9.2.23

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης για τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Οι δράσεις και εκδηλώσεις που συνοδεύουν τον εορτασμό στοχεύουν στην ανάδειξη του πλούτου και της διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας, καθώς και του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε ανά τους αιώνες μέσω της οικουμενικής συνεισφοράς της στον ευρωπαϊκό και ευρύτερα τον παγκόσμιο πολιτισμό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.


Μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου στη ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στις 5-2-2023:

"Πρέπει να βρούμε κίνητρα για τη φιλαναγνωσία. Ας αρχίσουμε από το πιο εύκολο: να δίνουμε, να δωρίζουμε σε ένα παιδί βιβλία και όχι μόνο iphone, tablet και lap top, να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την απόλαυση της ανάγνωσης, να τροφοδοτήσουμε τη φαντασία των μαθητών, να καλλιεργήσουμε την κριτική σκέψη και την αισθητική τους αντίληψη. Και όχι μόνο των παιδιών αλλά και των φίλων μας.
ΕΙΤΕ έχει πολλές σελίδες, είτε λίγες, το βιβλίο μπορεί να αλλάξει "σελίδα" στη ζωή μας,
να αναδείξει την απόλαυση της ανάγνωσης, να τροφοδοτήσει τη φαντασία των μαθητών, να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη και την αισθητική αντίληψη.
Αναρωτιέμαι επίσης, 
πως μπορούμε να περιφρονούμε τη γλώσσα μας, την Ελληνική γλώσσα, 
«όπου άλλο πράγμα είναι
η αγάπη κι άλλο ο έρωτας,
άλλο η επιθυμία άλλο η λαχτάρα,
άλλο η πίκρα άλλο το μαράζι,
άλλο τα σπλάχνα κι άλλο τα σωθικά», όπως είπε ο Ελύτης;"