29.5.22

Η φιλόλογος Κατερίνα Νάκου για «Το λαξεμένο παγκάκι» της Θεοφανίας Ζέττα-Τσεντικίδου.

Πριν λίγους μήνες εκδόθηκε το λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «Το λαξεμένο παγκάκι» της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Θεοφανίας Ζέττα-Τσεντικίδου. Πρόκειται για ένα καλοδομημένο πόνημα, με σύμμετρη αρχιτεκτονική. Τρεις και μια ερωτικές ιστορίες ξεδιπλώνονται στις σελίδες του. Κοινό στοιχείο που δένει τις τρεις πρώτες, ένα παγκάκι σε μια γωνιά παρθένας φύσης κι ένας αθέατος θεατής -που με τη σειρά του θα γίνει ο πρωταγωνιστής της επόμενης. Αυτά τα δύο γίνονται μάρτυρες των εξομολογήσεων, των συναισθημάτων, των επιθυμιών, των μυστικών ή των συγκρούσεων ανάμεσα στα ερωτευμένα ζευγάρια. Οι ζωές κάποιων εραστών συμπλέκονται με τους αγώνες για τις αναλλοίωτες αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας και των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, ενώ σχεδόν όλα τα κεντρικά πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με τις συμβάσεις της κλειστής κοινωνίας της εποχής που επιβάλλει τον «καθωσπρεπισμό». Οι επιλογές και οι αποφάσεις που θα καθορίσουν τις ζωές τους, ανάλογες με το «είναι» τους. Άλλα θα αποδειχθούν κατώτερα των περιστάσεων, ενώ σε άλλα νικά, θριαμβεύει η Αγάπη –σε όποια μορφή της- που εξαγνίζει το μέσα τους και τα λυτρώνει. 
Παράλληλα με τις ιστορίες κυριαρχούν στο βιβλίο οι θαυμάσιες και ακριβείς περιγραφές της μάνας φύσης και ο άφθονος λυρισμός εναλλάσσεται με τον αφηγηματικό λόγο, που διανθίζεται με ποικίλους τρόπους από τη γλωσσοπλαστική ικανότητα της συγγραφέως.

Στην πορεία η δράση μετατοπίζεται χρονικά στο «σήμερα» και η συγγραφέας με αναδρομικές αφηγήσεις ξαναπιάνει το νήμα κάθε ιστορίας από κει που το άφησε.

Οι μυθιστορηματικοί ήρωες ξαναθυμούνται ή αναπολούν γεγονότα -σταθμούς της ζωής τους ή δέχονται νέα χτυπήματα, νέες συγκρούσεις, νέες προκλήσεις της μοίρας. Οι περισσότεροι αγωνίζονται, ατσαλώνονται, ωριμάζουν, κάνουν την υπέρβασή τους και νικούν. Σταθερό υπόβαθρο το μεγάλο απόθεμα Αγάπης που φωλιάζει στη ψυχή τους. Και μέσα σ’ όλα αυτά δεν ξεχνούν το «λαξεμένο παγκάκι», σχεδόν εγκαταλειμμένο, που παραμένει το σημείο αναφοράς των νεανικών τους ερώτων. Αυτό μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του θα αποτελέσει και το σκηνικό του τέλους, όπου το τέταρτο ζεύγος εραστών σε ώριμη ηλικία, μέσα από μια αναπόληση ζωής και μια ανασκόπηση των εξελίξεων και των σύγχρονων αλλαγών, θα εκθέσει το σχολιασμό και την κριτική του για όσα κοινωνικοπολιτικά και μη γεγονότα έλαβαν χώρα στις δεκαετίες που μεσολάβησαν.

Φανή, καλή επιτυχία στο βιβλίο σου.

Κατερίνα Νάκου
φιλόλογος