20.4.23

«Το βραχιόλι της φωτιάς». 80 φωτογραφίες από την εκδήλωση

Στο πολιτιστικό κέντρο της Π. Ε. Πιερίας «Μακεδονία» στην ΚΑΡΙΤΣΑ, παρουσίασαν το απόγευμα της Τετάρτης 19 Απριλίου το μυθιστόρημα της Βεατρίκης Σαϊας – Μαγρίζου «Το βραχιόλι της φωτιάς», το ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΙΟΥ σε συνεργασία με το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ. 
Την εκδήλωση συντόνιζε η κυρία Σμαρώ Αγαθόγλου, η οποία στην εισαγωγή της ανέφερε:
"Κυρίες και Κύριοι, Χριστός Ανέστη και Χρόνια σας Πολλά
Εκ μέρους του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και του Εκδοτικού Οίκου Καστανιώτη, σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση, η οποία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου της Βεατρίκης Σαίας - Μαγρίζου « Το Βραχιόλι της Φωτιάς».
Έχουμε τη χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε απόψε στην Πιερία και συγκεκριμένα στο δήμο Δίου Ολύμπου, την ίδια τη συγγραφέα του βιβλίου, ενός βιβλίου που αναφέρεται στο δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα. Της οικογένειας της ίδιας της συγγραφέα.
«Το βραχιόλι της φωτιάς», όπως θα γνωρίζετε όλοι σας, μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από την ΕΡΤ, μέσα από οχτώ συγκλονιστικά επεισόδια, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιώργου Γκικαπέππα και την ευαίσθητη ματιά των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου".

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος στο χαιρετισμό του ανέφερε: 
"Δεν είναι μόνο η λογοτεχνική και καλλιτεχνική αξία του βιβλίου που μας οδήγησε στην πρόσκληση της συγγραφέα στην Πιερία. Είναι και άλλοι δύο λόγοι εξίσου σημαντικοί, που προέκυψαν από την συνεργασία που ανέπτυξε το Φεστιβάλ Ολύμπου με την πρεσβεία του Ισραήλ και την Εβραϊκή κοινότητα Λάρισας ,στα πλαίσια του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου ,που είχε ως τιμώμενη χώρα το Ισραήλ.
Ο πρώτος να αποτίσουμε φόρο τιμής στα εκατομμύρια των Εβραίων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και να δηλώσουμε ΠΟΤΕ ΠΙΑ από ανθρώπους σε ανθρώπους τέτοια θηριωδία,
Ο δεύτερος να τιμήσουμε μια εξέχουσα προσωπικότητα της εβραϊκής κοινότητας Λάρισας, που στάθηκε δίπλα μας σε όλη την εκτέλεση του προγράμματος της τιμώμενης χώρας του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου και συγκεκριμένα
-οργάνωσε την θερμή υποδοχή της αντιπροσωπείας του Φεστιβάλ Ολύμπου από την πολύ ζωντανή κοινωνικά ,πολιτιστικά και οικονομικά εβραϊκή κοινότητα Λάρισας .

-συμμετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος του 48ου φεστιβάλ ,στην κατάμεστη αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας με την παρουσία
μελών των εβραϊκών κοινοτήτων Λάρισας και Βόλου καθώς και επίλεκτων μελών της Λαρισινής κοινωνίας .

-παρουσίασε το έργο της ΛΕ ΧΑΙΜ -ΣΤΗ ΖΩΉ στο Φεστιβάλ Ολύμπου, με την σκηνοθετική φροντίδα του Γιώργου. Χανδόλια

-το τελευταίο δεν το ξέχασε , το αναγράφει στο εξώφυλλο του βιβλίου της και έτσι το Φεστιβάλ Ολύμπου θα ταξιδεύει μαζί του.

Γνωρίζαμε την πολυγραφική ικανότητα της κ. Μαγρίζου, αλλά με «το Βραχιόλι της φωτιάς» διατάραξε τα λιμνάζοντα νερά της αναίσθητης στάσης των κρατούντων μπροστά στην ιστορία και ευαισθητοποίησε συγχρόνως εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο για τα ιδανικά της ειρήνης και της ελευθερίας.
Για όλα αυτά θα μιλήσουν, θα απαγγείλουν και θα τραγουδήσουν απόψε, με αφορμή το Βραχιόλι της φωτιάς, εκλεκτοί προσκεκλημένοι αλλά το σπουδαιότερο, έχουμε τη χαρά και τη συγκίνηση να ακούσουμε την ίδια τη συγγραφέα.
Έτσι λοιπόν οι γνωστοί Κατερινιώτες συγγραφείς, Φάνυ Κουντουριανού και Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, οι ηθοποιοί Κώστας Μυστακίδης και Γιώργος Χανδόλιας, η δικηγόρος Μελίνα Παπαδοπούλου και οι μουσικοί Κατερίνα Ελενίδου και Ιωάννα Ηλιάδου, επωμίζονται την ευθύνη να μας αναδείξουν τα σημαντικά σημεία του βιβλίου καθώς και τα μηνύματα που αναδεικνύονται μέσα από αυτό".

Η βραδιά έκλεισε με σεφαραδίτικα τραγούδια.