17.1.23

ΤΟ ΒΗΜΑ : Κραχ σε υγεία και νοσοκομεία

Σε ασφυκτικές συνθήκες λειτουργούν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής – και όχι μόνον – εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων. Τα ράντζα (που δεν έφυγαν ποτέ), οι αναμονές στις εφημερίες και στις λίστες χειρουργείων και τα κενά σε προσωπικό καθιστούν κάθε άλλο παρά… βελούδινη τη μετάβαση του ΕΣΥ στη μετα-πανδημική εποχή, την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να δώσει λύσεις στα «ανοιχτά μέτωπα».

Παράλληλα, ένα κύμα ματαίωσης φαίνεται να σηκώνεται δυναμικά στη δεξαμενή των νοσοκομειακών γιατρών. Περιγράφουν μια αδιέξοδη εργασιακή συνθήκη καθώς αναγκάζονται να υπερβάλλουν των δυνατοτήτων τους κρατώντας όρθιο ένα θνησιγενές σύστημα.
Οι παραιτήσεις και τα χειρουργεία

Η κλιμακούμενη τάση παραιτήσεων αναδεικνύει το αδιέξοδο που βιώνουν αρκετοί νοσοκομειακοί γιατροί. Οπως σημειώνει στο «Βήμα» ο νευροχειρουργός και γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, εντός του περασμένου έτους καταγράφτηκαν συνολικά 350 παραιτήσεις ενώ στον αριθμό αυτόν θα πρέπει να συνυπολογιστούν και ισάριθμες συνταξιοδοτήσεις. «Οι προσλήψεις από την άλλη που έχουν ολοκληρωθεί εκτιμώνται περί τις 400» προσθέτει με νόημα.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ