7.12.22

Ο Κατερινιώτης ζωγράφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΟΚΑΣ στη Βέρνη. «Ένας Έλληνας ζωγράφος, δύο εποχές». Αποκλειστικές φωτογραφίες

Ο καταξιωμένος ζωγράφος Γιώργος Τζιόκας βρίσκεται στη Βέρνη καθώς στις 30 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε στην πρεσβευτική κατοικία η έκθεση ζωγραφικής του με θέμα «Ένας Έλληνας ζωγράφος, δύο εποχές», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής της ελληνικής πρεσβείας στην Ελβετία στις 16 ημέρες ακτιβισμού (25/11-10/12) για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Με την ευκαιρία αυτή το κτίριο της κατοικίας φωτίστηκε σε πορτοκαλί χρώμα. Το άνοιγμα της έκθεσης χαιρέτισε η Πρέσβης κα Αικ. Ξαγοράρη ενώ ο ζωγράφος αναφέρθηκε στο έργο του, από το ξεκίνημα του το 1969 μέχρι την τελευταία,πριν την πανδημία, εκθεσή του στην Αθήνα το 2018.

Ο Γιώργος Τζιόκας, στα έργα του της περιόδου της δεκαετίας του ‘70 εμπνεύστηκε από το μουσικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι «το χαμόγελο της Τζιοκόντα», ενώ αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και μέσα από την προσωπική φιλία του με τον νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη εμπνεύστηκε την σειρά έργων του «Άξιον εστί». Τα έργα του ζωγράφου έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα καθώς και στη Ζυρίχη, στο Ίνσμπρουκ, στο Λονδίνο και στη Βέρνη. Έργα του Γιώργου Τζιόκα βρίσκονται στο Μουσείο Βορρέ στην Αθήνα και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Στα εγκαίνια της έκθεσης στη Βέρνη παρέστησαν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων και οργανώσεων και πολλοί φιλότεχνοι Ελβετοί.