9.3.23

Η «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» με τον Γιώργο Κιμούλη στην Κατερίνη. Θερμό χειροκρότημα για μια -ακόμη- σπουδαία παράσταση με πολλά μηνύματα και ...απαντήσεις-30 ΦΩΤΟ

Θερμό χειροκρότημα επιφύλασσε το θεατρόφιλο κοινό της Κατερίνης στο Γιώργο Κιμούλη, για τη "Συνάντηση", το έργο του Belber με το οποίο περιοδεύει ανά την Ελλάδα. 
Η «Συνάντηση» είναι μια κλασσική τραγωδία. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα στον χώρο του Τobi (Γιώργος Κιμούλης). Μέσα στον χώρο, ενός ηλικιωμένου τέως διάσημου χορογράφου, ο οποίος έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση και τώρα ζει εντελώς μοναχικά. Δέχεται στον χώρο του, την επίσκεψη ενός ζευγαριού της Lisa και του Mike (Άννα Μονογιού, Στάθης Παναγιωτίδης) που του ζητά μία συνέντευξη για το πώς λειτουργούσε ο καλλιτεχνικός χώρος στη δική του εποχή. Καθώς όμως εξελίσσεται η «συνέντευξη» αυτή, ο μοναχικός χορογράφος αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος μ’ ένα μεγάλο θαμμένο μυστικό του παρελθόντος του. Με διεισδυτικό χιούμορ και κοφτούς διαλόγους, ο Belber-εκπληκτικός τεχνίτης της γλώσσας- μάς βάζει στον κόσμο των τριών πρωταγωνιστών που κάνουν τα πάντα για να προασπίσουν τις προκαταλήψεις τους. Μια πικρή κωμωδία για τις επιλογές του παρελθόντος, για την απατηλή λάμψη της δικαίωσης και το μάταιο κυνήγι της αναγνώρισης, της ανάληψης ευθύνης και της αποδοχής που πνίγει τις ανθρώπινες σχέσεις.Φράση που έμεινε από το έργο "κανενός το παρελθόν δεν μπορεί διαγραφεί, υπενθυμίζοντας τη φράση του Σέξπιρ στην “Τρικυμία”: “Το παρελθόν είναι πρόλογος”». Η "Συνάντηση" εμμέσως πλην σαφώς έδινε στο κοινό απαντήσεις, (στις περιπέτειες του ηθοποιού) που χειροκροτήθηκε πολλές φορές στη διάρκεια της παράστασης: «Αν έχεις τόση έπαρση, θα την πληρώσεις», λέει κάποια στιγμή ο ομοφυλόφιλος ήρωας ενώ ο συμπρωταγωνιστής του, τονίζει πως «μ’ αρέσει να θυμίζω στους ανθρώπους τις συνέπειες των πράξεών τους».
Την ίδια στιγμή ο ήρωας του έργου καταγγέλλει ότι «είναι κατάπτυστο να χρησιμοποιείς το σεξ ως επίδειξη εξουσίας», βλέπει ως μοναδικές αρχές άξιες αναφοράς, «αφοσίωση και αυταπάρνηση», και απαντά ο ίδιος στο παρελθόν του λέγοντας πως «το παρελθόν δεν διορθώνεται, αν και κάποιοι αντιλαμβάνονται το παρόν ως συνεργείο του μέλλοντος»...

Όπως έγραψε στην κριτική του ο Ευθύμιος Ιωαννίδης στο https://thessculture.gr : 
"H “Συνάντηση” είναι έργο που αποδεικνύει πως ένα πλέγμα συνηθειών και υποχρεώσεων, με τη συνοδή προσπάθεια του ανθρώπου να ζήσει όπως οι άλλοι απαιτούν από αυτόν εντός μιας κοινωνία που εγκλωβίζει καταρχήν τα μέλη της σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία, συχνά αλλοτριώνουν τον άνθρωπο και τον απομακρύνουν από καθετί που εκείνος επιθυμεί για τη ζωή του, υπενθυμίζοντας έντονα το ποίημα του σπουδαίου ποιητή:
Κωνσταντίνος Καβάφης «Τα Παράθυρα»
Σ’ αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ
μέρες βαρυές, επάνω κάτω τριγυρνώ
για νά ‘βρω τα παράθυρα.— Όταν ανοίξει
ένα παράθυρο θά ‘ναι παρηγορία.—
Μα τα παράθυρα δεν βρίσκονται, ή δεν μπορώ
να τά ‘βρω. Και καλλίτερα ίσως να μην τα βρω.
Ίσως το φως θά ‘ναι μια νέα τυραννία.
Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει."

 






    


















  









 




Οι συντελεστές 

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Άννα Μονογιού, Στάθης Παναγιωτίδης
 Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης 
Σκηνικά – Κουστούμια : Σοφία Νικολαΐδη 
Μουσική: Διονύσης Τσάκνης 
Φωτισμοί: Θύμιος Γουδέλης
 Παραγωγή: Πόλις Πολιτισμού 
Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση