14.7.22

Το Bensousan Han κατεβάζει ρολά - Μία εποχή τελειώνει.

Ρολά κατεβάζει ο ιστορικός χώρος τέχνης Bensousan Han, μετά από πολλά χρόνια σημαντικών παραστάσεων και συνεργασιών με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες. Την είδηση έκανε γνωστή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του χώρου, Στέλιος Ντοκούζ, με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, προκαλώντας έκπληξη και θλίψη σε όλους σχολίασαν από κάτω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που κλείνει ο χώρος, είναι οικονομικός ενώ, σύμφωνα με την ανάρτηση, αλλάζει χέρια χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης και πώς θα λειτουργήσει ο χώρος στο μέλλον. Στις επόμενες δύο εβδομάδες δυστυχώς, θα πρέπει να αδειάσει ο χώρος και μαζί του να κλείσει και την πόρτα σε μία ολόκληρη εποχή που χαρακτήρισε το κτήριο αλλά και την Θεσσαλονίκη..

Το Bensousan Han είναι στην περιοχή Istira (όπως ήταν γνωστή στις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή Άνω Λαδάδικα) στην οδό Εδέσσης 6, τη νοτιότερη οδό της Malta Cedid, γνωστή ως Tas Hani. Χτίστηκε, μεταξύ του 1894 και 1907. Η αρχική του χρήση ήταν πανδοχείο αφού βρίσκονταν στην είσοδο της πόλης και κοντά στο λιμάνι. Έμποροι επισκέπτες που κατέφθαναν απ’ όλη τη χώρα για συναλλαγές και αγοραπωλησίες, διανυκτέρευαν αυτοί και τα ζώα τους σε αυτό. Το όνομά του το οφείλει στον πρώτο ιδιοκτήτη του, έναν Εβραίο έμπορο τον Σαμουήλ Μπενσουσάν και στη λέξη χάνι που σημαίνει πανδοχείο. Το κτίριο άλλαξε χρήσεις πολλές φορές. Στέγασε αποικιακά είδη, υφασματάδικα, μπαχαρικά, ψιλικά, καφενείο και στα δωμάτια του πάνω ορόφου δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία. Τις δεκαετίες 1970-1980 το ισόγειο στέγασε τα μπαχαρικά «Billys», και στον όροφο τελωνειακά γραφεία..

Το 1996 εγκαταλείφθηκε, και το 2007 μια ομάδα καλλιτεχνών αποφάσισε να νοικιάσει το ισόγειο από την ιδιοκτήτρια και κληρονόμο του Ζωτιάδη, Ρούλα Παπανάγνου, ως χώρο αποθηκευτικό για θεατρικά αντικείμενα και σκηνικά. UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen Από το 2012 λειτουργεί ως ένας πολυχώρος φιλοξενίας πολιτιστικών προτάσεων και καλλιτεχνικών δράσεων. Άλλωστε όπως είχε αναφέρει παλιότερα ο Στέλιος Ντοκούζ το οίκημα έχει μείνει ανέπαφο στο χρόνο. Δεν έχει γίνει κάποια αναπαλαίωση ή ανακαίνιση, πέρα από κάποιες στεγανοποιητικές και υποστηρικτικές εργασίες. Στα δωμάτια του μέχρι σήμερα, έχει φιλοξενήσει, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, πάνω από 2500 πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ήταν και από τους αγαπημένους χώρους καλλιτεχνών για πολλά χρόνια.









 Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr