20.9.22

Οταν οι U2 ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και τραγούδησαν μπροστά σε 100.000 κόσμο-Αποκλειστικές φωτογραφίες

Όταν τα Βαλκάνια κατέκλυσαν τη Θεσσαλονίκη.
1997, η συναυλία των U2 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η πρώτη τους στην Ελλάδα, σίγουρα δεν ξεχνιέται εύκολα. 
Ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997 η Θεσσαλονίκη είχε ντυθεί από καιρό με τα καλά της. Η συναυλία έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1997 και θεωρήθηκε μια από τις πολυπληθέστερες που έγιναν ποτέ στη χώρα. Αν υπήρχαν 50.000 εντός του συναυλιακού χώρου, άλλοι τόσοι και περισσότεροι ήταν ακροβολισμένοι στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης και πέρα από τον Λευκό Πύργο. 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που είχαν διοργανωθεί τότε, ήρθαν και οι U2. Γι’ αυτό και η τιμή του εισιτηρίου ανερχόταν στις 4.000 δρχ, δηλαδή περίπου 12 ευρώ. Για τα δεδομένα της εποχής και της μπαντας ήταν ένα ιδιαίτερα προσιτό εισιτήριο. Στη... "μεταπώληση" βέβαια έβρισκες εισιτήριο με 40.000 δραχμές!
Η συναυλία ήταν το γεγονός της χρονιάς! Υπήρχαν μεταξύ άλλων και τέσσερις γιγαντοοθόνες για το πλήθος που δεν είχε αγοράσει εισιτήριο για τη συναυλία. 
Από μία στον Λευκό Πύργο, την πλατεία Αριστοτέλους, μα και στους δήμους Καλαμαριάς και Σταυρούπολης. 
Μπροστά από αυτές είδαμε επί σκηνής την προηγουμένη έως και τους Leningrad Cowboys και ντόπια σχήματα.

Από το εξωτερικό συνολικά 72 νταλίκες
χρυσή αψίδα ύψους 100 μέτρων σε έντονο πορτοκαλί χρώμα,
 ένα λεμόνι-καθρέφτης ύψους 35 μέτρων και μία γυαλιστερή ελιά ύψους 12 μέτρων, περασμένη σε τεράστια οδοντογλυφίδα. 
Ηχητικό σύστημα σκηνής βάρους 300 τόνων, 76 ηχεία, 120 κανάλια ήχου και 6 κονσόλες. 5.000 μέτρα φωτεινού σχοινιού, 100 προβολείς, 30 προβολείς σταδίου, 24 χειροκίνητα σποτ, 6 μηχανές φωτισμού, 8 ψηφιακά κανάλια βιντεοεφέ, χρωματιστές σφαίρες, χιλιάδες λαμπτήρες και καλώδια μήκους 36 χιλιομέτρων».

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ανέβηκε στη σκηνή και άνοιξε τη συναυλία των U2







Τα παραλειπόμενά μας από τη συναυλία από το περιοδικό WEEK (ένθετο της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ της ΠΙΕΡΙΑΣ) όπως τα καταγράψαμε στο τεύχος της 29ης Σεπτεμβρίου 1997...!



Οι DJs της Κατερίνης παρόντες εκεί, λίγο πριν τη συναυλία. Ο Ακης Αναστασιάδης βέβαια είναι ο ...νυν γνωστός Άκης Αναστασιάδης των ραδιοσταθμών της Θεσσαλονίκης!