3.4.22

1-2 Απριλίου 1824: Η "δίκη" του Καραϊσκάκη

Ήδη απο τις 30 Μαρτίου 1824, με ηθικό αυτουργό τον Αλ. Μαυροκορδάτο, δημιουργήθηκε στο Αιτωλικό, μια " επιτροπή εξέτασης - κατηγορίας - καταδίκης" 
( ...προαποφασισμένης! ) κατά του Καραϊσκάκη, η οποία στις 2 Απριλίου 1824 ( σαν σήμερα ) " έκρινε" τον Καραϊσκάκη, ως ένοχο «εσχάτης προδοσίας» ουσιαστικά άνευ δίκης, διότι τάχα είχε κάνει καπάκι/ συμφωνία με τον Ομέρ Βρυώνη, να του παραδώσει το Μεσολόγγι !!!
Η "δίκη" παρωδία, έγινε στην εκκλησία της Παναγιάς.
Δεν του επέβαλαν κάποια ποινή, μόνο "διοικητικά " μέτρα που του στέρησαν όλους τους βαθμούς και αξιώματα με την εντολή ν' αναχωρήσει από το Αιτωλικό.
Ο Καραϊσκάκης, αυτός ο ανυπότακτος στους Οθωμανούς, τον πόλεμο και την φθίση, υπέκυψε στις πιέσεις/ απαξία που του ασκούσε ο Μαυροκορδάτος , οπότε αναγκάστηκε στις 27 Μαΐου 1824, να ζητήσει εγγράφως συγγνώμη από τον ίδιο τον Αλ. Μαυροκορδάτο, που όμως αυτός δεν την δέχθηκε !!!
* Σημ.: Αντίθετα το 1826 ο Α. Ζαΐμης δέχθηκε την συγγνώμη του Καραϊσκάκη, επειδή στον Ελληνικό εμφύλιο του είχε κάψει το σπίτι στην Κερπινή Καλαβρύτων.
Ο Καραϊσκάκης, στις 25 Ιουνίου 1824 κατέφυγε στο Ναύπλιο όπου η Κυβέρνηση τον αποκατέστησε, αναγνωρίζοντας όλους τους βαθμούς και τ' αξιώματά του.

** Σκεφτείτε τι σήμαινε τότε ο Μαυροκορδάτος, αλλά και οι επίγονοί του.
Σήμερα επιχειρείται αποκατάσταση του Μαυροκορδάτου, ζητούνται αγάλματά του και ελάττωση της μνήμης των αγωνιστών.