17.2.23

Θρήνος... Πέθανε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Ο πρώτος Εβραίος που εξελέγη δήμαρχος

Στην ανακοίνωση, γινόταν λόγος για «απρόβλεπτο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού».
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Μωυσής Ελισάφ δήμαρχος Ιωαννίνων κι ύστερα από σύντομη μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Ο Δήμος Ιωαννίνων είχε γνωστοποιήσει πως ο δήμαρχος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν εγνωσμένου κύρους καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του πανεπιστημνιακού νοσοκομείου της πόλης.

Υπήρξε για 17 χρόνια πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, μέλος του ΔΣ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, ενώ διετέλεσε επί διετία και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Ήταν ο πρώτος Εβραίος που εξελέγη δήμαρχος και όταν ρωτήθηκε σχετικά, το 2019, απάντησε: «Η Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων έχει μακρά διαδρομή, διαδρομή αιώνων, με το δικό της αποτύπωμα στην ιστορία της πόλης. Σήμερα τα μέλη της δεν ξεπερνούν τα πενήντα. Είμαι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος της χώρας, αλλά είμαι Γιαννιώτης δήμαρχος».

Ο Μωυσής Ελισάφ άφησε έντονο αποτύπωμα στην ιατρική, στην τοπική αυτοδιοίκηση και διακρίθηκε για την επιστημοσύνη, το ήθος και την συνέπεια λόγων και έργων.