5.7.22

ΜΑΡΙΖΑ ΚΑΖΑΚΛΑΡΗ: Οι λέξεις ζητούσαν φως...Παρουσιάστηκε η τρίτη ποιητική της συλλογή ΚΥΑΝΟ στην Κατερίνη-20 ΦΩΤΟ

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλέιο ΝΕΣΤΩΡ η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Μαρίζας Καζακλάρη "Κυανό". Φίλοι της ποιήτριας και βιβλιόφιλοι,

παρευρέθηκαν στην όμορφη εκδήλωση, συνομίλησαν με την ποιήτρια η οποία υπέγραψε το βιβίο της. Για την ποιήτρια και το έργο της μίλησε η φιλόλογος, Ιωάννα Στεφοπούλου, η οποία μεταξύ των άλλων στην ανάλυσή της σκιαγράφησε το ποιητικό προφίλ της Καζακλάρη ολοκληρώνοντας φιλο-λογικά με τον διαχωρισμό της ποίησης από το ...ποίημα.



Η Μαρίζα Καζακλάρη έκανε μια αναδρομή στην ποιητική αφετηρία της λέγοντας : "από πολύ μικρή ηλικία, μόλις κατέκτησα τον μηχανισμό της ανάγνωσης, ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία. Τα βιβλία ήταν το απάγκιο μου, η συντροφιά μου. Με γοήτευαν οι λέξεις, η μυρωδιά του χαρτιού, βυθιζόμουν στον κόσμο τους. Η ίδια ξεκίνησα να γράφω περίπου στα 18, μόλις πέρασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ψυχολογίας. Δεν υπήρχε συγκεκριμένο ερέθισμα. Κάποια στιγμή αισθάνθηκα ότι λέξεις ήθελαν να βγουν στην επιφάνεια, ζητούσαν φως, μέσα από μια διαδικασία που θύμιζε την τεχνική του ελεύθερου συνειρμού, μιας ψυχαναλυτικής μεθόδου, η οποία συνίσταται στην έκφραση όλων των σκέψεων που περνούν από το νου χωρίς διάκριση και βοηθούν στην ανάδυση ασυνείδητου υλικού. Αυτές τις σκέψεις τις κατέγραφα σε ένα λεύκωμα και αργότερα μετουσιώθηκαν στο πρώτο μου βιβλίο, τις Γαλάζιες Ενδορφίνες. Ακολούθησαν οι ΛΑΞΕΜΕΝΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ. Η τελευταία μου ποιητική συλλογή έχει τον τίτλο «Κυανό», το χρώμα της ήρεμης θάλασσας. Η θάλασσα, πράγματι, επέδρασε καταλυτικά στη ζωή μου. Και στο «Κυανό» συναντάμε λέξεις που ήθελαν να βγουν από τον σκοτεινό βυθό στο φως, αναζητώντας να πάρουν ανάσα, τη λύτρωση. Όσο πλησιάζουμε από τον βυθό της θάλασσας στην επιφάνεια, το χρώμα των υδάτων γίνεται από σκούρο μαύρο, κυανό. Εκεί που η ουρανοστάλακτη θάλασσα σμίγει με τον ορίζοντα γεννήθηκαν αυτά τα ποιήματα. Αποτελείται από 53 ποιήματα που γράφτηκαν εν καιρώ πανδημίας.