16.3.23

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΧΛΙΒΑΝΗ: "Εχουμε και λέμε σε έναν μινι απολογισμό μεσούντος του Μάρτη...

Εχουμε και λέμε σε εναν μινι απολογισμό μεσούντος του Μάρτη:
1. Τραγωδία Τεμπών. Φταίει η κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις, το κράτος (που ταυτίζεται, κατα κανόνα, με την εκάστοτε κυβέρνηση), οι πελατειακές σχεσεις (άρα εμείς και οι κυβερνώντες και ως εκ τούτου ...το κράτος), ο σταθμαρχης, ο επιθεωρητής των σιδηροδρόμων...φταίει το κρασι.
Βουτυρο στο ψωμί ορισμένων "ακατάσχετων" ποιητών και διαρροϊκών δημοσιολόγων.
Ναι. Φταίνε οι κυβερνώντες. Όλοι. Γνωστό και αναντίρρητο. Διεφθαρμενοι και εξουσιομανείς. Φταίνε οι δημοσιογράφοι - σφουγγοκωλάριοι. Φταιει ο σταθμαρχης -- κατ' εικόνα και ομοίωση του νεοελληνα σταρχιδιστή, βολεμένου, ανάξιου, που μόνον απαιτεί γιατί νομιζει πως ο κόσμος του χρωστάει. (Ναι, ναι, αυτού που κρίνει ξεδιαντροπα και εχει χρησιμοποιησει καθε δυνατό μεσο για τα πάντα. Από τη μετάθεση του γιόκα του στρατιώτη στο 404, τον διορισμό της κοράκλας του στο δημόσιο, μέχρι... την επιμηκυνση του πέους του).
Φταίμε ΟΛΟΙ, όχι ισόποσα. (Όχι, φίλε μου, το "σύστημα" δεν σου δίνει άλλοθι. Μικροαστούλης είσαι που θα ήθελες να ήσουν μεγαλοαστός με 4Χ4)

2. Το ΚΚΕ μιλαει για συγκάλυψη στο θεμα των Τεμπών. Το ΚΚΕ μιλάει για συγκάλυψη ευθυνών. Το ΚΚΕ μιλάει για συγκαλυψεις.
(Μερες 1986--Τσέρνομπιλ)

3. Ποιος θα παρηγορήσει τους συγγενείς των θυμάτων των τεμπών; Κανείς. Ούτε εγώ, ούτε εσεις. Ούτε η κυβερνηση. Πολυ περισσότερο ο Αγελάκας.

4. Όχι δεν μετέφερε όπλα το εμπορικό τρένο. Ούτε ουράνιο, ούτε αγιο μύρο, ούτε την κάρα του αγιου Νικολάου. Η εκρηξη που προκληθηκε ήταν φυσιολογική. Μίλησαν ειδικοί. Α...ξέρω είναι κι αυτοί σιωνιστές, μασόνοι και ντονμέδες Παοκτσήδες.

5. Οχι, δεν είναι μπράβοι της νύχτας κε Βαρουφάκη αυτοί που σας προπηλάκισαν. Είναι αντιεξουσιαστές (και) 17χρόνοι. Ταυτοποιηθηκαν και βάλατε σιγαστήρα. (Ακόμα μιλάτε για προβοκάτορες; ή πρεπει να αλλαξετε το νούμερο σας στην επιθεώρηση ή εστιατόριο.)

6. Ο νεοπουριτανισμός της πολιτικής ορθότητας στη λογοτεχνία δεν θα περάσει. Ξαναγραψτε την από την αρχή, αν θέλετε. Εμείς, θα εχουμε την πεζογραφία των συγγραφέων της, την ποίηση των ποιητών της. Τη Λογοτεχνία όπως γράφτηκε.

7. Οι εκδότες (όπως και πολλοί άλλοι --αλλά αυτό είναι υποκειμενικό) δεν εχουν θέση στις κριτικές επιτροπές λογοτεχνικών βραβείων --αυτό είναι αντιδεοντολογικό και ως εκ τούτου αντικειμενικό. (Μα θα μου πειτε η λογοτεχνία είναι υποκειμενική και θα αλλάξετε πλευρό).

8. Οι (4 ή 5) ποιητες-υποψήφιοι για το κρατικό βραβείο ποίησης, γνώμη μου είναι ότι πρεπει να αποχωρήσουν της διαδικασίας. Για να μαθουν οι της κριτικής επιτροπής, να μην ξεπετάνε την υποχρεωσή τους και να διαβάζουν μόνο 5-6 βιβλία ποίησης τον χρόνο. Απαξιώστε τους, όπως έκαναν κι εκείνοι με την Ποίηση.

9. Για 23η φορά συνόδεψα πενθήμερη. Θα ξανασυνοδέψω. Με φόβο και με πάθος. Γιατί σχολείο δεν είναι μονο το μαθημα ουτε οι εξετάσεις. Γιατί το σχολειο δεν είναι μόνο ό, τι διαχειριζόμαστε κανονιστικά. Ναι, είναι μεγάλη η ευθύνη. Όχι μεγαλύτερη του σταθμαρχη της Λάρισας, πάντως.

10. Βαρύς μήνας ο Μάρτης. 
Κουράστηκα, κιόλας.

*** Ανάρτηση της σπουδαίας ποιήτριας Αγγελικής Πεχλιβάνη