόρμητη:
Πρώτον, γιατί θέλω και μπορώ να προσφέρω στον τόπο που αγαπώ, με έργα ουσίας και όχι βιτρίνας και δεύτερον, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα, σε όποιον θέλει να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανασύνταξης και ανάταξης της χώρας. Είναι ώρα ευθύνης. Νοιώθω βαθιά μέσα μου αυτό ακριβώς που λέει ο Καζαντζάκης: «να αγαπάς την ευθύνη».
Έρχεται η στιγμή που νοιώθεις έτοιμος να κάνεις το μεγάλο βήμα. Να μπεις μπροστά. Να προσφέρεις. Για μένα τώρα είναι η ώρα.
Γιατί η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές και πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, όσο μπορούμε, από όποιο μετερίζι μπορούμε και όπως μπορούμε.
Σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει.
Όλοι μαζί, με νέες ιδέες θα φέρουμε την πολιτική αλλαγή, για να αλλάξουμε το κατεστημένο που επιμένει όχι μόνο να μας πληγώνει αλλά και να διαιωνίζει καταστάσεις με τραγικά αποτελέσματα.
Ας τελειώσει ο κύριος Μητσοτάκης τα επικοινωνιακά παιχνίδια – όπως παραβλέπει την ονομασία των διαφόρων «κουπονιών» καθώς τα έχει ονομάσει PASS- και ας ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας μας και της καθημερινότητας των πολιτών.

-Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Γκούνα.