9.2.23

Η χρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων και των τεχνών, σε ενημερωτική εσπερίδα στην Κατερίνη.ΦΩΤΟ

Οι δυνατότητες χρηματοδότησης δημιουργικών δράσεων σε όλο το φάσμα των καλών τεχνών έγιναν σαφέστατα γνωστές στην πολύ επιτυχημένη εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην ΕΚΑΒΗ, με εισηγητή τον νομικό και υπεύθυνο χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.), Ραφαήλ Μετενίδη...Η ενημερωτική πρωτοβουλία έδωσε την ευκαιρία αλλά και τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και συλλογικούς φορείς να πληροφορηθούν για τις Πολιτιστικές Επιχορηγήσεις δράσεων σύγχρονου πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού, που δραστηριοποιείται σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμικού προϊόντος, όπως θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, χορός, φωτογραφία, ζωγραφική, συγγραφή κειμένων και ποιητικού λόγου, οργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων και γενικά ότι σχετίζεται με τις καλές τέχνες και τα γράμματα.
Η εσπερίδα ανοικτή σε όλους, με την ονομασία Art Innovation Lab προσέλκυσε τον ενδιαφέρον των ανθρώπων του πολιτισμού και ο Ραφαήλ Μετενίδης, επισήμανε ότι: «Η μεγαλύτερη δυσκολία στην υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων έγκειται στην χρηματοδότηση τους. Για τον λόγο αυτό η ανάγκη αξιοποίησης των Πολιτιστικών Επιχορηγήσεων δράσεων σύγχρονου πολιτισμού είναι επιτακτική". Ανέλυσε το τοπίο που υπάρχει στον τομέα αυτό, καθώς και τις ενέργειες των φορέων που παρουσιάζουν πολιτιστικό έργο και δράσεις...»
Ο κ. Μετενίδης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελευσίνας που είναι φέτος μία από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αυτές με οργάνωση, σχέδιο και όραμα ενώ έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση όλων για περαιτέρω ενημέρωση.
Γεγονός είναι ότι το οργανωτικό πλαίσιο και η ετοιμασία ολοκληρωμένων προτάσεων για δράσεις σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις-δράσεις, τίθεται για πρώτη φορά στην Κατερίνη, κάτω από επιστημονική καθοδήγηση, εν προκειμένω της Art Innovation Lab, η οποία μπορεί να επιφέρει καρπούς. Ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική εσπερίδα που θέτει την πολιτιστική δημιουργία μπροστά σε νέες προοπτικές.