16.3.23

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2023

Το ταλέντο του ποιητή είναι η ικανότητα να εκφράζει τις σκέψεις του μεταφορικά και με χάρη. Θαυμάζουμε την ικανότητα των  ποιητών, απολαμβάνουμε τη δημιουργικότητά τους. Υπάρχει επίσης μια αξέχαστη ημερομηνία - Ημέρα Ποίησης. Ας μιλήσουμε για τις παραδόσεις και την ιστορία το 2023

«Από όλες τις τέχνες, η ποίηση κατέχει την πρώτη θέση», έγραψε ο Καντ. 
Η ποίηση είναι διαχρονική και εδαφική, διεισδύει στις καρδιές των ανθρώπων και αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές, προσελκύει τα συναισθήματά μας. 
«Η ποίηση είναι μια απόδειξη της οικουμενικότητας του ανθρώπου πέρα ​​από τα μυριάδες μέσα που χρησιμοποιούνται για να την περιγράψουν», έγραψε η Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO.

ΠΟΤΕ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ;

Η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης είναι καθορισμένη: κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Μαρτίου 21.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Το 1938, η Tessa Sweezy Webb, Αμερικανίδα ποιήτρια, ανέλαβε την πρωτοβουλία να καθιερώσει την Ημέρα Ποίησης. Αρχικά γιορταζόταν στην πολιτεία του Οχάιο και η ημερομηνία έπεσε στις 15 Οκτωβρίου, τα γενέθλια του Βιργίλιου, του αρχαίου Ρωμαίου ποιητή. Μέχρι το 1951, είχε γίνει Εθνική Ημέρα Ποίησης, αναγνωρίστηκε από τις 38 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού και στη συνέχεια έγινε παγκόσμια.

Το θέμα του εορτασμού εξετάστηκε από την UNESCO. Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στον ρόλο της ποίησης στη διατήρηση της γλωσσικής ποικιλομορφίας, στη διατήρηση των γλωσσών που απειλούνται με εξαφάνιση και στην προσέγγιση ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών. Η νέα ημερομηνία, που εγκρίθηκε το 1999 στην 30η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, ήταν η 21η Μαρτίου.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Την ημέρα αυτή, βιβλιοθήκες, λογοτεχνικά μουσεία, ποιητικοί σύλλογοι, θέατρα ανοίγουν τις πόρτες τους και πραγματοποιούν διάφορες εκδηλώσεις. Διοργανώνουν ποιητικές συναυλίες όπου παίζουν σύγχρονοι συγγραφείς, φεστιβάλ, διαγωνισμοί, φόρουμ, μαραθώνιους όπου ο καθένας μπορεί να διαβάσει ποιήματα διάσημων ποιητών. Συχνά, οι παρουσιάσεις των ποιητικών συλλογών χρονομετρούνται ώστε να συμπίπτουν με αυτήν την ημερομηνία.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ
Εάν υπολογίσετε εκ νέου την αμοιβή του AS Pushkin, την οποία έλαβε για όλα τα έργα του, για σύγχρονα ρούβλια, θα ανέλθει σε 23 εκατομμύρια ρούβλια.
Ο Thomas Lermont (Thomas the Rhymer) είναι ένας βάρδος που έζησε στη Σκωτία τον 1613ο αιώνα. Είναι επίσης πρόγονος δύο διάσημων ποιητών: του George Byron και του M.Yu. Λέρμοντοφ. Ένας πρόγονος του πρώτου, ο Gordon Byron QC, ο οποίος έζησε τον XNUMXο αιώνα, ήταν παντρεμένος με τη Margaret Learmonth. 
Στο XNUMX, ο αιχμάλωτος υπολοχαγός της πολωνικής υπηρεσίας Georg (George) Lermont μετατράπηκε στην Ορθοδοξία, εισήλθε στην υπηρεσία του Τσάρου Mikhail Fedorovich και έγινε, με το όνομα Yuri Andreevich, ο πρόγονος της ευγενούς οικογένειας Lermontov.

Το διάσημο ποίημα του AS Pushkin «Θυμάμαι μια υπέροχη στιγμή…» είναι αφιερωμένο στην Anna Kern. Στη συνέχεια, η συνθέτρια Glinka το μελοποίησε και αφιέρωσε το ειδύλλιο στην κόρη της, Ekaterina Kern.

Ο G. Derzhavin είναι ο συγγραφέας του ποιήματος με τον μακρύτερο τίτλο: «Ευχή για τον χειμώνα της χάρης του σε έναν υποβιβασμένο απόστρατο λοχία, έναν αντιγραφέα της ευγενούς ντουμάς, έναν αρχειοφύλακα χωρίς αρχείο, έναν διαχειριστή χωρίς κτήμα και έναν ποιητή χωρίς γεύση."

Τα πιο αρχαία ποιήματα γράφτηκαν τον XNUMXο αιώνα π.Χ. από την ιέρεια και πριγκίπισσα En-hedu-ana, την κόρη του Sargon, του ιδρυτή του ακκαδικού βασιλείου.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΗΤΕΣ


  • Τραγούδα ένα τραγούδι, ποιητή…, 1971 (ταινία για τον ποιητή S. Yesenin).
  • The Last Road, 1986 (ταινία για την τελευταία μονομαχία του AS Pushkin).
  • Αγάπη και αλήθεια του Φιοντόρ Τιύτσεφ, 2003.
  • Golden head on the chopping block, 2004 (ταινία αφιερωμένη στον S. Yesenin).
  • Yesenin, 2005 (τηλεοπτική σειρά).
  • Πούσκιν. Τελευταία μονομαχία, 2006.
  • One love of my soul, 2007 (μια σειρά αφιερωμένη στη σχέση μεταξύ του AS Pushkin και του MN Raevskaya (Volkonskaya)).
  • Το φεγγάρι στο ζενίθ του, 2007 (τηλεοπτική σειρά για τη ζωή της Άννας Αχμάτοβα).
  • Ένα και μισό δωμάτιο, ή ένα συναισθηματικό ταξίδι στη μητέρα πατρίδα, 2008 (ταινία για τον I. Brodsky).
  • Βισότσκι. Σας ευχαριστώ που είστε ζωντανοί, 2011.
  • Mirrors, 2013 (ταινία για τη Marina Tsvetaeva).
  • Μαγιακόφσκι. Διήμερο, 2013 (τηλεοπτική σειρά).
  • Lermontov, 2014.
  • Mysterious Passion, 2016, (μια σειρά για συγγραφείς της δεκαετίας του εξήντα, συμπεριλαμβανομένων των ποιητών Robert Rozhdestvensky, Evgeny Yevtushenko, Andrey Voznesensky, Bulat Okudzhava, Bella Akhmadulina, Vladimir Vysotsky).
  • Tom and Viv, 1994, (ταινία για τη ζωή του Αμερικανού ποιητή Thomas Stearns Eliot και της πρώτης του συζύγου, Vivienne Hay-Wood).
  • Total Eclipse, 1995 (ταινία για τους Γάλλους ποιητές Arthur Rimbaud και Paul Verlaine).
  • Απαγορευμένη αγάπη, 2008 (ταινία για τον Ουαλό ποιητή Dylan Thomas).
  • Bright Star, 2009 (ταινία για τη ζωή του ποιητή John Keats).
  • Howl, 2010 (ταινία για τη ζωή του ποιητή Άλεν Γκίνσμπεργκ).
  • The Color of Time, 2012 (ταινία για τον Charles Kenneth Williams).



https://el.healthy-food-near-me.com/