8.9.22

Γιορτάζει στο Λιτόχωρο το ξωκλήσι της Παναγίας Παπανεκτάρη-ΦΩΤΟ

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Λ Ι Τ Ο Χ Ω Ρ Ι Τ Ω Ν ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γενέθλιον της Παναγίας και γιορτάζει στο Λιτόχωρο το ξωκλήσι της Παναγίας Παπανεκτάρη, με την εικόνα στολισμένη δια χειρός Ανδρέας Βάραγκας.
Το ξωκλήσι βρίσκεται στο μονοπάτι από το Λιτόχωρο προς τον Άι Γιάννη, μέσα σε όμορφο φυσικό περιβάλλον!
Και για την ιστορία:
Το ξωκλήσι κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από κάποιον Μοναχό, τον Παπανεκτάριο, για τον οποίο υπάρχουν δύο εκδοχές: η πρώτη λέει ότι ήταν Λιτοχωρίτης και είχε ντυθεί με ράσο και ενημέρωνε τους ξυλοκόπους όταν ανέβαιναν στο βουνό οι Τούρκοι με σκοπό τη φορολογία ξυλείας. Η δεύτερη και επικρατέστερη, λέει ότι Παπανεκτάριος ήταν στρατιωτικός από την τότε Ελλάδα, που είχε τότε σύνορα μέχρι τα Τέμπη, ντυμένος με ράσο και ενημέρωνε τους ξυλοκόπους και τους κλεφταρματωλούς του Ολύμπου για την παρουσία Τούρκων. Ταυτόχρονα ήταν σύνδεσμος μεταξύ του Ελληνικού στρατού και των κλεφταρματολών.
Το 1943 οι Γερμανοί ανατίναξαν το ξωκλήσι, όπως και τα άλλα ξωκλήσια της περιοχής, επειδή θεωρούσαν ότι ήταν εστίες και καταλύματα της Εθνικής Αντίστασης.
Με τη φροντίδα του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης ξανακτίστηκαν στη δεκαετία του 1960 τα ξωκλήσια του Άι Γιάννη και των Αγίων Αποστόλων. Το ξωκλήσι της Παναγίας Παπανεκτάρη ξανακτίστηκε με δωρεά της οικογένειας Βελεντσά ενώ ο Σύλλογος Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης αναστήλωσε την παλιά κρήνη της αστήρευτης πηγής "Αγιονέρι Παναγίας Παπανεκτάρη", που βρίσκεται 70 μέτρα από το ξωκλήσι, μέσα στη ρεματιά.








Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Κάκκαλος
Η Γεν. Γραμματέας, Ελένη Καναβούρα