8.11.22

Απάντηση του κ. Γρηγόρη Παπαχρήστου στην προϊσταμένη της ΕΦ.Α κ.Σταυρούλα Σδρόλια στον σχολιασμό της για όσα ανέφερε στη συνέντευξή του, για τις αρχαιότητες

Στην απάντηση -σχολιασμό, της ΕΦΑ Πιερίας και της κ Σδρόλια, σε όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη του κ. Γρηγόρη Παπαχρήστου στο OlymposVoice.blogspot.com , (δείτε εδώ:  https://olymposvoice.blogspot.com/2022/11/blog-post_77.html), απαντάει σήμερα με επιστολή που μας απέστειλε, ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ. 
Ο κ Παπαχρήστος αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμη κα Σδρόλια, 
Με εκπλήσσει η αντίδραση σας στην αναφορά που έκανα σε συνέντευξή μου, σχετικά με την κατάσταση στους αρχαιολογικούς
χώρους της Πιερίας.
Είναι καταφανέστατο από τη ροή της συνέντευξής μου, ότι δεν απευθύνομαι σε εσάς αλλά ευθέως στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Γνωρίζω πολύ καλά τις προσπάθειες των υπευθύνων και των εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και πολλές φορές ως πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ, δημόσια αναγνώρισα και επαίνεσα.

Γνωρίζω όμως και μάλιστα, πολύ καλά, αυτά που όφειλε να κάνει η πολιτεία για τις αρχαιότητες και τον πολιτισμό της Πιερίας, τα οποία δεν έκανε ή με μεγάλη καθυστέρηση πρόκειται να κάνει, όπως διαβεβαιώνετε στην επιστολή σας.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μαζί ΟΡΦΕΟ και ΕΦΑ, επισημάναμε τις αναγκαιότητες στους αρχαιολογικούς χώρους που πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Πολύ πρόσφατα μάλιστα συζητήσαμε για τις παρεμβάσεις συντήρησης και εκσυγχρονισμού που πρέπει να γίνουν άμεσα, στο αρχαίο θέατρο Δίου.
Δεν πιστεύω πως είναι μόνο δική μου διαπίστωση, ότι υπάρχουν βασικές ελλείψεις στο μουσείο, στο αρχαιολογικό πάρκο, στο αρχαίο θέατρο και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους και θρησκευτικά μνημεία.
Μακάρι να είναι όλα τόσο καλά όπως τα περιγράφετε στην απάντησή σας.
Γνωρίζω ότι έχουν δρομολογηθεί μια σειρά παρεμβάσεις στο αρχαιολογικό πάρκο και ότι έχει υποσχεθεί η κυρία Μενδώνη στην κηδεία του καθηγητή, την αναμόρφωση του μουσείου Δίου. Έως ότου όμως πραγματοποιηθούν , η κατάσταση είναι αυτή που γνωρίζουμε όλοι μας.
Δεν σας επιρρίπτουμε περί αυτού ευθύνες, αντιθέτως, είναι γνωστές οι προσωπικές σας προσπάθειες και των συνεργατών της υπηρεσίας σας.
Όπως είναι γνωστή η εποικοδομητική συνεργασία του ΟΡΦΕΟ με την ΕΦΑ Πιερίας, χρόνια τώρα.
Επιτρέψτε μας, όμως κυρία Σδρόλια, όλους εμάς, που εκπροσωπούμε τους φορείς πολιτισμού της Πιερίας, να αγωνιούμε και να απαιτούμε κάτι παραπάνω από τα ψίχουλα που μας δίνουν, οι εκάστοτε κρατούντες.

Με εκτίμηση

Γρηγόρης Παπαχρήστος
Πρόεδρος ΟΡΦΕΟ