25.3.22

Η διακοσμήτρια και εικαστικός ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΟΥΔΗ σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στο OlymposVoice.blogspot.com

Επιμέλεια:
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος,
 Συγγραφέας -Blogger
Η Ειρήνη Μητούδη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων με έδρα την Θεσσαλονίκη, είναι μια γυναίκα με πάθος για δημιουργία και καλλιτεχνικές ανησυχίες.
Η ζωγραφική σε συνδυασμό με το κολάζ πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο στην ζωή της. Αυτό που την εξιτάρει είναι ότι ταξιδεύοντας νοητά στον κόσμο του μη υπαρκτού, συνθέτει εικόνες αλληγορικές, οι οποίες αφήνουν πολλές φορές και ηχηρά μηνύματα!
Για την κ. Ειρήνη Μητούδη, είναι πολύ σπουδαίο, τα έργα της να έχουν αλληλεπίδραση με τον θεατή και απολαμβάνει να ακούει από εκείνους, το τι αφουγκράζονται από την θέασή τους. Έχει συμμετάσχει με έργα της, σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


1. Έχουμε τη χαρά να μιλάμε με μια εικαστικό που ασχολείται με κάτι ιδιαίτερο. Το κολάζ. Τι είναι το κολαζ;

Το κολάζ προέρχεται από την γαλλική λέξη coller που σημαίνει κολλάω. ´Αρα είναι μια σύνθεση πολλών υπαρκτών εικόνων όπου δημιουργούν μια καινούργια που μπορεί ν´αφήνει και κάποιο ηχηρό μήνυμα.

2. Πως ξεκινήσατε την τέχνη του κολάζ.

Την τεχνική του κολάζ την έχω ξεκινήσει από τα χρόνια του γυμνασίου, μου άρεσε να «στολίζω» εξώφυλλα σχολικών βιβλίων και τετραδίων. Αργότερα έκανα κολάζ και σε έργα μου ζωγραφικά γιατί μου αρέσει η μικτή τεχνική. Τον τελευταίο χρόνο ασχολήθηκα ενεργά και αποκλειστικά με κολάζ , είναι κάτι που με ταξιδεύει σε κόσμους μη υπαρκτούς και έχει γίνει η εικαστική μου γλώσσα έκφρασης, σκέψεων, αναζητήσεων, ονείρων, προβληματισμών.

3. Υπάρχουν τεχνοτροπίες ή συγκεκριμένα «κλισέ» για τη δημιουργία ενός κολάζ;


Κανένα κλισέ, κανένα πρέπει, καμία ειδική τεχνική. Απαραίτητα εργαλεία το ψαλίδι η κόλλα πολύ μεράκι και ατέρμονη φαντασία. Αυτή είναι η μαγεία στο κολάζ ,ελευθερία κινήσεων, συνθέσεων, όσο πιο παράλογα σκέφτεσαι τόσο πιο ευφάνταστο κολάζ παράγεις.

4. Τι σας εμπνέει;


Πηγή έμπνευσης για μένα είναι η ίδια η ζωή, μέσα από τα κολάζ μου διαπραγματεύομαι απλές σκέψεις, απορίες, θέλω, πρέπει, επιδιώξεις.Κάνω σοβαρές προσεγγίσεις θεμάτων αλλά και χιουμοριστικές. Κάθε κολάζ μου έχει να πει και μια ιστορία, όπως ακριβώς και κάθε ένας από εμάς.



5. Συνδυάζετε το κολάζ με τη ζωγραφική;


Ναι, πολλές φορές συνδυάζω το κολάζ και με την ζωγραφική, άλλες φορές γιατί με διευκολύνει στο να έχω το αποτέλεσμα που θέλω και άλλες γιατί απλά λατρεύω την ζωγραφική και θέλω να εμπεριέχεται σε ένα κολάζ γιατί του δίνει άλλη δυναμική.
  

6. Τα έργα σας ξεφεύγουν από τα τετριμμένα όσον αφορά τις διαστάσεις, το μέγεθος. Προσωπικά έργα κολάζ των δικών σας διαστάσεων δε συνηθίζω να βλέπω.

Ναι, είναι αλήθεια ότι χρειάζομαι μεγάλες επιφάνειες για να διηγηθώ εικαστικά την σκέψη μου και καταβάλλω μεγαλύτερη προσπάθεια όταν τυχόν υπάρχει περιορισμός στην διάσταση.Όπως σας είπα και νωρίτερα το κολάζ μου προσδίδει μια αίσθηση ελευθερίας άρα όταν υπάρχουν όρια στο χαρτί συνήθως ενοχλούμαι.

7. Πως ανταποκρίνεται ο κόσμος μπροστά σε αυτή την ιδιαίτερη μορφή τέχνης; Γνωρίζετε αν υπάρχουν εικαστικοί στη Θεσσαλονίκη ή ευρύτερα στην Ελλάδα που ασχολούνται με το κολάζ;

Το κολάζ έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Κρίνοντας από την προσωπική μου συμμετοχή σε εκθέσεις, κάθε φορά απολαμβάνω τον ενθουσιασμό και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους!Στην θέαση τους αλλάζει ολόκληρη η έκφραση τους, ακολουθεί συζήτηση, ανάλυση και πάντα επισημαίνουν περισσότερα από όσα είχα εγώ σκεφτεί για να τα δημιουργήσω.Αυτή η αλληλεπίδραση με τον θεατή είναι μοναδική και μου δίνει και την ώθηση να συνεχίζω να τους ξαφνιάζω ευχάριστα!Εδώ στην Θεσσαλονίκη υπάρχει το thessalonikicollageclub του οποίου η εμπνεύστρια, είναι και εκείνη που μου μεταλαμπάδευσε την αγάπη για το κολάζ.Διοργανώνουμε συναντήσεις και δημιουργούμε κολάζ παρέα, πίνοντας καφεδάκι η κρασάκι, ανταλλάσσουμε σχόλια εμπειρίες, περνώντας δημιουργικά κάποιες ώρες μαζί.
Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι η κοινότητα του κολάζ στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ μεγάλη και έχουμε μεγάλη αλληλεπίδραση χωρίς καμία υστεροβουλία αλλά με κοινό παρονομαστή την αγάπη για το ψαλίδι και την κόλλα.
    







8. Ποια ανάγκη σας ώθησε ώστε να εκφραστείτε με το κολάζ.

Καμία ανάγκη συγκεκριμένη ,συνήθως ξεκινώ με μια λέξη «κλειδί» και η εξέλιξη της σκέψης μου είναι είναι πολλές φορές αφοπλιστική ακόμη και για μένα την ίδια.Όταν αυτό συμβαίνει είναι σίγουρο ότι θα αγγίξει ευαίσθητες χορδές και των υπολοίπων που θα το δουν.

9. Η δουλειά σας έπαιξε ρόλο στην ενασχόλησή σας με το κολάζ;

Για να είμαι ειλικρινής δεν το είχα σκεφτεί αυτό, πριν μου πει ένας ιδιοκτήτης γκαλερί με πολυετή πείρα, ότι η επιτυχία του αποτελέσματος στα κολάζ μου, έγκειται στην επαγγελματική μου ενασχόληση με την διακόσμηση.
Το βέβαιο είναι ότι αγαπώ τα κολάζ, όσο πολύ αγαπώ και την δουλειά μου.

10. Ως μέλος της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ πως αισθάνεστε να «συγχρωτίζεστε» με ομότεχνους;

Στην ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ της οποίας εμπνεύστρια είναι η μοναδική Χρύσα Μπαζόρκα, εξαίρετη εικαστικός και καλή μου φίλη, είμαστε μια ομάδα εικαστικών που εκθέτουμε σε διάφορα σημεία της πόλης μας και όχι μόνον. Οι εκθέσεις μας γίνονται σε ανατρεπτικά σημεία, που περνούν το μήνυμα ότι στη τέχνη δεν υπάρχουν όρια, η τέχνη οφείλει να βρίσκεται παντού, ώστε να μην χρειάζεται ο κόσμος να πάει να την δει αλλά να την βρίσκει μπροστά του, ακόμη και σε έναν περίπατο στην όμορφη παραλία μας, όπου αυτήν την περίοδο εκθέτουμε στο γυάλινο περίπτερο στον «κήπο της άμμου». Η συμμετοχή μου στην ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ είναι μοναδική εμπειρία γιατί έχω γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους με τους οποίους ανταλλάσσουμε απόψεις που αφορούν τεχνικές , χρώματα, δράσεις κλπ αλλά πέραν όλων αυτών, γελάμε πολύ!
 

11. Αυτή η συλλογικότητα βοηθάει τους εικαστικούς ώστε να προβάλλονται οι δημιουργίες σας;

Θεωρώ ότι μέσω γόνιμων συνεργασιών μπορεί να απογειωθεί κάθε προσπάθεια.
  

12. Πόσα χρόνια είστε διακοσμήτρια και μάλιστα αν όχι η πιο γνωστή,  από τις πιο γνωστές στη Θεσσαλονίκη;

Ασχολούμαι με την αρχιτεκτονική διακόσμηση εσωτερικών χώρων 25 χρόνια, είναι μια δουλειά που την λατρεύω σε όλες τις εκφάνσεις της.

13. Η διακόσμηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "τέχνη";

Η διακόσμηση είναι τόσο περίπλοκη ως έννοια όσο και ως επάγγελμα. Εγώ την παρομοιάζω σαν έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται και επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της ζωής του ανθρώπου. Άρα ενώ χρειάζεται στην διακόσμηση να έχεις έμφυτη την τέχνη και την τεχνική γνώση, έχει πολλές απαιτήσεις και περιορισμούς σε αντίθεση με την τέχνη που πρυτανεύει η ελευθερία χειρονομιών καθώς και σκέψεων.

14. Όταν εμφανισθεί στο γραφείο σας ένας πελάτης, ποια διαδικασία ακολουθείται από την «παραγγελία» ως την αποδοχή της πρότασής σας;

Αρχικά επικοινωνείς με τον πελάτη, για να δεις τις ανάγκες, τις συνήθειες, τα θέλω του, τις επιθυμίες καθώς και τον τρόπο εργασίας αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο. Αυτή η επαφή είναι πλήρως εξιχνιαστική για να μπορέσεις να αποδώσεις και να δημιουργήσεις έναν χώρο αποκλειστικά για τον άνθρωπο που θα ζήσει ή θα δουλέψει μέσα σε αυτόν.
Ακολουθεί αυτοψία και λεπτομερής αποτύπωση του χώρου, μετά ο σχεδιασμός, κατόψεις, όψεις ηλεκτρολογικά, υδραυλικά καθώς και προοπτικά σχέδια στα οποία βλέπεις σχεδόν φωτογραφικά πως θα γίνει ο χώρος μετά την κατασκευή του. Ακολουθεί προ-κοστολόγηση βάση σχεδίων και η οργάνωση για την κατασκευή. Έρευνα αγοράς, συντονισμός συνεργείων, χρονοδιάγραμμα κατασκευών...
   

15. Φαίνεται δύσκολη δουλειά λαμβάνοντας υπόψη πόσες «ειδικότητες» συμμετέχουν και ο συντονισμός τους!

Είναι αλήθεια ότι ένας διακοσμητής πρέπει να έχει πληθώρα προσόντων. Να είναι επικοινωνιακός, να έχει δημιουργική φαντασία, ικανότητα σχεδιασμού, οργάνωση, τεχνογνωσία να μπορεί να αντιμετωπίζει ακαριαία τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στην κατασκευή.
Πιστεύω ότι κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της και εμείς οι ίδιοι ανάλογα με το τι μας ταιριάζει θεωρούμε κάτι πιο δύσκολο από κάτι άλλο.

16. Ποιες είναι οι τάσεις της εποχής στη διακόσμηση;

Χώροι που αποπνέουν μια ηρεμία με γήινα υπόλευκα χρώματα είναι πάντα στην επικαιρότητα. Η καθημερινότητα όλων είναι σκληρή, άρα αναζητούν στον χώρο τους αυτή την γαλήνη. Επιπρόσθετα οι εσωτερικοί κήποι είναι τάση ή εναλλακτικά οι επιτοίχιοι κήποι. Επίσης δημιουργήθηκε η ανάγκη για μικρούς χώρους γραφείων μέσα στην οικία.
Φυσικά υλικά όπως ξύλο, μάρμαρο, πέτρα, κεραμικά ακόμη και σε ακατέργαστη μορφή είναι μόνιμα στις επιλογές μας. Κυκλικές επιφάνειες, τόξα , αψιδωτές κατασκευές πρωτοστατούν. Ο μπρούντζος έχει την τιμητική του.   


17. Τα μνημόνια, η πανδημία, τώρα ο πόλεμος επηρέασαν τη δουλειά σας; Όσον αφορά το κόστος των υλικών…


Όλα αυτά συντελούν αρνητικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Έχουν εκτοξευτεί οι τιμές σε όλες τις πρώτες ύλες.

18. Γιατί να ζητήσει κάποιος τη συνδρομή του διακοσμητή για το κατάστημα ή το γραφείο του; Σε τι χώρους μπαίνει η διακοσμήτρια;

Ο διακοσμητής μπορεί να επέμβει σε κάθε χώρο, ιδανικά, όταν βρίσκεται ο χώρος ακόμη στα μπετά, αλλά και γενικότερα σε κάθε φάση του έργου.
Αναλαμβάνοντας την εκπόνηση του έργου υπάρχουν πολλά οφέλη.
Καταρχήν υπάρχει μια εφ´ολης της ύλης μελέτη όπου καθοδηγούμενος αποφεύγεις το χάσιμο του χρόνου σε ατέλειωτες έρευνες αγοράς, επίσης αποφεύγονται λάθη είτε στην επιλογή υλικών είτε κατασκευαστικά και εφόσον υπάρχει σωστή οργάνωση με χρονοδιάγραμμα δεν αργεί η υλοποίηση του.


19. Συμμετέχετε και σε άλλα events όπως αυτή με τα ανακυκλώσιμα υλικά στη νέα παραλία.

Συμμετέχω ως δημιουργός, στην πασαρέλα που διοργανώνει η ομάδα «Οι φίλοι της νέας παραλίας». Είναι κάτι που έχει γίνει θεσμός στη Θεσσαλονίκη, την πόλη μου. Το σπουδαιότερο είναι το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπεται από αυτή την εκδήλωση. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε όλοι, για την δημιουργία ενός ρούχου, είναι από ανακυκλώσιμα υλικά !
Είναι εντυπωσιακό πως ένα υλικό που έχει πάρει το ταξίδι για τον τελευταίο του προορισμό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να γίνει ένα ευφάνταστο ρούχο. Η εκδήλωση πέρυσι έγινε στον εξωτερικό χώρου του μεγάρου Μουσικής και ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα! Ανυπομονώ για την φετινή.

20. Έχετε έντονη την ανάγκη έκφρασης αλλά όλες αυτές οι δράσεις σας, σας επιτρέπουν να έχετε ελεύθερο χρόνο;

Είναι τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός μου για όλα αυτά, που δεν το καταμετρώ έτσι. Η ενεργή συμμετοχή μου σε όλα με ξεκουράζει.
Μπορεί ν´ακούγεται οξύμωρο αλλά ασχολούμαι με πράματα που αγαπώ πολύ και είναι αυτά ακριβώς που κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου.
    

21. Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό; Τι σας εμπνέει;

Δεν σταματώ να ετοιμάζω διάφορα.  Έχω ξεκινήσει να διδάσκω σε σπουδαστές ιδιωτικού ΙΕΚ στο τμήμα αρχιτεκτονικής διακόσμησης εσωτερικών χώρων.Αν καταφέρω να περάσω στους μαθητές μου έστω και λίγο το πάθος που έχω για αυτή την δουλειά θα είμαι πολύ χαρούμενη.
Επίσης ετοιμάζω με μεγάλη μου χαρά και μια νέα συνεργασία που θα την ανακοινώσω στο εγγύς μέλλον.

22. Η τέχνη, η διακόσμηση, το προσωπικό στυλ, έχουν μια αισθητική. Πιστεύεται ότι η αισθητική που είναι ειδοποιός διαφορά στη δημιουργία και την παιδεία του καθένα –όχι μόνο των δημιουργών-γίνεται αντιληπτή από το ευρύ κοινό ή είναι κάτι προσωπικό και δε σας αφορά η ανταπόκριση.

Όλα αυτά σίγουρα αφορούν την προσωπική αισθητική του καθενός, όσοι έχουν εκπαιδευτεί στο κομμάτι αυτό θα ήταν υπέροχο να μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την αισθητική και την αρμονία όλων...

23. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους αναγνώστες μας;


Βάλτε χρώμα στην ζωή σας, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά.
             











    





Μητούδη Ειρήνη
Παπαναστασιου 119 & Αγίου Βασίλειου 2
54250 Χαριλάου
2310327804
Instagram eirini_mitoudi
FB Eirini Mitoudi
Email mitoudirene@gmail.com