20.12.22

Η Λόρα Ρεπσένκο για το 16ο Χειμωνιάτικο Ενιπέα, τη νέα διαδρομή, τα highlights στη νέα σχεδίαση!ΦΩΤΟ

Η Λόρα Ρεπσένκο έχει γράψει τη δική της σημαντική ιστορία όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο στη χώρα μας, ενώ συμμετέχει πλέον ενεργά στη διοργάνωση του Olympus Marathon ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής. Στην συζήτηση μας επίκεντρο είναι ο επερχόμενος 16ος Χειμωνιάτικος Ενιπέας, με τις αλλαγές που έγιναν και τον καθιστούν σαφώς πιο δύσκολο αλλά μάλλον και πιο συναρπαστικό, με ένα καινούργιο μονοπάτι να έχει ενταχτεί στη διαδρομή!

[Advendure]: Πριν μιλήσουμε για τον φετινό 16ο Χειμωνιάτικο Ενιπέα, θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε που σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο, αν θα ξεκινήσεις και πάλι την αγωνιστική σου συμμετοχή σε αγώνες ορεινού τρεξίματος ή το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει για σένα και ποια η σχέση σου με την διοργάνωση;

[Λόρα Ρεπτσένκο]: Τα τελευταία 4 χρόνια έχω κάνει αποχή από τη συμμετοχή στους αγώνες ορεινού τρεξίματος, εφόσον μετά από αρκετά χρόνια έντονων προπονήσεων το σώμα έδωσε σοβαρά σημάδια κούρασης και δεν είχα άλλη επιλογή από το να το ακούσω και να ξεκουραστώ. Παρόλο που τελευταία δεν παίρνω μέρος σε αγώνες ως αθλήτρια, συμμετέχω πλέον ενεργά στη διοργάνωση του Olympus Marathon ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, και πιο συγκεκριμένα είμαι υπεύθυνη για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την επικοινωνία με τους αθλητές και το συνολικό συντονισμό της διοργάνωσης.
Αυτή την περίοδο κάνω πολύ light προπονήσεις, τρέξιμο, ποδήλατο, ορειβασία. Βέβαια θέλω να επιστρέψω στους αγώνες και να σταθώ στην εκκίνηση ενός αγώνα ultra μελλοντικά, αλλά δεν θα βιαστώ ακόμα.

[Advendure]: Πληροφορούμαστε για αλλαγές στα οργανωτικά του Olympus Marathon και κατά συνέπεια και του επερχόμενου Χειμωνιάτικου Ενιπέα. Θα μπορούσες να μας δώσεις κάποιες λεπτομέρειες;

[Λόρα Ρεπτσένκο]: Από το 2015 η διοργάνωση του ΟΜ είχε συνεργασία με το κατάστημα Runner Store, στη διάρκεια της οποίας έγινε μεγάλη εξέλιξη του αγώνα σε διεθνές επίπεδο. Για τρία συνεχόμενα χρόνια ο ΟΜ συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Migu Run Skyrunner World Series. Ήταν ο πρώτος και μοναδικός ελληνικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στο πρόγραμμα της κατηγορίας SKY CLASSIC.
Φέτος, μετά την πετυχημένη διοργάνωση του 18ου Olympus Marathon, η συνεργασία αυτή έχει λήξει. Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο προετοιμασίας για την επόμενη χρονιά, και έχουμε λάβει κάποιες προτάσεις για συνεργασία τις οποίες αξιολογούμε.

[Advendure]: Ο αγώνας φέτος θα είναι εντελώς διαφορετικός, με νέα διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος του, λόγω του Προεδρικού Διατάγματος για τις προστατευόμενες ζώνες στον Όλυμπο. Ποια είναι τα κυριότερα σημεία των αλλαγών; Χάνεται πιστεύεις η έννοια που έδινε ο Ενιπέας στον αγώνα ή ακόμα κρατάει την φυσιογωμία του;

[Λόρα Ρεπτσένκο]: Μετά την πρώτη διοργάνωση του Χ.Ε. του 2006 είναι η τρίτη αλλαγή διαδρομής που γίνεται. Ο λόγος είναι το Προεδρικό Διάταγμα που ψηφίστηκε για τις προστατευόμενες ζώνες στον Όλυμπο. Το ένα κομμάτι της διαδρομής του Χ.Ε. περνούσε μέσα από τη Ζώνη Α του Εθνικού Δρυμού. Ήταν αδύνατο να πάρουμε άδεια για την πραγματοποίηση του αγώνα. Και έτσι μελετήσαμε τις επιλογές μας και διαλέξαμε, θεωρώ, την καλύτερη διαδρομή του νέου Χ.Ε.
Ο αγώνας κρατάει τη φυσιογνωμία του εφόσον η διαδρομή εξακολουθεί να κινείται στις πλευρές του Ενιπέα. Τα κυριότερα σημεία των αλλαγών είναι ότι ο αγώνας δεν θα περνάει από τις ξύλινες γέφυρες. Παρόλο που ήταν πολύ όμορφα κομμάτια, ήθελε όμως πολύ προσοχή εφόσον γλιστρούσαν λόγω υγρασίας. Παράλληλα οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν τους αθλητές σε τρία σημεία: στο καταφύγιο Σταυρός, στη Ζηλνιά και στους Μύλους, όπου θα είναι ο κεντρικός σταθμός τροφοδοσίας με επικεφαλής τον Δημήτρη Βενετικίδη.







[Advendure]: Στον χάρτη η νέα διαδρομή φαίνεται πιο δύσκολη. Ισχύει αυτό και σε τι ποσοστό; Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της διαδρομής;

[Λόρα Ρεπτσένκο]: Ναι, η νέα διαδρομή του ΧΕ δεν φαίνεται μόνο δύσκολη, είναι όντως πιο δύσκολη από όλες τις προηγούμενες. Ο αγώνας διαμορφώνεται σε δυο πέταλα. Το τεχνικό δύσκολο κομμάτι στο πρώτο πέταλο είναι η κατηφόρα από τη θέση Χαντόλια προς τη σιδερένια γέφυρα. Αυτό το κομμάτι παρέμεινε από την παλιά διαδρομή, οπότε οι περισσότεροι θα το γνωρίζουν.
Στο δεύτερο πέταλο το οποίο ξεκινάει από τους Μύλους θα υπάρχουν πολύ τεχνικά ανεβοκατεβάσματα στο φαράγγι του Ενιπέα στο μονοπάτι Ε4 μέχρι Καστάνα, επίμονη ανάβαση για Γκόλνα και μετά τεχνική κατάβαση προς Λιτόχωρο.
Για να συμμετέχει κάποιος στο Χ.Ε. χρειάζεται μια εμπειρία και για το λόγο αυτό υπάρχει κριτήριο το οποίο είναι αυστηρό.
Υπολογίζουμε ότι η νέα διαδρομή του Χ.Ε. έγινε 25-30% πιο δύσκολη σε σχέση με την προηγουμένη. Αυτό βέβαια, θα επιβεβαιωθεί μόλις γίνει ο αγώνας.

[Advendure]: Διαφορετική η διαδρομή, καινούργιες ομορφιές του Ολύμπου θα αποκαλυφτούν λογικά. Περιλαμβάνεται στην σχεδίαση κάποιο μονοπάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σε αγώνες στο βουνό των Θεών; Ποια είναι τα highlights στη νέα σχεδίαση.

[Λόρα Ρεπτσένκο]: Οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα νέο μονοπάτι, το οποίο δύο μήνες πριν ήταν εντελώς παρατημένο. Όμως με τις μεγάλες προσπάθειες της ομάδα μας, καθαρίστηκε και ανοίχτηκε. Ήδη αρκετοί αθλητές έχουν κάνει προπονήσεις εκεί και ακούσαμε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Από τα highlights θα ξεχωρίσω τις απότομες αλλαγές στις κλίσεις, αλλαγές στη βλάστηση με πουρνάρια σε δάσος με πεύκα και οξιές σε συνδυασμό με μαλακό τερέν που κάνουν το νέο κομμάτι της διαδρομής πιο απολαυστικό. Επίσης, τη θέα προς τις κορυφές του Ολύμπου περνώντας από το καταφύγιο Σταυρός και τη θέα προς το Θερμαϊκό κατεβαίνοντας από τη Γκόλνα.

[Advendure]: Γενικά παρατηρούμε σαφέστατη μείωση των συμμετοχών φέτος στις περισσότερες διοργανώσεις. Πως πάτε εσείς με τις εγγραφές, αλλά και την προετοιμασία για τον αγώνα; Υπάρχουν κάποιες “΄δυνατές” συμμετοχές που θα κάνουν συναρπαστική τη μάχη του βάθρου σε άντρες και γυναίκες;

[Λόρα Ρεπτσένκο]: Όσον αφορά στην προετοιμασία του αγώνα είμαστε πανέτοιμοι. Σχετικά με τις εγγραφές, όντως παρατηρούμε μια μείωση των συμμετοχών φέτος και είναι λογικό μετά από τα γνωστά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι με τη ροή των εγγραφών και ευελπιστούμε ότι θα πλησιάσουμε τα νούμερα προ covid.

Η μάχη του βάθρου σίγουρα θα είναι συναρπαστική μιας και θα αγωνιστούν μεγάλα ονόματα του ελληνικού και διεθνούς ορεινού τρεξίματος όπως ο Θανάσης Παγουνάδης (Salomon Hellas), ο Γιώργος Διαλεκτός (Salomon Hellas), ο Γιάννης Κουρκουρίκης (Salomon Hellas), η Χριστίνα Γιαζιτζίδου (Salomon Hellas), ο Κοσμάς Πλακετάς (Scott Running Greece), o Δημήτρης Ελευθερίου (Dynafit), o Μπαλαμώτης Βασίλης (Saucony), Τσιάρας Ανδρέας (Baliotis Nature Trail) ο Donatello Rota από την Ιταλία, νικητής του Olympus Ultra 2022, και πολλοί άλλοι.

[Advendure]: Ας κλείσουμε με τον μικρότερο αγώνα, τα “Ολύμπια Μονοπάτια”. Υπάρχουν εκεί κάποιες αλλαγές; Μίλησε μας λίγο και γι’αυτό τον εισαγωγικό αγώνα της διοργάνωσης και σε ποιούς απευθύνεται.

[Λόρα Ρεπτσένκο]: Είναι η 7η φορά φέτος που πραγματοποιείται ο αγώνας αυτός των 11 χλμ, με σχετικά εύκολη διαδρομή χωρίς να έχουν γίνει αλλαγές. Απευθύνεται σε αθλητές που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο ορεινό τρέξιμο με σκοπό να προχωρήσουν αργότερα σε μεγαλύτερους αγώνες. Αλλά κυρίως απευθύνεται σε απλούς λάτρεις της φύσης και ιδιαίτερα του βουνού, δίνοντας τους την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία που τους προσφέρει ο αγώνας στα πανέμορφα μονοπάτια του Ολύμπου.



Δημήτρης Τρουπής