20.11.22

80 αποκλειστικές φωτογραφίες από την "Philoxenia", "Hotelia" και "Real Estate Expo North" 2022, στη ΔΕΘ

H Philoxenia και η Hotelia γέμισαν με 335 εκθέτες από 18 χώρες, 115 hosted buyers από 35 χώρες, μία επιχειρηματική αποστολή 158 ατόμων από το Ιρακινό Κουρδιστάν, συντονισμένη από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ερμπίλ, ένα πρόγραμμα 3.500 συναντήσεων και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.
Στη Philoxenia συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, ο Τουριστικός Οργανισμός της Αρμενίας, το υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας και ο Τουριστικός Οργανισμός της Σερβίας, ενώ δυναμική παρουσία θα έχουν το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ (που έχει υπό την αιγίδα του και τις δύο εκθέσεις), αλλά και οι σημαντικότεροι θεσμικοί φορείς ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΗΑΤΤΑ, ΠΟΞ, ΣΕΤΚΕ (υπό την αιγίδα των οποίων βρίσκεται η έκθεση). Χορηγός της διοργάνωσης είναι η EPSILON HOSPITALITY.
  


 




Η Hotelia, η καθιερωμένη έκθεση ξενοδοχειακού εξοπλισμού, έρχεται με τη σειρά της να παρουσιάσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς των ξενοδοχείων, της εστίασης και της καφεστίασης. Μάλιστα, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών της διοργανώνονται δύο πλούσιες θεματικές ενότητες, η All About Gastronomy και η All About Café.





Τα περίπτερα της έκθεσης μοσχομυρίζουν τοπικές γεύσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από άλλα μέρη του πλανήτη. Τιμώμενη χώρα είναι η Αρμενία, ενώ το παρών δίνουν η Βουλγαρία, το Βιετνάμ που σερβίρει τους παραδοσιακούς καφέδες του, η Πολωνία και πολλές άλλες.

Τσίπουρα και ρακή, εδέσματα από την Κρήτη, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία αλλά και από τους περισσότερους δήμους της χώρας υποδέχονται τους επισκέπτες με ανοιχτές τις αγκαλιές τους και με ένα κοινό σύνθημα: την εξωστρέφεια και με σκοπό να επικοινωνήσουν την κουλτούρα τους.

Τον κομβικό ρόλο του τουρισμού στην ελληνική οικονομία ανέδειξε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εγκαινίασε τις εκθέσεις "Philoxenia", "Hotelia" και "Real Estate Expo North" στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι 8 στις 10 επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα φέτος προέρχονται από τον τουριστικό κλάδο και 1 στα 4 ευρώ στην ελληνική οικονομία προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Όπως ανέφερε, η βαριά βιομηχανία της χώρας, στην οποία απασχολούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, εμπλέκει τον αγροτικό τομέα, με τα προϊόντα που καταναλώνονται στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, τις υπηρεσίες του εμπορικού κόσμου και τον κατασκευαστικό τομέα.

Στυλοβάτη της οικονομίας και εθνικό πλούτο χαρακτήρισε τον τουρισμό ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης. Σημείωσε ότι ο τομέας Μακεδονίας-Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών στηρίζει τον τουρισμό με την προώθηση έργων όπως η Ατζέντα 2030 για τη Θεσσαλονίκη, η Συνοριακή Διάβαση Λαιμού στις Πρέσπες, η ενίσχυση της τουριστικής προβολής και η στήριξη επενδυτικών πλάνων μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε - σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα - ότι η οικονομία της φιλοξενίας είναι στην καρδιά της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφέρειας και συμπλήρωσε ότι το 2022 αυξήθηκε κατά 200% ο τουρισμός κρουαζιέρας και κατά 15% τα έσοδα από Γερμανούς, Άγγλους και Αμερικανούς τουρίστες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε ότι υπερδιπλασιάστηκε ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων στην πόλη (από 1,4 σε 2,9), ενώ η Θεσσαλονίκη από την 70η θέση στον συνεδριακό τουρισμό το 2019 φέτος "σκαρφάλωσε" στην 47η.

Το ωράριο των εκθέσεων για σήμερα Κυριακή 10:00 με 18:00.

ΠΗΓΗ πληροφοριών: ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ OlymposVoice.blogspot.com