7.11.22

Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας σε δηλώσεις του κ. Γρηγόρη Παπαχρήστου.

"Καλημέρα σας.
Σας αποστέλλουμε συνημμένα απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας σε δηλώσεις του κ. Γρηγόρη Παπαχρήστου, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης που αναρτήσατε στο ιστολόγιό σας, στις 6-11-2022
(https://olymposvoice.blogspot.com/2022/11/olymposvoiceblogspotcom.html) και παρακαλούμε για την άμεση ανάρτησή της, με τίτλο "Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας σε δηλώσεις του κ. Γρηγόρη Παπαχρήστου".

Με τιμή,
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΟΣ 32, 60132, ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΤΗΛ.: 23510 47883

                                  ********
                                    *****
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ αυτούσια την απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, που απέστειλε στο blog μας, που έχει ως εξής:

"Σε πρόσφατη συνέντευξη (6-11-2022) του Προέδρου του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρη Παπαχρήστου αναφέρθηκαν ορισμένοι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τα μνημεία της Πιερίας, για τα οποία θα θέλαμε να αναφερθούμε σύντομα, προς ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Κατ΄αρχάς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας στηρίζει το Φεστιβάλ και ανταποκρίνεται πρόθυμα σε όλα τα αιτήματα που αφορούν σε παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων, διότι αποτελεί πεποίθησή μας ότι το Φεστιβάλ συμβάλλει στην εξωστρέφειά τους, προβάλλοντας την εικόνα τους στο ευρύ κοινό.

Εδώ όμως βρισκόμαστε σε μια αντίφαση. 
Ενώ σε δημόσιες και κατ΄ιδίαν συζητήσεις αναγνωρίζεται αυτή τη στάση της Εφορείας και επαινείται, προκύπτουν ξαφνικά σχόλια για την απαράδεκτη κατάσταση των αρχαιοτήτων. 
Εάν τα μνημεία βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη πώς δικαιολογείται η εκτίμηση χιλιάδων επισκεπτών που τα τιμούν με την επίσκεψή τους, καθώς και η επανειλημμένη χρήση τους από το Φεστιβάλ μέχρι και φέτος;

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Εφορεία κάθε χρόνο προβαίνει στους πάγιους καθαρισμούς και συντηρήσεις των μνημείων, ενώ ειδικά φέτος σχεδιάσθηκαν ευρύτερες παρεμβάσεις αναβάθμισης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο Δίον και τον Πλαταμώνα, για τις οποίες μπορούμε να παράσχουμε ευρύτερη ενημέρωση σε ευθετότερο χρόνο. 
Στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου αρχίζουν εντός των ημερών εργασίες συντήρησης στο κτίριο της εισόδου από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ παρεμβάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από την Υπουργό Πολιτισμού.
Επιπλέον, το προσωπικό της Εφορείας εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης στην Αρχαία Αγορά του Δίου και τους Τάφους Κατερίνης μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ οι αντίστοιχες στην ακρόπολη των Λειβήθρων έχουν μόλις περατωθεί. 

Η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης στην Επισκέψιμη Αρχαιολογική Αποθήκη Μακρυγιάλου βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της, ενώ φέτος για πρώτη φορά διεξάγονται εργασίες επισκευής στο παλαιό κτίριο της οδού Παρμενίωνος, μετά από παραχώρηση του Δήμου Κατερίνης.

Τέλος, όσον αφορά στα βυζαντινά μνημεία, βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και την τοπική κοινωνία για την ανάδειξη των μνημείων και τη σύνταξη μελετών συντήρησης, όπου απαιτείται, χωρίς σε καμία περίπτωση να δικαιολογούνται οι χαρακτηρισμοί περί εγκατάλειψής τους.

Πιστεύουμε ότι τα σπουδαία μνημεία της Πιερίας χρειάζονται τη στήριξη και την επαγρύπνηση όλων μας και ευτυχώς μέχρι στιγμής υπάρχει η πρόθυμη συμπαράσταση τόσο της Αντιπεριφέρειας Πιερίας όσο και των Δήμων, ώστε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε την αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος του τόπου.

Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη


Σταυρούλα Σδρόλια



(** Η φωτογραφία του θέματος επιλέχθηκε από τον διαχειριστή του blog).