26.9.22

Εχει σχέση το cheesecake με την αρχαία Ελλάδα; Το έτρωγαν από τον 5ο πΧ αιώνα!!!

Οι ρίζες του cheesecake ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα κι έχουμε πολλά να μάθουμε γι' αυτό.
Είναι πλούσιο, λαχταριστό, γεμάτο τυρί κρέμα και κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, με πιο διαδεδομένη το βύσσινο και το κεράσι ως τόπινγκ. Κι όσο κι αν ακούγεται ξενόφερτο, η αλήθεια είναι ότι μια αρχαία του μορφή εντοπίζεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου μάλλον ήταν και δημοφιλής, πριν ακόμη εισβάλλουν οι Ρωμαίοι. 
Η πιο πρώιμη αναφορά του είναι από τον γιατρό Αίγιμο τον 5ο αιώνα π.Χ., ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για την τέχνη αυτού του γλυκού, το πλακουντοποιικόν σύγγραμμα, (πλακούντας ήταν τότε η ονομασία του γλυκίσματος).

Συγκεκριμένη αναφορά υπάρχει στους Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου, αλλά και στα συγγράματα γαστρονομίας από τον Αρχέστρατο τον 3ο αιώνα π.Χ., όπου στην τότε μορφή το γλυκό είναι επίπεδα ζύμης γεμισμένα με μέλι και μαλακό τυρί.

Η πιο παλιά σωζόμενη συνταγή έρχεται από την αρχαία Ρώμη και το έργο του Κάτωνα De Agri Cultura το 160 π.Χ. όπου αναφέρονται 3 κέικ με θρησκευτικές χρήσεις: 
libum, savillum και placenta. 
Από τα τρία, το κέικ πλακούντα είναι αυτό που μοιάζει περισσότερο με τα σύγχρονα cheesecake.




Μια πιο σύγχρονη εκδοχή με την ονομασία sambocade με ροδόνερο και σαμπούκο βρίσκεται στο αγγλικό βιβλίο μαγειρικής του 1390 «Forme of Cury», κάτι που μάλιστα ώθησε τον σεφ Heston Blumenthal να θεωρεί ότι το cheesecake είναι αγγλική ανακάλυψη.

Στη μεσαιωνική Ιταλία το έφτιαχναν πολύ με ρικότα, ενώ στη Γερμανία με κουάρκ. 
Υπήρχε ακόμη και στις αποικίες της Αμερικής τον 18ο αιώνα, ενώ η Philadelphia έχει το δικό της… Cheesecake House.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι το αμερικάνικο New York Cheesecake είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, με μπόλικο τυρί κρέμα, πολύ πλούσια και πηχτή γεύση, κρέμα, αυγά και ζάχαρη. Λέγεται, μάλιστα, ότι ανακαλύφθηκε… κατά λάθος, όταν ένας τυροκόμος προσπάθησε να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί και αντ’ αυτού δημιούργησε τυρί κρέμα.

Στην Ελλάδα το προτιμάμε με βάση από μπισκότα, τυρί κρέμα και τόπινγκ γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Πολλούς fans έχει και η βάσκικη εκδοχή, με την «καμένη» κρούστα και την κρέμα κανέλας, το οποίο ψήνεται στο φούρνο, αντί να μπει στο ψυγείο.

Περισσότερα και που θα φάτε το καλύτερο εδώ: